jojo - první jarní úplněk je 2. dubna (ale někde uvádí i 1. dubna) - prostě k ránu v noci z 1. a 2. Velikonoční svátky jsou hned poté - děti mají prázdniny už od čtvrtka 2. 4. až do pondělí 6. 4.
Přemýšlím, jak to ti rodiče dělají s dovolenou. To přece běžným rodičům nemůže nikdy stačit dovolená na všechna ta volna těch dětí? Od doby, kdy jsem chodila do školy, přibyl snad týden volných dní navíc, různé pololetní, jarní, podzimní, přidané dny k svátkům a podobné taškařice, to ti rodiče vyplácnou ty dva týdny během kalendářního roku, dva týdny jim zbudou na vánoce, a co dál? Dovolená v létě, to si berou týden na střídáka? A co samoživky, ty jsou nahrané úplně…
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 15.01.2026, 07:05:49
Honziku, myslím, že jsou slepičky akorát 😀..Isky pořád snáší ..mám jich 12, ale máte pravdu, jsou už starší od 2 do 4 let, tak už to žádná hitparáda nebude😄..ale na polívku budou dobré, jako i staré maransky...zato musím opět pochválit Dekalbky…6 slepiček, stále 5-6 vajec denně👍😀
Já fčéra po oteplení 5 vajec a jedno bez skořápky, holky těsně před oteplením dostaly asi dvoukilovku drcených kuřecích hřbítků, která se už nezdála známým na krmení kočkám. Nechala jsem to tyranosaurkám k adlibitnímu zobání, snad žádnou z nich neklepne pepka 😀 Ozobávají pomalu jak to odtává, ubývá tak půl kilo denně děleno 9 slepicemi (no, a každým predátorem, který půjde okolo, nedělám si iluze). Jedna dáma evidentně přepeřuje a jedna má scvrklý hřebínek, tak ta taky určitě nenese. Hnědka tradičně na špici produkce. Jestli zůstane u pěti zdravých vajec, tak jedině dobře, na jaře potřebuji vyměnit zrovna ten zbytek slípek 🙂
V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda. Leden jasný, roček krásný. V lednu málo vody - mnoho vína, mnoho vody - málo vína Když v lednu hrom se ozve, hojnost vína je v očekávání. Jestliže země v lednu měsíci otevřena jest a obzvláště když poslední větrové přitom bouří, tehdy panují rozličné nemoce. Když roste tráva v lednu, roste špatně v červnu. Mnoho sněhu v lednu, mnoho hřibů v srpnu. Co leden sněhem popráší, to únor s vichrem odnáší. Hojný sníh v lednu, málo vody v dubnu. Leden studený, duben zelený. Když není konec ledna studený, únor to dvakrát nahradí. Lednový déšť z pecnu odkrajuje. Lednová zima i na peci je znát. Lenivého tahá mráz za nos, před pilným smeká. Teplý leden, k nouzi krok jen jeden. Když v lednu včely vyletují, to nedobrý rok ohlašují. Jak vysoko v lednu leží sníh, tak vysoko tráva poroste. Je-li leden nejostřejší, bude roček nejplodněší. Holomrazy - úrody vrazi. Ryje-li krtek v lednu, končí zima v květnu. Než v lednu sedláka, to radši vlka na poli viděti Suchý leden, mokrý červen. V lednu moc sněhu, v červnu moc sena. Když je leden bílý, je sedlákovi milý Je-li teplo v lednu, sahá bída ke dnu.
K tomu zatučnění slepic. Dřív za každým stavením bylo políčko, na něm brambory. Neexistovaly ani Penny markety, ani farmářské trhy. Brambor bylo někdy víc, někdy míň, ale vždy dost na to, aby se uvařily, rozšťouchaly, posypaly pšeničným šrotem a daly slepicím. To byl základ krmení slepic v mnoha staveních. Někde ještě celé zrno. Uvařilo se to na několik dnů dopředu, později se začaly prodávat silné plastové pytle, kam se ještě horké brambory daly na princip “siláže”. Některé chalupy brambory + šrot ještě poprášily Plastinem, většina ne. Na jaře kopřivy, někde drcené kosti. A zrno. Víc toho slepice nedostávaly. Vyvážené směsky byly pro někoho luxusem, jinde byly nedostupné. A hodně dřív (sedmdesátky) prostě nebyly v mnoha krajích vůbec.
Slepic je mnoho plemen, linií, hybridů, typů. Některé nezatuční ani přes nevhodné krmení (Leghornka a její hybridy), jiné k tomu mají predispozice (Marans, Amrox, Rodajlend aj. a jejich hybridy). A to hlavně druhým a dalším rokem chovu. Takže třeba Dominant Žíhaný vám od druhého roku bude tučnět spolehlivě. No a takové věci + špatné krmení způsobují takové ty dotazy na Fejsu i jinde. “Pomoc, mám 40 slepic a už dva měsíce ani vejce.” (tedy, v tomto případě je to spíš záležitost fotopasti, ale víte jak je to myšleno) Takže nekondice slepic může být v zimě další z důvodů/spoludůvodů, proč “nenesou”. Zbytky, šroty ve velkém množství - to vše slepice rozhodí a každá na to reaguje jinak.
Dnešní den 17. leden je Národním dnem tulipánů. V Amsterdamu na náměstí Dam je vystaveno na 200.000 rychlených tulipánů, které návštěvníci mohou dopoledne obdivovat a odpoledne si je zdarma natrhat. Lednová show předznamenává začátek tulipánové sezony, která končí v květnu. Užijte si jejich krásu a nádheru. https://www.facebook.com/reel/4369060186750828
Dnes ráno jsme viděli bílého jelena. Teda, to byl zážitek. Něco bílého pilo z potoka na úpatí Doupovských hor, mysleli jsme, že někomu utekla koza, ale byl to prosíme pěkně jelen. Fotit nešlo, krása a nádhera kousek od cesty.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 19.01.2026, 17:50:18
.. možná, že Vám pokvete, ale později..zato amárka byla zimovat doma v chladné místnosti, tak se probudila brzy…ostatní , asi 5🤔 květináčů stále odpočívá v maštali, už pomalu bez listů, ty probudím až tak nejdřív v březnu 🙂..tak aspoň vzpomínka na minulý rok😇…
Odpověď na příspěvek uživatele honzapm z 18.01.2026, 14:42:44
Mělo to parohy jelení?
Východní část Doupováků není daleko od naší chalupy a tam ….
jsem se kdysi ocitla v podobný situaci - taky jsem si právě myslela, že jsem se buď zbláznila, nebo někomu utíkla koza. Bílá. Nu a ne, byla to bílá srnka. Psal se rok 2015. Byla jsem tehdy s ohaříkama cvičit v polích a tam! Bílá srna - úžasný zážitek. Tehdy byla sama, rok na to jsem ji viděla ještě jednou, to už byla ve stádě a měla “vodiče” , asi dílem hůže díky albinismu viděla. Má drahá polovina mne tehdy, když jsem mu to vyprávěla, nařkl z tvrdého alkoholismu, neb obyčejný alkehůlici vidí leda tak myši a já rovnou bílou srnu. tak jsem mu to vyhledala, že nelžu a že u nás to není až tak nereálný, protože už před tím se o kus dál se v roce 2009 jedno bílé srnčí pohybovalo - mohl to být potomek.
Ten váš druhej polovička se nám už poněkolikáté nezdá. My obecně říkáme - tahleta smíšená manželství nikdy nedělají dobrotu. Už má aspoň ten kurník? Kurník!
A jelena opravdu poznáme. Nejen proto, že jsme absolutní top-odborníci. Všichni. 🙂