Dobrý den, tuhé mrazy uz trvají dlouho. Husy uz se mi pařili, ale je problém že jim každé ráno rozbiju vodu v jezírku ale když přijdu z práce je zase na kámen. Mám strach aby to nemělo vliv na oplozenost, když jak známo se husy páří na vodě. Vloni už mi od začátku února snášeli vejce ale to nebyla zima žádná. Jak to děláte?
Zdravím. Já osobně chovám čistokrevné české husy. Jakožto u příslušníků plemene menšího tělesného rámce jsou u nich samci dobře obratní a pojímají často i na souši. Úspěšnost těchto kopulací však sám prověřenou nemám. Jsem z chladnějšího a drsnějšího kraje ČR a mrazivé počasí je nyní samozřejmě i nás. Husy chovám ve výběhu “mrazová kotlinka u potoka” a k dispozici mají pouze menší husníky, kam je na noc zavírám před predátory, a kde na jaře vyvádějí housata.
V jiných typech klimatu a zázemí (větší hospodářské budovy, tepelné ostrovy, atp…), a v některých letech, češky snáší občas už od ledna. U mě zatím vždy nejdříve koncem února; resp. v době citelného předjarního oteplení u mě teprve přichází tok a první vejce. Housata se u mě zatím vždy tak líhnula v dubnu a v době (počasí, teploty, první tráva) , kdy už od druhého dne chodila s rodiči na venkovní procházky. Celkově češky jako plemeno mají dobře zachované instinkty, a na to jsem se mohl vždy spolehnout. Oplozenost i líhnivost u dobře sestavených párů zatím u mě 80 - 100%.
Tu smůlu, že by mi češky líhuly z přirozeného odchovu housata do -10°C a půlmetru sněhu, jsem neměl. U dvou známých ano; ovšem zde byly husy přes zimu “uskladněny” spolu se slípkami, kterým uměle přisvicovali, což nabouralo cyklus i husám.
Momentálně mám všechny své tři chovné páry pospolu. Tok nezačal, vejce žádná, a já je momentálně v jejich produkci za současného počasí a ročního období aktivně vybuzovat nebudu. Na den mají jen dva kýble (20 litrové) vody.
O rozdělení kmenů do vlastních zázemí + přidání maltovníků pro pojímání uvažuji až cca za měsíc; podle počasí a situace v hejně.
Samice u hus snese oplozené vejce cca za 3-4 dny po úspěšné inseminaci. A celkově z jedné úspěšné inseminace běžně “vyžije” na oplozená vejce pro dobu 1-2 týdnů.
Nevím samozřejmě, zda a jak je můj metodický postup aplikovatelný na Vaši situaci; jen popisuju, jak to běžně zatím chodilo u mě.
Klasické jezírko v těchto dnech spíše nepoužívat. Rozbíjet led je kontraproduktivní. Buďto použít silné vzduchování, ale i neustálý pohyb hladiny v těchto dnech spíš nebude stačit.
Tak dvě jezírka (dětská pískoviště )jsou konečné vytažena a napuštěna vodou ze studny….a ráno jsem objevila PRVNÍ husí vajíčko 😄🥳
Dobrý den Ančovičko, vetřu se se zcela laickým dotazem. Kamarád se chystá teď koupit dospělého housera a dvě husy, plemeno česká. Jak dlouho husy snáší? Dočká se od nich ještě letos housátek ?
Nejsem ančovička ale odpovím. Podle mě už je pozdě. Husy už teď snáší v plném proudu, někomu už dokonce sedí. Než se utvoří kmen také chvíli trvá, takže spíš bych počítal až s příštím rokem. Pak je otázka jestli je pořizovat vůbec teď nebo až na podzim.
Orionko,tak jsem u otázky😀…anonym má pravdu, husy České i ostatní tvoří páry mnohem dřív, než začnou snášet.. tak v tom problém už nebude…když je přemístite k sobě domů, brzy si zvyknou..udělejte jim zázemí, kde by mohly v klidu zahnízdit,aby je nerušili psi…jinak česká husa nanese hnízdo vajec a zasedne..o všechno se sama postará, jsou dobré matky..a české husy odvodí mladé a snáší podruhé..tak při dobrých podmínkách vám vyvedou mladé dvakrát 👍😀..moje babička a mamka je chovaly a housat byla každý rok plná "husi zahrada "😀
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 17.03.2026, 09:23:26
Zdravím, jen upřesním ohledně párování hus. V rámci svých aktivit jsem už vícekrát úspěšně pomáhal dopárovat zvířata (šlo o husy české) v únoru a březnu. A když si jedinci vzájemně “sedli”, byl z nich funkční pár během několika hodin, pojímali se a byla housata. Ohledně “nutnosti”, aby se zvířata spolu znala alespoň pár měsíců před tokem, je samozřejmě nesmysl. Jen teď za poslední dva týdny jsem takhle osobně novým jedincem doplňoval tři chovy, a přes telefonát jeden další chov…
Naopak jsem měl třebas svého času mladý párek, spojený koncem léta v jejich asi 4 měsících věku. Celou dobu ohromní kámoši. Dokud nepřišel únor a tok. Mladý párek měl své vlastní zázemí, ale husička nenechala housera na sebe šáhnout (ne že on by se nesnažil), drala se přes plot neustále za jiným, starším houserem; jemuž přes léto a zimu byla úplně ukradená. A on jí také. S tím starším houserem pak měla úspěšný odchov.
Na cca týden staré foto mám kmen svých 1.2 hČ. Původně 1.1. Třetího března jsem stahoval od známého do odděleného zázemí tři loňské mlaďase; nejhezčí husičku jsem si sám nakonec nechal. A sedmého ji zkusil přihodit ke svým chovným párům. Houserovi “Charizardovi” byla lhostejná. Houser Dráček ji však do 20 minut pojímal a rychle se tak začlenila do jeho kmene. Momentálně začíná snášet a mám od ní dvě vejce. Původní Dráčkova holka včera napevno zasedla na své hnízdo.