Aktuálně: 2 364 inzerátů268 766 diskuzních příspěvků19 309 uživatelů

Fitmin

Zita Aussig (neregistrovaný) 11.12.2025, 08:41:13 xxx:xxx.9285:8ad6

Dobrý den, Vaše zkušenosti s granulemi FITMIN pro štěňata? Děkuji 🙂

Zrzavci
Zrzavci 11.12.2025, 14:15:09 xxx.xxx.226.6

Už z principu věci  - je to prostě umělohmotné jídlo, není to normální strava. Je to jako byste celý život jedla instantní polévky.

Sarah01
Sarah01 11.12.2025, 14:28:44 xxx.xxx.11.197

Štěňatům do cca 8 měsíců se většinou dávají jako hlavní strava granule, protože se do nich nemusí nic jinýho přidávat, ale zrovna s Fitminem teda zkušenosti nemám, krmila jsem buď Wolfsblut, nebo Farminu.

Lupus4
Lupus4 11.12.2025, 16:24:37 xxx:xxx.f030:5dbd

nesmysl, odchoval jsem 17 vrhů (za 30 let) na přirozené (syrové) stravě a dožití 14 - 17,5 let

a ještě v 11 letech dávali víc jak 100km /den

granule jsou zlo pro psy a “výmluva” pro majitele - lemply a velkej byznys pro výrobce

huntují debilní monodietou střevní mikrofloru a dělají ze psů invalidy, co se při sebemenší změně stravy po.erou…

fitmin taky žádnej zázrak 

Sarah01
Sarah01 11.12.2025, 17:09:42 xxx.xxx.162.253

Tak lidi tak krmí a já jim to vymlouvat nebudu, i když vím, že je to hlavně z pohodlnosti. Při odběru štěněte jsem dávala každýmu přednášku a jestli krmí přirozeně z těch všech dva majitelé, tak je to moc. Když už nekrmí granulema, tak to maso vaří a prostě jim to nevymluvím a můžu se snažit, jak chci. Je to jejich volba a jsem ráda, že aspoň nechali ty granule, na kterých byly ty štěňata odchovaný, i když já jsem jim dávala jednou denně i to maso.

Sardullah
Sardullah 11.12.2025, 21:55:48 xxx.xxx.221.235

Moje pyrenejka od chovatelky krmená RC a na “cestu” jsme dostali i Fitmin pro štěňata…já ho teda nekrmila, protože jsme přešly doma na maso, ale dle chovatelky s tím asi dobré zkušenosti měla…resp. s tím, že na těch granulích pes velkého plemene jako je pyrenejec v pohodě projde obdobím růstu.

Já teda krmím masem, ale psi mají na “dojedění” grancle…to se přiznám, že moc nehledím na kvalitu…resp. to co já si představuji, že v rámci granulí, se dá považovat za to lepší, mi psi nežerou vůbec..z těch, co jim “chutnají” je to fakty tak malá hrstička denně na psa 50+ …třeba teď aktuálně máme nějakej Fitmin…docela ty značky střídám…

Já bych teda dodala, že moji psi si teda ve své podstatě můžou vybrat, co budou jíst…jestli maso nebo granule…no tak granule prohrávají na plné čáře…jediné, kdy pes dává přednost granulím je doba, kdy někde v blízkém sousedství hárá nějaká fena, to potom je s jídlem na štýru, ale těch granulí si zobne.

Mě to s granulema přijde celý takový postavený na hlavu…majitel psa chce krmit kvalitně, nechce na pejskovi šetřit a tak hledá granule, kde je hóóódně masa…ale ty granule, kde je teda “hódně masa” jsou podstatně dražší než když koupím to maso…granule jsou prezentovány jako “vyvážená a kompletní denní dávka”…ale když se začne studovat složení a co a jak, tam jsou tam rozdíly..a na to složení, aby měl člověk vysokou školu…jako jestli někomu přijde složitej barf, tak tohle je ještě o několik levelů výš…alespoň z mého pohledu.

A další věc je…pokud je pes striktní granulář, tak má…alespoň si tak myslím…zlenivělé trávení…jako já musím udělat kurňa dietní chybu, aby pes měl průjem….ale často slýchám od lidí, kteří mají psa jen na granulích..."s vámi psi jí vánočku namazanou máslem a marmoškou a kakao? a to se vám potom nepopo…?"…

Takže jestli se můžu přimluvit, tak se opravdu zamyslet nad tím, čím krmit a popřemýšlet o tom i z pohledu pejska…co by asi pejsek jedl raději, když by si mohl vybrat.

Doron
Doron 11.12.2025, 22:31:45 xxx.xxx.167.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 11.12.2025, 16:24:37

Využiju tuhle příležitost abych Vám poděkovala, že jste mě přesvědčil abych krmila “ opravdovým ” jídlem.

Díky moc, klukům to prospívá! 💗

Lupus4
Lupus4 11.12.2025, 22:56:11 xxx:xxx.1374:48fa
Doron:

Využiju tuhle příležitost abych Vám poděkovala, že jste mě přesvědčil abych krmila “ opravdovým ” jídlem.

Díky moc, klukům to prospívá! 💗

Díky za díky, ale na to stačí normální zdravý rozum , který nepodléhá všudypřítomným reklamním “masážím”…😉

PS. nejste jediná, ještě na fauně jsem v SZ otevřel “oči” (rozum)pár dalším, kteří tak začali krmit a jsou také velmi spokojení …psi i lidi.

Doron
Doron 11.12.2025, 23:41:42 xxx.xxx.167.147
»
Odpověď na příspěvek uživatele Lupus4 z 11.12.2025, 22:56:11

Jojo, mně jste poradil taky ještě na Fauně, bylo to od Vás moc hezký.

Sardullah
Sardullah 12.12.2025, 00:12:53 xxx.xxx.221.235

Já… přestože to nesouvisí s názvem vlákna a nebo možná právě proto, že by to mohli číst lidi, kteří hledají čím krmit psa…

Krmení masem… nazvěme to moderně barf… spousta lidem přijde složitý, obzvlášť u štěněte a rostoucího psa… všechny ty bílkoviny, aminokyseliny, vitamíny, minerály a k tomu poměry… typicky vápník a fosfor… to opravdu vypadá strašně složitě, i když víme, že v praxi to žádná věda není. Prostě se bojí primárně toho, že nedokážou psu sestavit vyvážený jídelníček.

Myslím, že pro začátečníky jsou vhodnější třeba příklady jídelníčků a lidovější vysvětlení a myslím, že tady http://www.manwe.eu/ je to právě pro začátečníky docela fajn. Třeba tak někdo zjistí, že to není zas až taková věda.

Daja
Daja 12.12.2025, 05:06:56 xxx:xxx.22a6:c13d

A víte co? Já mám jak říkám pídi psy a u nás se krmí stylem co dům dal to znamená, že vším. Moji psy od jak živa mají vařené, syrové a i granule které neustále střídáme po malých dávkách a můžu říct, že se mi psy při sebemenším průseru neposerou ( jak napsal Lupus😉) jsou od štěněte zvyklí na všechno a to do slova. Co jedině nekoupím jsou granule 10kg za 200kč.

Sarah01
Sarah01 12.12.2025, 06:25:37 xxx.xxx.11.197

Tak já krmím barfem tuším cca 6 let, taky na základě debaty na iFauně, granule už doma nemám ani pro strejdu příhodu. Aktuálně beru masíčka Pošvář, protože Vetamix mně po letech začal smrdět. Psům teda ne. 😄 Konečně to teda dorazilo i k nám do pohraničí a rozváží i jiní prodejci, nejen Vetamix. S jídelníčkem si hlavu nedělám, do masa přidám, co zrovna doma mám, moji psi sežerou všechno.

Ale co se týká štěňat, tak kdybych je prodávala jen lidem, kteří budou barfovat, tak mně jich většina zůstane doma. Tak to bohužel je. Oni třeba chápou, že to není nic složitýho, když jim to člověk vysvětlí, ale většinou nemají prostory na další mrazák, a nebo se s tím zkrátka nechtějí piplat. A popravdě já radši prodám štěně do bytu, když vím, že se mu lidi budou věnovat a pes bude součástí rodiny, než když mi někdo naslibuje hory doly a ve výsledku si ani nevšimne, že má na zahradě psa postiženého mrtvicí. Jinak teda 16ti let se dožije málokterý plemeno a jen barf tomu nepomůže. 

Vahine
Vahine 12.12.2025, 07:35:02 xxx:xxx.a471:9301

Taky bych ráda krmila barfem, běloušovi to moc chutná, ale kvůli jeho problémům s refluxem, špatně funkčním a málo pohyblivým žaludkem a potížím s jícnem-nedovírá mu to tam…tak to nejde. Syrové maso, jak je známo, podporuje tvorbu žaludeční kyseliny, a to se s jeho potížemi prostě neslučuje.  Zkoušela jsem to. I s jeho alergiemi bychom si poradili, ale ne, nejde to. Nechci, aby to skončilo třeba rakovinou jícnu, který rozleptá žaludeční kyselina, vzniknou léze… a už to jede. Mám taky reflux. Tak taky proto si vybral bělouš mě a svítil na mě ze stránek peswebu, protože máme trochu podobné potíže. 😉

Takže to nejde jen tak říct, že lidi dávají granule jen z lenosti, tak to úplně není. 

Mám všechny knížky Novosádové a až si mě příště najde jiný útulkový chloupek, tak to rozjedeme, když to bude možné. Vaše příspěvky o barfování a jiné mám označené, aby mi nezanikly v davu.

kometa
kometa správce
12.12.2025, 08:51:31 xxx.xxx.224.101
»
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 12.12.2025, 07:35:02

že lidi dávají granule jen z lenosti, tak to úplně není.

Jsem si vzpomněla, jak jsem kdysi dávno četla v jedné knížce od Geralda Durella o pandě velké, která měla žaludeční vředy. A místo bambusu fungovala na tvarohu a vejcích.

Šedivá je teorie, zelený strom života.

Tenurri
Tenurri 12.12.2025, 09:30:03 xxx.xxx.239.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Vahine z 12.12.2025, 07:35:02

Jack syrové maso taky nemůže, nedělá mu dobře, má problém s překyseleným žaludkem (už od mala), pak žere trávu jak šílenej a bleje…i když on má těch problémů asi víc než jen “nemůže syrové” viz vlákno se slinivkou…
vařené mohl jen dietní - libové…
teď vůbec uvidíme, jak dopadneme a jestli nebude muset být na nějaké gastro hypoalergenní dietě pořád :/

Varaxi
Varaxi 12.12.2025, 09:54:22 xxx.xxx.129.250

Já bych se s dovolením vrátila k tématu a tím je Fitmin. To jsou průměrné granule a takové jsou nedostatečné. Podívejte se na to složení. Vám to opravdu přijde nako něco, co by měl pes žrát? 

Maso (sušené drůbeží maso 27 %, čerstvé maso/drůbeží, vepřové, hovězí 25 %, hydrolyzovaná vepřová játra 3,5 %), drůbeží tuk 11 %, rýže, pšeničná mouka, pšeničné otruby, kukuřice, pšenice, hydrolyzovaná drůbeží bílkovina, sušené (cukrovarské) řízky, pivovarské kvasnice (2,5 %), pšeničné klíčky, lisované jablečné výlisky (1,5 %), lososový olej (0,4 %), kořen čekanky (0,1 %), juka (0,05 %).

Aluška
Aluška 12.12.2025, 10:05:34 xxx.xxx.237.192

Mám to naštěstí jako Dája, pesani pozřou všechno, syrový, vařený, občas grancle aby byli zvyklý když náhodou zapomenu vyndat maso z mrazáku. Podělím se  s nima o tatranku, chleba se sýrem nebo paštikou, kousek dortu, ovoce a zeleninu, bábovku a zatím cajk. Tak pevně doufám, že jim to vydrží 🙂

assil
assil 12.12.2025, 10:32:52 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 12.12.2025, 09:54:22

Ono Fitmin má lepší a horší řadu, tohle je složení tý horší.

Můj pes dostává všechno tak různě na střídačku a žádný zažívací potíže nemá, ty vidím jen u psů co jsou striktně jen na granulích.

Bohužel můj pes je děsná vybíravka, nežere co nezná, a to ani maso, někteří lidi by mohli vyprávět jak si nevzal ani párek nebo sušený maso, takže když přestali dovážet mnou preferované granule, byla to celkem katastrofa a nakonec žere prostě jen Fitmin, tak právě alespoň kupuju tu lepší řadu.

Ale štěně bych fakt radši naučila na něco jiného.

No myslím, že je dobrý když je pes na granule alespoň trochu zvyklý, ono se to občas může hodit.

Sarah01
Sarah01 12.12.2025, 10:39:57 xxx.xxx.11.197
Varaxi:

Já bych se s dovolením vrátila k tématu a tím je Fitmin. To jsou průměrné granule a takové jsou nedostatečné. Podívejte se na to složení. Vám to opravdu přijde nako něco, co by měl pes žrát? 

Maso (sušené drůbeží maso 27 %, čerstvé maso/drůbeží, vepřové, hovězí 25 %, hydrolyzovaná vepřová játra 3,5 %), drůbeží tuk 11 %, rýže, pšeničná mouka, pšeničné otruby, kukuřice, pšenice, hydrolyzovaná drůbeží bílkovina, sušené (cukrovarské) řízky, pivovarské kvasnice (2,5 %), pšeničné klíčky, lisované jablečné výlisky (1,5 %), lososový olej (0,4 %), kořen čekanky (0,1 %), juka (0,05 %).

Ne, toto bych nedávala a štěněti už vůbec ne. Záleží ale na tom, na čem přišlo od chovatele, to od zadavatelky nevíme. Každý štěně nesnese náhlý přechody.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.