Zdravím. Doufám že mě neodsoudíte. Koupil jsem od 1 chovatele pár marakán. Problém je, že jsou sourozenci. Ne z jednoho hnízda ale od jednich rodičů, samec 2023 a samice 2024. Nechám si samce a samici jsem bral kamošovi. On si ji ale vezme až po zimě, až dodělá voliéru. Ten chovatel je měl v hejnku 5 kusů a říkal mi, že tito dva sedají vedle sebe. A opravdu se k sobě mají neskutečně.Vypadá to jakoby už tvořili pár. Když jeden druhého nevidí, zvukově se volají, sedí vedle sebe, probírají peří. A tak mě napadla asi hrozná myslšnka, ale co myslíte, že by se stalo, kdybych je zkusil nechat v páru? Oni samozřejmě neví, že jsou příbuzní když jsou z různých let a prostě se takto přirozeně našli. Byl by to průser?
Zdravím, no první příbuzenská plemenitba se normálně využívá, ale za předpokladu, že rodiče jsou k sobě nepříbuzní! A pak je nutné tyto odchovy už křížit s nepříbuzním protějškem. S pozdravem Zappe
Zdravím, no první příbuzenská plemenitba se normálně využívá, ale za předpokladu, že rodiče jsou k sobě nepříbuzní! A pak je nutné tyto odchovy už křížit s nepříbuzním protějškem. S pozdravem Zappe
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 21.10.2025, 12:58:08
Existuje. A používá se. Znám od koní.
Ale upřímně jsem váš příspěvek nepochopila. Co je to první příbuzenská plemenitba? Za předpokladu, že jsou rodiče nepříbuzní. Pak to není příbuzenská plemenitba, ne?
NN (neregistrovaný)21.10.2025, 13:57:47xxx.xxx.186.2
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 21.10.2025, 13:09:33
první příbuzenská plemenitba = Hádám že pokud jsou sourozenci z nepříbuzných rodičů, je jejich spárování přípustné. Pokud by už jejich rodiče byli sourozenci, je to mnohem problematičtější.
Odpověď na příspěvek uživatele NN z 21.10.2025, 13:57:47
Úplně přesně,super 👍👏
Trochu k těm zkratkám co jsem uvedl, už když se s tím začalo, tak si myslím, že je to zbytečný a málokdo ví o co se jedná. Všechny zkratky mají něco společného s genetikou, ale ta první od Lupus4 se taky používá ke zesměšnění lidí, diskutujících… Zappe
Co je to první příbuzenská plemenitba? Za předpokladu, že jsou rodiče nepříbuzní. Pak to není příbuzenská plemenitba, ne?
Tím se myslí rodiče toho příbuzného páru, který použijeme pro plemenitbu.
Tím se myslí rodiče toho příbuzného páru, který použijeme pro plemenitbu.
Tak jestli jsem to správně pochopila, tak mám nepříbuzné rodiče a jejich potomky = sourozence můžu spárovat. Z lidského pohledu incest. Bratr se sestrou.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 21.10.2025, 16:36:57
Z lidského hlediska ano, ale u ptáků a zvířat se to tak nebere. Nebo se tím zachraňuje nebo posiluje nějaký gen, který jinak už není, nedá se jinak získat. Stejně je to i u záchrany např.Ara škraboškový (Cyanopsitta spixii) atď. Zappe
Pokud chcete vyzdvyhnout nějakou přednost, typ tak se dávají do páru vždy jeden rodič na potomka. Třeba u holubu si tím sjednotite typ a všichni jsou jeden jako druhý. Musí se to ale dělat s rozumem. Určitě se ale nedávají na sebe sourozenci jak uvádíte vy.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 21.10.2025, 18:45:33
Pravdu máte, ale jen částečnou nebo popis co uvádíte se používá např.u těch holubů, kde se roky nečeká až dospějí, ale příští sezónu už mají odchov! Zmiňovaný Ara spixii je oficiálně vyhynulý druh a na celém světě bylo asi jen 5párů mezi chovateli a nikdo z nich a ani žádný normální chovatel, by neudělal to co jste napsal Vy. A dokonce by to ani vláda Brazílie nedovolila nebo tento druh je její vlastnictví a o všem rozhodují výlučně oni. Už je nemá ani Loro park. Dodnes už je asi 70 kusů mláďat a určitě se chovné páry netrhaly a kdyby ano, tak se čeká min.5let až dospějí a další otázkou je samotné spárování. Tohle je ta příbuzenská plemenitba na záchranu druhu nebo získání nového genetického materiálu. No to jsem ale odbočil a nevím ani jestli Vás nebo někoho vůbec tohle zajímá. Zappe
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 21.10.2025, 16:58:40
Z lidského hlediska ano,
Proto jsem to napsala - z lidského hlediska. Vím, že inbreeding se u zvířat používá. Z různých důvodů. Třeba ta záchrana plemene - u koní Převalák nebo černý starokladrubák. Tam nebylo moc kde brát.
Čítal som to v starom časopise Chovatel a týkalo sa to holubóv.Ked máte kvalitného holuba odchováte mladé a mladú holubicu spárite s otcom.Odchováte mladé a holubicu s takého spojenia ktorá je jeho dcérou ale aj vnučkou znova spárite s otcom.Nasledujúce potomstvo by malo byt 100% ako povodný holub.