Ahoj. Chovám eklekty, princezky, senegalce a droboť. Při krmení se stane že princezky často ne sežerou ovoce nebo mrkev, okurek. Abych nevyhazoval, tak přendám eklektum nebo senegalcum, kteří jsou v tom spolehliví. Kamarád mi řekl, že dělám hloupost, že riskuji přenosy nemocí. Děláte to také tak nebo mám opravdu přestat?
Děláte to opravdu moc špatně. Ovoce a zelenina by měla z misek do večera zmizet a to bez ohledu jestli tam něco zůstalo nebo ne! Prostě pryč a né zbytky dávat dál.
Jo díky za odpověď a teď si počkám na někoho, kdo mi odpoví. Třeba zrovna u mrkve jsou vaše obavy neoprávněné. Je tvrdá, pevná a v tomto počasí u ní rozhodně nic nehrozí.
Ahoj 🙂 kamarád má v tomhle pravdu, bude lepší s tím přestat. Jakmile ptáci do ovoce nebo zeleniny kousnou, zůstávají na tom jejich sliny, bakterie a případně i kvasinky. Tím, že to dáš jinému druhu, můžeš přenést infekce, i když všichni vypadají zdravě. Riziko je hlavně u vlhkého krmení. Typicky se takhle mohou šířit třeba Psitakóza nebo Aspergilóza, a různé druhy papoušků na ně reagují jinak citlivě. Lepší je dávat menší dávky a zbytky, které už ptáci načali, prostě nechat být nebo je využít jinak. Nedotčené krmení přesunout můžeš, ale „ožužlané“ raději ne.