Zdravím, do budoucna bych si chtěla pořídit fenu BŠO. Už teď si zjišťuji pár věcí, ale z té správné stravy štěněte jsem úplně jelen. Chtěla bych se zeptat, jak to teda je a jak to děláte vy. Popřípadně doporučení na nějaké produkty. Předem děkuji.
Strava štěněte BŠO
Po 60ti letech se psy, odchovaných 17 vrzích mohu s čistým svědomím tvrdit, že NENÍ nic lepšího, než přirozená strava. Granule jsou zlo pro psy a “výmluva” pro majitele - lemply a velkej byznys pro výrobce. Huntují debilní monodietou střevní mikrofloru a dělají ze psů invalidy, co se při sebemenší změně stravy po.erou…než abych se tu sáhodlouze rozepisoval, tak vše podstatné je celkem srozumitelně popsáno např. na :
pro začátek si přečtěte
https://www.manwe.eu/index.php/co-najdeme-v-granulich
a hned potom
https://www.manwe.eu/index.php/coje-to-barf
a pak můžete studovat vlastně vše co najdete v menu na pravé straně uvedených stránek
PS. hluboce se v duchu omlouvám , všem svým psům, kdy “mladý a blbý a obluzený" reklamou, jsem je zač. 90tých let cca 3 roky krmil těmi jen "zaručeněnejlepšímisuprčupr" granclemi světoznámých značek, fakt mi to mrzí, čemu jsem je “vystavil”.
Letos to bude 20let, co jsem majitelkou BŠO, aktuálně doma 2 dospělé feny. Obě krmené BARFem, mladší od štěněte, starší od 7m cca. Žerou vše a kdykoliv, jezdíme po závodech (i vícedenních) a není problém. Pro nutné případy máme doma “instantní ” sušený BARF.
Obě feny (+pastevec 60kg, co je na BARFu od 8t) jsou zdravé, v kondici a s dokonalými výsledky preventivních RTG (DKK, DLK, OCD, SA, LTV).
Když jsem si před 6lety vezla domů štěně, bála jsem se krmit BARFem, že je to těžký, že to nezvládnu apod. A to jsem měla jednoho psa! Dneska se směju, psy mám 4 a všichni jsou na syrovém, zdraví a spokojení. Není to žádná věda.
Načtěte odkazy od Lupuse, trochu googlete a jste tam 😉 Mimochodem v některých liniích BŠO se vyskytuje citlivé trávení, i tam lépe krmit dobře BARFem než granulemi.
Můžete si to malovat a plánovat jak chcete, ale když si dovezete domů štěně nežravé a vybíravé, jste rádi, když aspoň něco sežere a je vám jedno, jestli je to syrové maso, vařené maso, sýr, tvaroh, vajíčko, nebo granule. Nevěřila bych, že je to tak možné, dokud jsme nepořídili choďandu. Upravilo se to až cca ve dvou letech, ale základem pro ni jsou granule jedné značky, jiné nechce. Těm dává přednost i před masem jak syrovým, tak vařeným i pečeným. Ano, správně, psovi se u nás peče maso - většinou kuře. Mamka pekla i předchozí kavkazance, ale jen tak pro zpestření jídelníčku.
Tak já jsem zastáncem krmení BARFem…resp. odpůrcem granulí.
Určitě bych jukla na odkazy, které výše dával Lupus.
Nicméně, jak psala výše Balu…někdy člověk míní a pes do toho následně hodí vidle, protože odmítá jíst to, co jsme s nejlepším vědomím a svědomím sestavili jako “ideální” jídelníček.
Pro štěně pyrenejky jsem měla opravdu poctivě sestavený pestrý jídelníček…a ona hezky papkala a pak v osmi měsících jí přišlo, že už vyrostla dost a že už tudíž jíst nemusí a nastal boj, protože štěně velikého plemene ve vývoji a s vidinou zodpovědnosti, aby dobře narostlo, bez jídla prostě nenechám.
I já jsem měla psa, co syrový maso prostě do huby nevzal a musela jsem podávat vařené.
Kavkazanda a berňák mi zase jasně řekli, že nějaký přílohy a zeleninu si můžu strčit za klobouk a jestli budu mít takový debilní nápady dohánět to nějakými doplňky stravy zamíchané do masa, tak to teda radši nebudou jíst vůbec.
Samozřejmě všechno je individuální, takže ve stravě je nutné zohlednit případné alergie popř. citlivé zažívání, ale to nemá smysl řešit dopředu.
PS. hluboce se v duchu omlouvám , všem svým psům, kdy “mladý a blbý a obluzený" reklamou, jsem je zač. 90tých let cca 3 roky krmil těmi jen "zaručeněnejlepšímisuprčupr" granclemi světoznámých značek, fakt mi to mrzí, čemu jsem je “vystavil”.
No a tady bych taky souhlasila s Lupusem…taky jsem kdysi podlehla a dodnes mě to mrzí. Na granule jsem si vybudovala antipatii, když si představím výrobu, tak se mi dělá blivno.
Nicméně, i když jsem ve svém vědomí a svědomí zásadně proti granulím, tak je máme taky, ne teda jako běžnou krmnou dávku, ale někde se i dneska stane, že některý ze psů večeři v podobě masa moc nedá, protože zrovna dneska to, co servíruju, jíst nebude a nebude a nebude a tak nasypu grancle, aby chudinka do druhýho dne neumřel hlady…ale úplně to neřeším, protože při váhové kategorii mých psů 50+ a spotřebě 1 kg granclí týdně (někdy je to nula), se z toho úplně nezhroutím.
@BaLu: Ano, správně, psovi se u nás peče maso - většinou kuře.
Tak to peču Gině někdy taky…myslím, že kdyby bylo na ní, tak by nejraději jedla jenom pečený kuře a svíčkovou se šesti😂
Závěrem bych řekla, že na barfu mi vyrostli 3 psy medvědoidního typu (pyrenejka, berňák, kavkazanda) a všichni na pohodindu, bez růstových problémů a to přesto, že dle mého ten jídelníček není úplně vyvážený dle mých představ…resp. moje představy se smrskly na to, abych měla tak nějak dobře poměr vápníku a fosforu.
Za mých mladých let, v době předgranulové, kdy se ještě nekrmilo BARFem, ale normálně masem 😎, tak tam se to moc neřešilo, resp. krmilo se tím, co člověk sehnal, mnozí z nás si určo pamatují, jak chodili s kýblem na jatka a brali, co bylo plus se k tomu přisypal Roboran a bylo vymalováno.
https://www.radaveterinare.cz/pes/clanky/barfovani-a-krmeni-psa-je-o-zdravem-selskem-rozumu-rika-veterinar-milan-stourac-94
..takovej asi hloupej dotaz…chtěla bych občas dávat motýlovi sardinky, ale vzhledem k tomu, že spotřebuje zlomek a nechat otevřenou krabičku v lednici několik dni by asi bylo pro ledničku likvidační, tak dotaz zni, zda se dají sardinky naporcovat na potřebné dávky a dát zamrazit na nrazák….
Kilian:..takovej asi hloupej dotaz…chtěla bych občas dávat motýlovi sardinky, ale vzhledem k tomu, že spotřebuje zlomek a nechat otevřenou krabičku v lednici několik dni by asi bylo pro ledničku likvidační, tak dotaz zni, zda se dají sardinky naporcovat na potřebné dávky a dát zamrazit na nrazák….
Když je dáte do vzduchotěsný krabičky, tak vydrží …nebo se rozdělte a pro sebe si udělejte pomazánku (pepř, cibule, kečup)🤣
..anebo do sklenic…tak snad ano…občas si ji dělám…sůl, pepř nebo paprika a tvaroh…
My zase děláme sardinky- cibule- vajíčko na tvrdo- hořčice a dochutit co kdo má rád. Hmmm dlouho jsem ji nedělala super půjdu na to.
.je skvělá na jakýkoli způsob..
Já mám doma vakuovací krabičky Status, načnuté potraviny v nich vydrží o x dnů déle. Používám i na rozmrazené maso, protože spotřebovat celé balení u nás trvá několik dnů. Maso je v krabičce stále čerstvé i třeba třetí den. Doporučuji, mají různé velikosti a tvary.