Aktuálně: 1 875 inzerátů279 969 diskuzních příspěvků19 991 uživatelů

Předávání krmení v miskách

Tuleň (neregistrovaný) 16.03.2026, 18:48:33 xxx.xxx.52.145

Ahoj. Chovám eklekty, princezky, senegalce a droboť. Při krmení se stane že princezky často ne sežerou ovoce nebo mrkev, okurek. Abych nevyhazoval, tak přendám eklektum nebo senegalcum, kteří jsou v tom spolehliví. Kamarád mi řekl, že dělám hloupost, že riskuji přenosy nemocí. Děláte to také tak nebo mám opravdu přestat?

Anonymní (neregistrovaný) 16.03.2026, 19:53:13 xxx.xxx.139.214

Děláte to opravdu moc špatně. Ovoce a zelenina by měla z misek do večera zmizet a to bez ohledu jestli tam něco zůstalo nebo ne! Prostě pryč a né zbytky dávat dál. 

Tuleň (neregistrovaný) 17.03.2026, 08:44:07 xxx.xxx.52.145

Jo díky za odpověď a teď si počkám na někoho, kdo mi odpoví. Třeba zrovna u mrkve jsou vaše obavy neoprávněné. Je tvrdá, pevná a v tomto počasí u ní rozhodně nic nehrozí.

Anonymní (neregistrovaný) 17.03.2026, 09:44:53 xxx.xxx.133.219

A že zrovna mrkev oschne a zčerná vám vůbec nevadí? Máte svůj postup a nikdo vám ho nebere a jen klidně čekejte dál. Jsem zvědavá…

Tery (neregistrovaný) 18.03.2026, 12:18:14 xxx:xxx.:13

Ten pán si jsem nepřišel pro radu, to je zřejmé.  Co mu bylo napsáno, tak tím opovrhuje, tak asi další rýpal? Ať si poradí sám. 

Anonymní (neregistrovaný) 20.03.2026, 10:51:39 xxx.xxx.209.54

Ahoj 🙂 kamarád má v tomhle pravdu, bude lepší s tím přestat. Jakmile ptáci do ovoce nebo zeleniny kousnou, zůstávají na tom jejich sliny, bakterie a případně i kvasinky. Tím, že to dáš jinému druhu, můžeš přenést infekce, i když všichni vypadají zdravě. Riziko je hlavně u vlhkého krmení. Typicky se takhle mohou šířit třeba Psitakóza nebo Aspergilóza, a různé druhy papoušků na ně reagují jinak citlivě. Lepší je dávat menší dávky a zbytky, které už ptáci načali, prostě nechat být nebo je využít jinak. Nedotčené krmení přesunout můžeš, ale „ožužlané“ raději ne.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.