Dobrý den, chov papoušků v běžné zástavbě rodinných domů možný je, ale je dobré myslet hlavně na hluk a vztahy se sousedy. Druhy, které uvádíte, dokážou být poměrně hlasité, hlavně ráno a večer. Mnoho chovatelů to řeší tak, že mají papoušky přes noc zavřené ve vnitřním záletu nebo voliéře a do venkovních výletů je pouští až později ráno, například kolem 9–10 hodin jak už píší předemnou. Tím se výrazně omezí ranní křik. Pomáhá také umístění voliér co nejdál od sousedního plotu, případně směrem do zahrady, a částečné zastínění nebo uzavření stěn (např. PUR panel, dřevo), které hluk trochu tlumí. Dvoumetrový betonový plot mezi pozemky je v tomto směru výhoda. Pokud máte pozemek široký 30 m, zkuste voliéry situovat co nejdál od sousedů. Dobrá zkušenost je také sousedy dopředu informovat – když vědí, co plánujete, většinou jsou tolerantnější. Často pomůže i to, když vidí, že se o ptáky dobře staráte a že se snažíte hluk omezit. Mnoho chovatelů takto v zástavbě funguje bez problémů.
Dobrý den, můžete mi prosím někdo poradit. Mám dům v zástavbě rodinných domu. Mezi sousedama je betonový 2m vysoký plot. Chystám stavbu venkovních voliér se záletem z pur panelu. Vnitřní zálet bude 1,8m dlouhý a výlety budou 3,5m dlouhé. U rodičů mám tyto druhy: Královské, Červenokřídlé, Barnardy, Penanty, Kakadu růžové. Vše mám po páru. Pozemky máme 30m široké. Doteď jsem bydlel na samotě na konci vesnice a nikomu to nevadilo. Nyní nové sousedy ještě moc neznám. Máte někdo zkušenost s chovem ptáků v zástavbě nebo děláte to tak že třeba papoušky vypouštíte do výletu až v 10 ráno skrz hluk. Moc děkuji za každou radu.