Aktuálně: 2 323 inzerátů269 719 diskuzních příspěvků19 342 uživatelů

Postup léčby štítné žlázy u psa

Anonymní (neregistrovaný) 09.02.2026, 02:04:16 xxx.xxx.142.196
Bodlinka:

tohle zvíře nemá primární hypotyreózu. ani náhodou. buď má problém v hlavě, nebo je to sick euthyroid.

Děkuji za poznatek. Nicméně to, jak se kluk jeví, tedy hormony mu očividně zvedly náladu, aktivitu a ocásek obrůstat začíná. Ano, prodělal ve svých 2-3 letech těžké operace, ale jinak je velmi harmonická bytost, v naprosté pohodě, rozdávající lásku, tedy se traumaticky nejeví a po psychické stránce je skvělý. Žije doma, uvnitř jako člověk, žádná omezení. Prostě si jej hýčkáme a bereme všechna zvířátka, jako plnohodnotné členy rodiny. Samozřejmě pokud by nebyla žádná reakce na Forthyron, bylo by v úvahu zvažovat i to co jste napsala. Jsme v počátku, cca 3 týdny na Forthyronu a věřím, že bude postupem času líp…Krásný čas přeji… 

Anonymní (neregistrovaný) 09.02.2026, 02:14:32 xxx.xxx.142.196
Bodlinka:

tohle je tak na hraně, že by to chtělo nějaké funkční testy, nebo scinti.

No a pokud jste si Bodlinko nevšimla, pejsci jsou dva, výsledky jsou dva. U prvního kluka, kde zminujete, že nemá v žádném případě primární hypotyrézu, se dva veterináři shodli na stejné diagnoze bez diskuze (jeden kapacita), dle výsledků, klinicky to znát bylo jen ze ztráty svalů. Druhému byl udělán další test FT4 (Ria) dialyzovaný, pokud správně píšu a tím bylo jednoznačně potvrzeno také, že štítná žláza u druhého kluka nefunguje jak má a potřebuje také doplnit hormon. Po pár tabletách byla vidět zvýšená aktivita. Navíc jsme kontaktovali chovatelku ohledně dávkování, což také pomohlo a bohužel se u jejich předků vyskytla tato nemoc, což je vysoce pravděpodobná dědičnost.  Děkuji..

Bodlinka
Bodlinka 09.02.2026, 03:43:34 xxx.xxx.19.180
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 09.02.2026, 02:04:16

problém je v tom, že když má pes nízký T4 tak se po forthyronu opravdu může zlepšit, ale to neznamená, že

vysvětlím. co dělají hormony štítné žlázy? zrychlují metabolismus. dáte hormony, zrychlíte se. proto bývá příznakem snížené funkce tloustnutí, protože bez nich se zpomaluje

ale celé je to v hormonální ose. TSH říká štítné žláze, dělej hormony. když štítná žláza nemůže, THS přirozeně co? Stoupá. Když máte nízké T4 a vysoké TSH, je to určitě primární hypotyreóza

Akorát u tohohle zvířete máte TSH menší než. Což znamená, že tělo nedalo vůbec žádný impulz té štítné žláze. To může být dáno nějakým cirkadiálním rytmem, i když menší než je prostě divný, ale mnohem pravděpodobnější bývá to, že takový organismus ty hormony, no, nechce. Z nějakého důvodu je pro něj lepší to zpomalení, bývá to třeba nějaké chronické onemocnění, chronický zánět a tak podobně. Nebo je to hypotyreóza centrální, vycházející z poruchy mozku (hypofýza nebo hypotalamus).

Ale prostě nízké T4 a nízké TSH neznamená jupí, mám diagnózu. Znamená to pátrej dál, šmudlo.

Vahine
Vahine 09.02.2026, 06:34:53 xxx:xxx.bcc1:3c01
»
Odpověď na příspěvek uživatele Bodlinka z 09.02.2026, 03:43:34

Moc hezky vysvětleno. Jistě ocení i další, kteří budou hledat odpovědi. Díky Bodlinko, označila jsem si, kdybych někdy potřebovala. 

Bělouš to tak jednou měl, byl nachlazený, to jsme zvládli sami bez vet a nějak těsně po nemoci jsem nechávala nabírat krev preventivně a tohle jsem nevědéla, že bych měla počkat. 

Doktorka se mě právě s výsledky ptala, jestli nebyl nachlazený v poslední době a že uděláme test opakovaně za 14 dnů a ten už byl v normě. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.