V Praze sice veteriny s pohotovosti jsou, ale taky je tu moc psu na ne. Ne kazda pohotovost i operuje a kdyz uz operuji, dalsiho psa nevezmou…S jednim kontaktem si nevystacite. Nahlaseny porod je neco jineho nez treba torze.
Proste kdyz je potreba, ani v Praze to neni jednoduche. Bohuzel to aktualne resim, protoze svatky a to je vzdycky cas na prusvih. Jsem se psem v Brne, kde ho vzali okamzite.
Panebože, to jste jela z Prahy až do Brna? 😯 To je strašný teda.
Nedávno mě překvapila informace, že veterinářů je málo, že jsou přetížení a dost jich trpí vyhořením. Chápu, že psů je čím dál víc. Ale asi jsou taky čím dál víc nemocní.
Nedávno mě překvapila informace, že veterinářů je málo, že jsou přetížení a dost jich trpí vyhořením. Chápu, že psů je čím dál víc. Ale asi jsou taky čím dál víc nemocní.
Mezi veterináři je i nejvíce sebevražd. Údajně, viděla jsem nějakou statistiku. Myslím, že psi nejsou víc nemocní, ale už je jich hodně, 2 miliony, a už je vlastní i sobci atd. Prostě nemají to ti veterináři jednoduchý.
V Praze sice veteriny s pohotovosti jsou, ale taky je tu moc psu na ne. Ne kazda pohotovost i operuje a kdyz uz operuji, dalsiho psa nevezmou…S jednim kontaktem si nevystacite. Nahlaseny porod je neco jineho nez treba torze.
Proste kdyz je potreba, ani v Praze to neni jednoduche. Bohuzel to aktualne resim, protoze svatky a to je vzdycky cas na prusvih. Jsem se psem v Brne, kde ho vzali okamzite.
No mě to teda dost překvapuje… bych čekala, že zrovna v Praze bude kvalitní veterinární péče dostupná…
Tady je s pohotovostí docela problém… já asi před 16ti roky začala se psy chodit u nás na veterinární kliniku hlavně kvůlivá tomu, že pro svoje pacienty měli pohotovost, ale to už několik let neplatí, pohotovost už nemají. Jsem si říkala, že když bude nejhůř, tak za hodinu jsme v Praze a že bych tam nějakou pihotovost sehnala, ale koukám, že i v našem hlavním městě to není tak růžový.
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 17.11.2025, 19:58:19
Mě po 24h hospitalizaci donesli do ordinace úplně studenou 16,5 roku starou fenu. Dodnes si pamatuji, jak ledová byla a jak jsem se ji snažila už v autě a pak doma v posteli a u krbu zahřát. Uši, tlapky, úplně studená. Ještě mi ten krypl veterinář řekl, že je ledová proto, že se dle jeho slov PODĚLALA a musel ji umýt.
Ráno zemřela.
Už dva dny tady čtu to téma a je mi od srdce těžko věřit tomu, co píšete. Naivně jsem věřila tomu, že byla jen podchlazená z vet boxu, že ji prostě jen nedali termo deku. Nemám slov… píp píp píp píp….
Odpověď na příspěvek uživatele impact z 17.11.2025, 20:38:45
hmmm. ne
je to tak, že ve skutečnosti je nízká tělesná teplota mnohem větší průšvih než nějaká horečka. když je zvíře normálně teplokrevné studené a není k tomu pohádka typu přivázaný u boudy při minus dvaceti, tak je třema nožičkama v hrobě. prostě je to příznak kolapsu oběhu, v podstatě šoku. V té chvíli je potřeba hodně agresivně stabilizovat a hledat, jestli je problém aspoň dočasně opravitelný, nebo rovnou utrácet.
je to tak, že ve skutečnosti je nízká tělesná teplota mnohem větší průšvih než nějaká horečka. když je zvíře normálně teplokrevné studené a není k tomu pohádka typu přivázaný u boudy při minus dvaceti, tak je třema nožičkama v hrobě. prostě je to příznak kolapsu oběhu, v podstatě šoku. V té chvíli je potřeba hodně agresivně stabilizovat a hledat, jestli je problém aspoň dočasně opravitelný, nebo rovnou utrácet.
Nechci aby to vyznělo cynicky….Ale proč se veterinář v případě zadavatelky připravil o poplatek za uspání ?
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 17.11.2025, 21:13:33
no dvě možnosti: buďto neví, že studené zvíře znamená veliký problém, v tom případě k němu nechoďte, nebo je mu to jedno, nechce se hádat, léčit to taky neumí nebo ví, že to nemá cenu, a v tom případě k němu taky nechoďte.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 17.11.2025, 19:52:54
Naše vetka pohotovost pro své klienty drží, pokud teda není úplně pryč nebo tak něco.
Ale co mi občas vyprávěla, tak se ani nedivím, že to drží málo kdo. Třeba že ji o víkendu v 11 večer vytáhli z plesu, ona na ně přes hodinu čekala v ordinaci a nepřišli. Pak když jim volala, co se stalo, tak že prej pejskovi už je dobře tak nejeli… a ani je nenapadlo ji zavolat…
Já u ní využila pohotovost zatím jen jednou, v neděli brzo ráno, když se Efík vůbec nemohl vyčůrat. Chudák vetka měla zrovna kocovinu po vinobraní…
Odpověď na příspěvek uživatele Elisak z 17.11.2025, 22:20:15
ono je to těžké. myslím si, že finální stav jednou bude prostě referenční pracoviště, max jedno na kraj, kde bude prostě noční v tom smyslu že to nebude doktor, co je přes den v práci a pak je v noci někde na telefonu, ale prostě přes den má volno pracuje v noci, k tomu sestry a všechny tyhle srandy a tam bude i pořádný noční hospit a pohotovost. bude to stát raketu, ale bude to.
v podstatě jediný co k tomu chybí je ta ochota lidí tohle zaplatit. i pohotovostní poplatek je totiž děsnej problém. takže se nepotkává poptávka a nabídka.
a na smysluplnou pohotovost opravdu potřebujete pohotovostní tým, ještě ideálně prostě specializace trauma a akutní medicína. protože když vám pohotovost bude sloužit jouda, co vám studenýho psa dá dom ať si ho dáte k topení, je to stejně na prd, jak kdyby nebylo nic.
Víte, z prvu jsem měla napsaný jiný příspěvek, který jsem po úvaze smazala. Nejsem ta která má právo v tomto příběhu někoho soudit…. A proč? Protože nemám ráda takové ty jednostranné příběhy: on řekl, já řekla. Protože vím o dané situaci tak málo. Mám příliš mnoho otázek a to třeba: Má vůbec veterinář vybavenou ordinaci, nebo je to jen takový ten maloměstský doktor s minimálním vybavením? Proč majitelka netrvala na sonu nebo lepším vyšetření, když psu našli vodu v břiše? (2 minuty googlovani) Proč nechala majitelka psa očividně ve velkých problémech dvě hodiny na studené zahradě? Proč nedošlo k zahřívání a stabilizaci psa v ordinaci? Atd. Ze zkušenosti vím, že si lidé často ani nepamatuji přesně co bylo nebo nebylo řečeno. Obzvláště ve vypjaté situaci. Za svůj dosavadní život jsem poznala pár veterinářů, těch opravdových srdcařů i těch, kteří to vlastně dělali jen pro peníze. Poznala dva skvělé, kteří si vzali vlastní život, protože měli pocit, že jejich život je jen jeden velký tmavý tunel.
Odpověď na příspěvek uživatele bambule z 18.11.2025, 04:58:29
Doufala jsem ze vet ví co dělá, jezdí k němu i klienti ze zahraničí, vybavení má na dobré úrovni. Jak píší tak měl proběhnout odběr vody z břicha jenže mi posunuli kontrolu kdy to mělo proběhnout kvuli nějakému školení a pak tam už vodu neměla zadnou takze se na nic nepřišlo. V ordinaci si ji odmítl nechat že musí k lékaři.
Venku ležela protože pes vážil 35 kilo a ja ji nedokázala přenést ze zahrady až domu, v postýlce mi leželo malé dítě které se mi často budí a pláče takže jsem se musela věnovat dceři. K veterináři jsem šla stim ze nasi fence pomuze ale vykašlal se na ni, ja jako laik co tohle žažil poprvé nemůžu přece radit někomu kdo je z oboru a měl by vědět co dělá. Nikdy si to nepřestanu vyčítat že jsem ji nechala takhle trpět! A věřte mi že ani v klidu nespím. Musela jsem si dokonce kvůli celé této situaci vyhledat odbornou pomoc psychologa.
Nebudu se rozčilovat, fakt ne. Jen bych Vám upřímně přála stejný zdravotní problém, jaký má Vaše fenka. Stejného rázu a stejně dlouho bez řešení situace.
Ale jak má majitel, úplný laik, poznat dobrého veterináře?
Já taky věřím svému automechanikovi nebo elektrikáři. A nebudu se s nimi pouštět do odborné debaty, protože o těhle věcech vím kulové.
ono je to těžké. myslím si, že finální stav jednou bude prostě referenční pracoviště, max jedno na kraj, kde bude prostě noční v tom smyslu že to nebude doktor, co je přes den v práci a pak je v noci někde na telefonu, ale prostě přes den má volno pracuje v noci, k tomu sestry a všechny tyhle srandy a tam bude i pořádný noční hospit a pohotovost. bude to stát raketu, ale bude to.
v podstatě jediný co k tomu chybí je ta ochota lidí tohle zaplatit. i pohotovostní poplatek je totiž děsnej problém. takže se nepotkává poptávka a nabídka.
a na smysluplnou pohotovost opravdu potřebujete pohotovostní tým, ještě ideálně prostě specializace trauma a akutní medicína. protože když vám pohotovost bude sloužit jouda, co vám studenýho psa dá dom ať si ho dáte k topení, je to stejně na prd, jak kdyby nebylo nic.
A me by to mozna i vyhovovalo. Ja si klidne tu peci o pohotovosti zaplatim, pac vim, ze je to potreba a dulezite. Na druhou stranu si rikam, ze by jim tam mozna konecne prestali jezdit lidi, kterym pes od stredy bli.je a se.re a oni se v nedeli vecer konecne rozhodnou to resit. Pripadne ti, co jim po sobote stravene v nakupnich centrech dojde, ze Fifinka potrebuje oockovat nebo ma prerostle drapky. To me vzdycky certi berou a divim se vetum, ze jim nerozbijou hubu!
Teda dotaz jako laik k tomuto případu, když ten vet nemá box, tak přece si toho psa nemůže nechat v ordinaci když má třeba plnou čekárnu dalších pacientů? Co by teda pak bylo správně? Říct majiteli, že by měl psa vzít někam kde ho můžou hospitalizovat?
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 18.11.2025, 10:24:06
hele pokud vet nemá box, tak co přesně má? podle mě je tohle jedna z podmínek ordinace. jako ne podle profesního řádu, kupodivu, ale když si představím, jak se ordinuje, tak bez nějakého aspoň mini hospitu to nejde dělat.
jako bez hospitu vlastně nemůžete ani očkovat, protože co když bude vážná reakce.