Aktuálně: 1 875 inzerátů279 966 diskuzních příspěvků19 991 uživatelů

umřel mi papoušek

Ralsei (neregistrovaný) 19.03.2026, 22:11:47 xxx:xxx.529f:631f

Zdravím. ve středu 18.3. jsem s mamkou našli našeho paouška mrtvého. byl delší dobu nemocný, a každý veterinář ve městě neměl nikoho, kdo by se na něj podíval. v úterý večer jsem se na něho byl naposledy podívat, byl na tom velice špatně. mám teď z jeho ztráty dost silné emočný výkyvy, a nevím, jak se smířit se ztrátou. vím, že je to čerstvé, ale bolí to na duši až moc. jak se dá s jeho ztrátou smířit, aniž by mě to duševně zničilo? nahraju poslední fotku, kdy byl ještě naživu (neděle 15.3.)

Obrázek
Anonymní (neregistrovaný) 19.03.2026, 23:01:48 xxx.xxx.213.52
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ralsei z 19.03.2026, 22:11:47

Upřímnou soustrast. 

zjarda
zjarda správce
20.03.2026, 04:23:55 xxx.xxx.139.214

Zdravím, tak to je smutné a je to celkem normální, že to bolí, byl to člen rodiny. Jak dlouho byl nemocný, jak se to projevovalo - průjem, prskání, nechuť, apatie, pospávaní, načechrané peří…Jak byl starý? Co jste mu podávali místo vody( heřmánek, černý čaj) a měl mít v rohu kleci zdroj tepla ( aspoň žárovku) nad bidlem a z větší části klec zakrýt dekou. Vím, že už teď je pozdě, ale rada pro příště. Myslím, že by Vám pomohl v té bolesti nový kamarád a jestli opět amazónek šupinkový nebo jiný, tak to je na Vás. Ale, když by něco, tak se tady nebo na jiném chovat.portále ozvěte dřív. S pozdravem Zappe 

Ralsei (neregistrovaný) 20.03.2026, 05:04:39 xxx:xxx.5ea2:7b89
»
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 20.03.2026, 04:23:55

byl nemocný odhadem týden, projevil se ze startu průjem, následně špatný balanc, den před smrtí ležel dole v kleci. zahřívali jsme ho lampičkou, dávali jsme mu heřmánkový čaj, ale nezdálo se, že to zabírá

zjarda
zjarda správce
20.03.2026, 07:24:11 xxx.xxx.139.214

Tak popsané příznaky (týden trvající průjem, nestabilita, apatie a následné ležení na dně klece) ukazují na kritický stav a selhávání organismu v důsledku závažného onemocnění. Protože ptáci instinktivně maskují nemoc až do poslední chvíle, v momentě, kdy papoušek sleze na dno klece, je jeho stav obvykle již velmi pokročilý a vážný! 

Nemoce odpovídající popisu ---

Infekční onemocnění (Bakteriální a virová):

Psitakóza (Papouščí nemoc):  způsobuje ji bakterie Chlamydia psittaci. Typickým projevem je silný, často zelený průjem, celková slabost a apatie.

Pachecova nemoc:  velmi agresivní virové onemocnění, které postihuje játra a může vést k rychlému úhynu po období průjmů a slabosti.

Bakteriální enteritida:  infekce trávicího traktu (např. Salmonella), která vede k dehydrataci a celkovému vyčerpání.

Parazitární infekce:

Giardióza:  prvoci v tenkém střevě způsobují silné průjmy a podvýživu, což u malých papoušků (např. korel) vede k rychlé ztrátě sil a stabilitě.

Otravy a toxiny:  pozření olova nebo zinku (z pletiva klece, hraček) způsobuje neurologické příznaky, jako je nestabilita, třes a slabost nohou, doprovázené trávicími potížemi.

Potravinová toxicita:  například požití avokáda nebo čokolády může mít podobně rychlý a fatální průběh.

Orgánové selhání:  dlouhodobý průjem mohl vést k těžké dehydrataci a následnému selhání ledvin nebo jater, což vysvětluje konečnou fázi, kdy pták nebyl schopen udržet se na bidýlku a ležel na dně. 

Nebo v poslední době dostal nějaké nové vybavení (klec, hračky) nebo dostal papoušek nový druh krmiva?

Důležité upozornění:   doporučuje se konzultace s veterinářem, zejména kvůli riziku psitakózy, která je přenosná na člověka, proto bych taky doporučil odnést mrtvolku na vyšetření k MVDr.  S pozdravem Zappe 

kometa
kometa správce
20.03.2026, 15:32:46 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele zjarda z 20.03.2026, 07:24:11

bych taky doporučil odnést mrtvolku na vyšetření k MVDr.

Spíš rovnou na SVÚ. Tam jsou na to zařízení. Ale v pátek odpo tam už nikdo nebude. Ale třeba to zadavatel stihnul.

Ralsei (neregistrovaný) 20.03.2026, 19:40:39 xxx:xxx.dedb:e6d9

papouškovi jsme udělali důstojný pohřeb hned ve středu, jen co jsem se vrátil domů. byl v papírové krabici, jako v rakvi, vylopali jsme mu místečko na zahrádce u tety, a na vršek jsme mu dali zasazené narcisky, jako poctu.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.