Aktuálně: 1 867 inzerátů280 234 diskuzních příspěvků20 005 uživatelů

Nežere mi ovoce

Pap (neregistrovaný) 05.03.2026, 13:35:34 xxx.xxx.70.6

Pěkný den, mám dotaz jak naučit aby mi papoušek Amazoňan běločelý začal baštit ovoce? Mám jej od chovatele cca 2 měsíce a prostě nic, loupe jen semínka a jablka, mražené jeřabiny, banány vždy po pár dnech vyhazuji netknuty. Očividě u bývalého majitele nedostával takové pochutiny a co s tím? Ostatní mám naučeny, že to přijímají dobře.

zjarda
zjarda správce
05.03.2026, 18:47:34 xxx.xxx.139.214

Zdravím,  nepíšete stáří…jestli je to už starší kus, tak to už nic nenaděláte a buďte rád za jablka a jestli je to mládě, tak tam šance je…pořád nabízet a vydržet a né hodně, když se to vyhazuje, ale jak píšete, že po pár dnech, tak to jistě není vhodné, kvůli kvašení, plísní!    Zappe 

Pap (neregistrovaný) 06.03.2026, 08:35:53 xxx.xxx.70.6

Díky, je tříletý, tak nevím jestli tam je ještě šance. Má rád vlašské ořechy ale ty zrovna by moc neměl. Mám podezření, že byl u předchozího majitele hodně špatně krmen.

Pap (neregistrovaný) 14.04.2026, 14:01:06 xxx.xxx.70.6

Pěkný den, po nějaké době opět hlásím současnou situaci. Bohužel žádná změna ☹️ všechny pokusy končí vyhozením ovoce do odpadu. Už je mi všech ten hroznů, banánů, rajčat líto. Zároveň mu nemůžou prospívat jen semena.

Anonymní (neregistrovaný) 15.04.2026, 06:57:52 xxx.xxx.84.6
Pap:

Pěkný den, po nějaké době opět hlásím současnou situaci. Bohužel žádná změna ☹️ všechny pokusy končí vyhozením ovoce do odpadu. Už je mi všech ten hroznů, banánů, rajčat líto. Zároveň mu nemůžou prospívat jen semena.

Nakrájejte to ovoce na kousky a dávejte mu to rovnou do misky se zrním.To ovoce bude odstranovat, aby se dostal na zrní a zároven jej i ochutná. Po nějaké době ho bude určitě i žrát.

zjarda
zjarda správce
15.04.2026, 12:30:51 xxx.xxx.139.214

Zdravím, tak jestli má už 3roky, tak je šance minimální, bohužel. Samozřejmě zkuste i tu radu nademnou, ale myslím, že to bude stejně ignorovat. A jak už jsem psal - buďte rád za jablíčka i ty mají hodně vitamínů a jsou zdraví prospěšné. Vůbec si nemyslím, že bude na tom až tak špatně, když teda bude brát jen je. Podívejte se co všechno obsahují.   S pozdravem Zappe 

Dodávají energii, vitamíny a nezbytnou vlákninu. Obsahují především vodu (cca 85 %), sacharidy (fruktózu a glukózu) a pektin, který podporuje správné trávení, vitamíny a minerály. Vitamíny:   zejména vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín A, E a K.

Minerální látky:  draslík, hořčík, fosfor, vápník, železo a zinek.

Antioxidanty:   polyfenolové sloučeniny, které posilují imunitní systém. 

Podpora imunity:  díky vysokému obsahu vitamínu C a antioxidantů pomáhají posilovat obranyschopnost papoušků.

Zdravé trávení:  vláknina (pektin) napomáhá správné funkci trávicího traktu.

Energie a hydratace:   vysoký obsah vody zajišťuje hydrataci a sacharidy dodávají potřebnou energii.

Zdraví peří a kůže:  obsažené vitamíny podporují vitalitu a kvalitu opeření. 

"”"Důležitá pravidla při krmení, VŽDY bez jadérek:”""  jablečná jadérka obsahují kyanid, který je pro papoušky vysoce toxický.  [S TÍMTO SE MŮŽETE SETKAT I NA GOOGLE, ALE S TÍMTO NÁZOREM PLNĚ NESOUHLASÍM NEBO ZA CELÉ ROKY MÉ CHOVATELSKÉ ČINNOSTI JSEM SE ZE ŽÁDNÝMI NEGATIVNÍMI ÚČINKY NIKDY NESETKAL A NATOŽ S NĚJAKOU OTRAVOU! JADÉRKA JSEM NIKDY NEVYBÍRAL A NAOPAK, KDYŽ NĚJAKÉ VYPADLO, TAK JSEM JEJ PODAL PŘÍMO DO ZOBÁČKU. Tohle jsem uvedl záměrně nebo celkem často jsem kontaktován, že co je na tom pravdy a prosím Vás, stačí obyčejný selský rozum, že to by ten chudák papoušek musel sežrat aspoň kilo najednou a pak by to bylo možné, ale kdo by měl takové množství a který normální člověk by to podal?]

Čistota je asi jasná:  jablka musí být před podáváním důkladně omyta (jako i vše ostatní), kvůli pesticidům. 

Ladd
Ladd 18.04.2026, 15:44:02 xxx:xxx.7e4e:e4d3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 15.04.2026, 06:57:52

Takhle jsme naučili na ovoce andulky. Na ovoci nasypaná jejich směs. Ovoce rozpůlené, aby jej při zběru semínek ochutnaly.  Zrovna tak jsme je naučili na vyjíčko na tvrdo.
Andulky byly roční. (Mladě z předchozího roku, učili jsme je na jahody a třešně).

Anonymní (neregistrovaný) 18.04.2026, 15:55:16 xxx.xxx.84.6

Spíš opačné.Na zrní ovoce,aby ho odstraňovalyi a  zároveň ho  nucené ochutnávky, píšu ve vlaku omlouvám se za hrubky.

Ladd
Ladd 18.04.2026, 17:33:06 xxx.xxx.4.127

Jasně. Důležité je, aby pokud chtějí zrní se dostaly s ovocem do kontaktu a aby to nebylo se šlupkou, ale s dužinou. 
Bylo to tak, že miska prázdná, na ní půlky jahod/třešní a na nich zrníčka. Jak je sbíraly, tak ochutnaly. Zprvu se bály, takže krmení nikde jinde.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.