Aktuálně: 2 771 inzerátů260 962 diskuzních příspěvků19 160 uživatelů

Podzimní období

Anonymní (neregistrovaný) 06.11.2025, 06:42:35 xxx.xxx.49.49

Ahoj, jak u koní řešíte přechod do zimního režimu teď na podzim? Řešíte něco na podporu imunity, když začínají časté změny počasí, bláto a větrno? A zajímá mě taky, jestli klušíte normálně venku i při horším terénu, nebo raději přesouváte trénink do jízdárny. Ráda si přečtu, jak to děláte vy — hlavně s chlupatějšími koňmi, co se hůř odvětrávají. Díky!

Buggyra
Buggyra 06.11.2025, 07:10:17 xxx.xxx.198.226

Máme koně 24/7, takže se přizpůsobí sami. Klušeme na přehledném terénu, který známe, klidně i při vytrvalých lijácích, ale samozřejmě to musí být terén, kde koně nezapadají a nekloužou, tj. nějaká louka s drnem, lesní cesta po rovině, asfaltka (nemáme kováno). Plnokrevníkovi od srpna průběžně přidávám krmení a deky 😀 ostatní záživné tlusťochy nechávám být. Naše jízdárna je při vytrvalejším dešti nesjízdná, ale pro jízdárenskou práci využíváme travnaté výběhy, kde je trochu rovno. Chlupatých koní si také moc nevšímám, při běžné “práci” (ehm, hobby zátěž, nulová) se nespotí a když jedeme na nějakou akci, tak vysušíme, vychodíme, případně vyvíchujeme ještě než koně prskneme zpátky do výběhu. Zjara uvažuji holit poníky na prsou a pod břichem, ale musím tak, aby jim to stihlo do prvních výstav zarůst novou srstí.

Arbora
Arbora 06.11.2025, 07:39:54 xxx.xxx.200.216

Šporťákom sme vždy dávali úplne voľno, minimálne ten mesiac, ideálne aj dva, aby si poriadne oddýchli, aby sa im zhojili všeliaké mikrozranenia, o ktorých sme netušili. A ako jazdec som bola tiež rada, že nemusím, od ledna sme začínali, to si to človek nakoniec dosť užije, aj ten hnus a tmu. Boxáci úplne nasrstení nebývali, dopotili v boxe pod dekou, to nie je problém. S koňmi 24/7 sme tie začiatky pracovali dlho, ale v nízkej intenzite, takže extra nepotili. Tréning sa prispôsoboval ich plánom a ja som zástanca práce na korektnom povrchu, takže si hodne vyberám, kde sa bude pracovať vo vyšších chodoch a kde sa bude iba krokovať. Aj keď z toho nakoniec občas bolo 15 km na 400 m ovále. 🥳 
Každopádne, po práci deka, aby doschli, potom od února/března sme začínali menším strihom, do sezóny holenie úplne komplet. Takže s potením záleží od vašich možností a od režimu koňa. 
Teraz mám seniora, ktorý už toľko pod sedlom nepracuje, občas ho vezmem na krokovku alebo na ruke, ale tiež si vyberám počasie - nič ma nenúti, nemáme žiadne ambície a vôbec nemám výčitku, že kôň nič nerobí. Zima je fajn na prácu zo zeme, keby som mala nejakú extra potrebu, tak by som popracovala na sebe v tomto smere. Minerálku dávam celoročne, teraz som kúpila msm s céčkom a podľa nálady občas kúpim nejaké byliny. A do obdobia presrsťovania rada dávam ľan v nejakej forme, ale ten s tiež dá kŕmiť celoročne.

Verun
Verun 06.11.2025, 08:47:03 xxx.xxx.116.186

S podporou imunity musíte začít nejlépe už v srpnu.pnp to nějakou dobu trvá .než nějaká změna   naběhne …to samé pokud chcete podpořit přelínávání…začít dřív než začne.

Venku klušem a i cválame po drnu-louka. Nejlépe kopec ,kdy voda se tam nedrží…práce taková ,aby se mi koník neopotil do mokra…vlhký bude i jen z hercu. Větší nepřízeň řeším halou.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 06.11.2025, 09:52:07 xxx.xxx.27.179

MÁm koně 24/7, pase se valná většina roka, vlastěn paseme ještě teď.

Co se týče “odchylek” od běžné složky příkrmu - minerálku dávám dle bohatosti pastvy, kůň si sám kolikrát řekne, že je toho moc a směs s minerálkou prostě nesežere. Zjara (březen/duben) a na podzim (říjen/listopad) přidávám živý uhlík, vždy cca na měsíc. Nakopává metabolismus a podporuje koňský organismus proti schvácení. Když má pak přes zimu a zjara zabořený čumák v seně, přidávám vyvazovač mykotoxinů pro koně. Od nového roku pak podávám kurkumu s pepřem na podporu imunity (musí být pro maximální účinnost smíchaná s olejem).

Co s etýče práce - můj kůň dělá celoročně prd, takže je to spíš dle světla a dle mojí nálady. Snažím se pracovat stejně jako po celý rok hlavně venku, u nás je v zimě tak trochu parodie na jízdárnu.  Ale i tak se dá.  Nicméně nesmí to klouzat jako prase, že jo, ať už bahno nebo námraza, nemám sporťáka, takže nemusím nic hrotit. Je docela chlupatej, takže se většinou celkem zpotí, tím pádem házím odpocku anebo totální vynález posledních let - pláštěnka Bucas s funkcí stay dry, která má teplotní toleranci od 0 do cca 14ti stupňů Celsia - dojezdím, hodím na koně (nesmí být úplně zplavený, ale klasické opocení je v poho), nakrmím, vyberu z kopyt a jdu domů - kůň se pod tím hezky dopotí, a zároveň si v té dece může lehnout i do bahna  a nevadí mi to, pláštěnku mu třeba ráno někdo sebere, takže jinak nedekovaný kůň nechoulostivý….a já nemusím hodinu a víc čekat, než bude úplně suchý, abych mu sebrala odpocku. To fakt všude šířím jako desatero, je to skvělé.

Anonymní (neregistrovaný) 06.11.2025, 10:02:28 xxx.xxx.49.49

Díky všem za tak podrobné odpovědi! Je fajn vidět, že to má každý trochu jinak. Ty tipy na podporu imunity i na dekování jsou super, hlavně ta pláštěnka Bucas mě zaujala — to zní jako hodně praktická věc. Asi taky zkusím přidat něco na imunitu a uvidím, jak bude vypadat terén, než úplně přejdu do jízdárny.

Já mám právě dilema, jestli dekovat aspoň po ježdění, když se kůň zpotí, nebo ho radši nechat doschnout přirozeně. Jak to řešíte, když je třeba kolem 5 °C a fouká vítr? A ten živý uhlík a kurkuma – to dávkujete jen preventivně, nebo když už kůň působí oslabeně?

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 06.11.2025, 10:17:26 xxx:xxx.d1d4:b9c6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 06.11.2025, 10:02:28

Doplněk dávám průběžně a preventivně. Když kůň odmítne, respektuji, ví, kdy má dost.

Mokrý kůň nemá zůstat stát ani ve výběhu, ani na boxe.

Byla jsem zapřísáhlý nedekovač a mám chlaďase - ale vývoj jde kupředu a funkční materiály jsou už skvělé. Používám pláštěnky bez zateplení (abych koně nechoulostivěla, ale s podšívkou, aby mokrá dělá nestuděla): na dopocení, když je fryšno, když 3 dny prší a je do 10ti stupňů a nemají v domku balík a musí se pást, když je do deseti stupňů a extrémní vítr. Koní nejvíc vadí teplota kolem nuly, vítr a déšť. 

kometa
kometa správce
06.11.2025, 10:25:06 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 06.11.2025, 06:42:35

Ahoj, jak u koní řešíte přechod do zimního režimu teď na podzim?

Podporu imunity nedáváme. Venku se normálně kluše i cválá - to by musela být fakt ledovka, aby ne. Chlupatější koně koně nemáme, protože jsou dekovaní.

kometa
kometa správce
06.11.2025, 10:27:37 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 06.11.2025, 10:02:28

jestli dekovat aspoň po ježdění, když se kůň zpotí, nebo ho radši nechat doschnout přirozeně.

Můžete obojí. Buď na koně hodit odpocku a pak ji včas sundat. Nebo vyvíchovat a nechat doschnout. Hlavně nesmí stát kůň v průvanu.

Arbora
Arbora 07.11.2025, 07:55:29 xxx.xxx.249.81
Anonymní:

Díky všem za tak podrobné odpovědi! Je fajn vidět, že to má každý trochu jinak. Ty tipy na podporu imunity i na dekování jsou super, hlavně ta pláštěnka Bucas mě zaujala — to zní jako hodně praktická věc. Asi taky zkusím přidat něco na imunitu a uvidím, jak bude vypadat terén, než úplně přejdu do jízdárny.

Já mám právě dilema, jestli dekovat aspoň po ježdění, když se kůň zpotí, nebo ho radši nechat doschnout přirozeně. Jak to řešíte, když je třeba kolem 5 °C a fouká vítr? A ten živý uhlík a kurkuma – to dávkujete jen preventivně, nebo když už kůň působí oslabeně?

Brala by som to individuálne a podľa počasia. Ak je fakt hnusne, neskoro poobede, zadekovala by som, aby na noc kôň nebol mokrý. Ak by to bolo niekedy dopoludnia, že sa vymroží na slniečko, asi by som nechala tak. 

Keď si spomeniem, kúpim aj kurkumu a dávam preventívne. Aj rakytník, echinaceu. 

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 07.11.2025, 09:45:32 xxx.xxx.183.14

Ježiš, já úplně zapomněla na víchování 😀 

No tady fakt hrozně záleží, jestli máte boxáka nebo ne. V tý stáji ten kůň snese daleko víc než venku.

U nás 24/7 je většina koní nedekovaných, ale pláštěnku nezateplenou do nepohody dostává cca polovina. Ale přesně, jak tu bylo napsáno, je to prostě kůň od koně. Jsou tam atcí, kterým je to buřt. A pak jsou tam koně, kteří to sice vydrží, ale pak maj různý kašle, jsou v zádech zatuhlí a já nevím, co ještě, anebo je na nich ta nepohoda prostě vidět. Osobně jsem zastánce toho, že když koně jakkoli omezím na prostoru a tím pádem mu nedovolím chovat se co nejpřirozeněji, tak se mu na druhou stranu snažím pomoct. Čili pokud koni nedám na podzim balík a musí se pást, tak zapláštěnkuju, i když má přístřešek. Nebo když ho nechám na pastvině bez přístřešku, aby daný flek vypásl.  Ale opravdu mám na mysli spíš teploty 0 - 5 + déšť nebo silný vítr nebo vše dohromady 😀 
Můj chlaďas má tu hranici, kdy se třese, hodně posunutou, takže dekovat ho nemá smysl, ale jak říkám, mě ta bunda se stay dry šetří čas a koně mi nechoulostiví. Anebo když prší přes noc, nahodim pláštěnku a druhý den nesedlám mokrého koně a můžu hned jet, opět mi to šetří čas.

Tak jako tak i pro nedekovaného koně je odpocka a nezateplená pláštěnka základní výbava. Ono totiž nemusí jít jen o počasí, ale třeba o emergency situace - když přijde taková kolika, velmi často se dekuje a odpocka s pláštěnkou vám v kombinaci nahradí zateplenou deku.

Horsana
Horsana 11.11.2025, 12:33:16 xxx.xxx.234.114

Prispevky som necitala, ale vzhladom na nespravnu stranu pasky, na ktorej sa ponysky nachadzaju tipujem, ze Neha zistila, ze v paske ju nekopne elektrina.

Na dozitie, na dozitie, ake kurwa asi moje 😠😠

bassrock
bassrock 11.11.2025, 12:57:30 xxx.xxx.251.2

Mám huculici 24/7, hobby zátěž, teď již chlupatá a v těch slunečných dnech se potila dost. Když fouká, dám odpocku, jinak jí nechám ať se ve výběhu vyválí a usuší sama. Je více než plnoštíhlá, takže pokud shodí nějaké deko sušením sebe sama, jen dobře. Ale je to hodně individuální, kdyby takhle jednala kamarádka se svou plnokrevnicí, tak ta je už asi psychicky a fyzicky labilní troska 🙄

Dostává minerálku od Höveleru, lněné semínko a konopné otruby a pár hrstí šípků, jinak jen seno.

A venku normálně všechny chody na místech k tomu vhodných, nicméně poslouchám jí a když nechce cválat na louce, kde normálně běháme, tak jí nenutím, buď to klouže nebo je to rozryté od prasat, případně prasata nocují (tedy denují, když je den a ony spí ne? 🤔) v lesíku uprostřed té louky a probuzená vyběhnou nám do trasy - vše už se nám stalo a dobře, že jsme to tam nevalily. Já jí říkám - terén si vol sama, ty máš nohy na zemi a zatím nám to funguje 🙂

bassrock
bassrock 11.11.2025, 12:58:46 xxx.xxx.251.2

Horsano pardon, ale Na dozitie, na dozitie, ake kurwa asi moje mě hodně rozesmálo 😄😂😂

Horsana
Horsana 11.11.2025, 13:29:13 xxx.xxx.234.114
»
Odpověď na příspěvek uživatele bassrock z 11.11.2025, 12:58:46

Teraz, prave v tejto chvili, kedze zmeskali papanie som im dala vedierka za branu, von, ze ved nech sa v klude najedia, ubohe male ponysky.

Priviezli mi konecne seno, tak reku no stress, spokojne ich zavriem a pekny den pred nami.

Co urobila ta $%^&*????

Vylizala vedierko, vyplula jablko s pergolidom a zdrhla kamsi dolu, na krasnu travicku a zhnite slivky. V milisekunde bola prec, prave ked som sa zohynala po ohlavku.

Mali mi k nej pribalit namiesto pergolidu Lexaurin!!

Wels ponik, no tfuj, hnus stary vychcany to je!!!!

Horsana
Horsana 11.11.2025, 13:30:54 xxx.xxx.234.114
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 11.11.2025, 12:33:16

V deke, nie v paske 🤭

Buggyra
Buggyra 11.11.2025, 14:32:17 xxx.xxx.198.226

jojo, zlatý pletivo… V pletivu od jara ty dvě nový hříbata, pletiva se ani nedotkli, před týdnem postavený oplůtek z pásky mimo pletivový alkatraz a hříbě (polokrevné v podstatě) dorvanou nohu druhý den. Nevymyslíš. A to mi každý koňák říká, jak lesácké pletivo největší zlo, že do toho konýšky strkají ručičky a nožičky… leda tak shetlandi do toho dělají díry, aby mohli strkat hlavu skrz za trávou…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.