Dobrý den, tuhé mrazy uz trvají dlouho. Husy uz se mi pařili, ale je problém že jim každé ráno rozbiju vodu v jezírku ale když přijdu z práce je zase na kámen. Mám strach aby to nemělo vliv na oplozenost, když jak známo se husy páří na vodě. Vloni už mi od začátku února snášeli vejce ale to nebyla zima žádná. Jak to děláte?
Zdravím. Já osobně chovám čistokrevné české husy. Jakožto u příslušníků plemene menšího tělesného rámce jsou u nich samci dobře obratní a pojímají často i na souši. Úspěšnost těchto kopulací však sám prověřenou nemám. Jsem z chladnějšího a drsnějšího kraje ČR a mrazivé počasí je nyní samozřejmě i nás. Husy chovám ve výběhu “mrazová kotlinka u potoka” a k dispozici mají pouze menší husníky, kam je na noc zavírám před predátory, a kde na jaře vyvádějí housata.
V jiných typech klimatu a zázemí (větší hospodářské budovy, tepelné ostrovy, atp…), a v některých letech, češky snáší občas už od ledna. U mě zatím vždy nejdříve koncem února; resp. v době citelného předjarního oteplení u mě teprve přichází tok a první vejce. Housata se u mě zatím vždy tak líhnula v dubnu a v době (počasí, teploty, první tráva) , kdy už od druhého dne chodila s rodiči na venkovní procházky. Celkově češky jako plemeno mají dobře zachované instinkty, a na to jsem se mohl vždy spolehnout. Oplozenost i líhnivost u dobře sestavených párů zatím u mě 80 - 100%.
Tu smůlu, že by mi češky líhuly z přirozeného odchovu housata do -10°C a půlmetru sněhu, jsem neměl. U dvou známých ano; ovšem zde byly husy přes zimu “uskladněny” spolu se slípkami, kterým uměle přisvicovali, což nabouralo cyklus i husám.
Momentálně mám všechny své tři chovné páry pospolu. Tok nezačal, vejce žádná, a já je momentálně v jejich produkci za současného počasí a ročního období aktivně vybuzovat nebudu. Na den mají jen dva kýble (20 litrové) vody.
O rozdělení kmenů do vlastních zázemí + přidání maltovníků pro pojímání uvažuji až cca za měsíc; podle počasí a situace v hejně.
Samice u hus snese oplozené vejce cca za 3-4 dny po úspěšné inseminaci. A celkově z jedné úspěšné inseminace běžně “vyžije” na oplozená vejce pro dobu 1-2 týdnů.
Nevím samozřejmě, zda a jak je můj metodický postup aplikovatelný na Vaši situaci; jen popisuju, jak to běžně zatím chodilo u mě.
Klasické jezírko v těchto dnech spíše nepoužívat. Rozbíjet led je kontraproduktivní. Buďto použít silné vzduchování, ale i neustálý pohyb hladiny v těchto dnech spíš nebude stačit.