- Příspěvek #224879
- Nahlásit
slepice mi zanášeli a vejce jsem našel asi po 10 dnech byly za dřívím. Co teď? Bylo docela horko, asi budou nepoživatelná??
slepice mi zanášeli a vejce jsem našel asi po 10 dnech byly za dřívím. Co teď? Bylo docela horko, asi budou nepoživatelná??
Buď je slepicím uvařte a nasekejte nebo je klepněte po jednom do hrnku a zkontrolujete snadno, jestli tam nemáte pukavce. Ale byly ve stínu a neměla by být zkažená.
Normálně bych je zkonzumovala 🙂 Já skladuji vejce v bedně na louce, na střechu bedny svítí, v bedně je jistě přes den třicet i víc stupňů a vejce tam bez úhony vydrží přes týden.
Taky je nemáme v lednici, to se ani nemá. Ale v teplotě přez ty horka tam bylo mezi 22 - 25C.
To se nemá, mít vejce v lednici? Jsem ani nevěděla. Dokud jsem si nepořídila vlastní slepice, měla jsem vejce v lednici, měli jsme je tak vždycky. Od té doby, co mám slépky, skladuji vejce u slépek, protože tam prostě mám i ty vejconosiče (obaly) a jak je naplním, jen je strčím na stranu, neběhám s tím hned domů. Doma nemám místo na pět vejconosičů 😀
Vejcím prý nevadí běžné teploty, pokud jsou stálé. Střídání teplot, ke kterému nutně dochází v lednicích a ještě více ve dvířkách lednic, snižuje jejich kvalitu. Plus teoreticky si můžete do lednice natáhnout salmonelu.
Ideální je stálá teplota, stálá vyšší vlhkost a skonzumovat do 15 dní. Jedlá jsou ale samozřejmě i při nedodržení pokynů, pokud jsou vejce čistá a suchá.
Starší vejce vždy vařím, protože ta odleželá jdou dobře od skořápky 🙂 Tak se salmy bát nemusím, naštěstí. No na přípravy ne zcela vařených pokrmů používám ta čerstvá (třeba příprava těst, ze kterých uždibuji), protože si nechci plýtvat těmi uleželými 😀