Odpověď na příspěvek uživatele J. z 28.10.2025, 19:57:59
Zdravím. Plemena husí odvozená od Anser cygnoides mají hlasy, které většina chovatelů popisuje akusticky jako méně příjemné, než plemena odvozená od Anser anser.
Celkově husy jsou po většinu dne zticha. Není v jejich zájmu si vyřvat hlasivky a upozorňovat na sebe predátory. Zakejhají si jen několikrát denně v rámci pozdravů či při pohybu neznámé osoby atp. Ukecanější mohou být při jarním toku.
To platí však jen u spokojených zvířat ve vhodném prostředí; harmonicky spolu vycházející chovný kmen s odchovem v prostorově dostatečném a klidném zázemí s pastvou. V malých a přezvěřených výbězích, nehomogenním hejnu, a častém vyrušování vnějšími podměty to řve furt na celé kolo (směsky plemen, popř. velkém hejnu spolu dobře nevycházejících jedinců v malém blátivém výběhu u komunikací…).
Odpověď na příspěvek uživatele J. z 29.10.2025, 08:41:06
Děkuji 😊…pomořanky jsou krásné a husy vejcích sedí..musít k tomu mít vhodné podmínky, hnízda v klidu…i když mně letos dvě nanesly vejce a seděly kozám pod jeslemi v zastřešené pergole🤦, kde se pohybuji slepice a pižmovky…husy landeské jsem také chovala..také dobře seděly..jen snáší hodně vajec, první vejce se musí sbírat a dávat do líhně….zato těžká plemena jsou klidná, ale když se "rozletí", to je křiku 😄..zahrada sousedí se školkou..doufám, že nebudí děti při odpoledním spánku 🙏🤦…jinak bez důvodu nekřičí..ale když budete mít 1 / 2, tak bych to neřešila…můj dorost za čas také půjde do světa, ale až skončí to hromadné vraždění hus…