Můžu začít trhat králíkům čerstvé lístky mlíče, aby nedošlo k zažívacím potížím. Máte osvědčené dávkování nebo se nemusím obávat? Mám na zahrádce a přijde mi škoda, jim nedopřát.
Králíci by se měli na trávu navykat postupně, pomalu. Zpočátku pár lístků, pomalu přidávat, ale vždy jen tolik, kolik sežerou do 5- 10 minut a vždy se senem. Pokud zůstane něco nesežraného, tak vyhodit aby se to nezapařilo.
Tak jak píše acher . Na trávu přecházet postupně. Na začátku s kombinací se senem . Hlavní je aby tráva nebyla přemrznla . To pák může vyvolat trávicí problémy . Já na trávu přecházím až skončí mrazy , někdy v dubnu . V létě krmim jenom trávu. Když tráva zmokne dávám jednom seno.
Králíci by se měli na trávu navykat postupně, pomalu. Zpočátku pár lístků, pomalu přidávat, ale vždy jen tolik, kolik sežerou do 5- 10 minut a vždy se senem. Pokud zůstane něco nesežraného, tak vyhodit aby se to nezapařilo.
..já pomalu začínám přikrmovat trávou..každému králíkovi tak dvě hrstky denně,seno stále k dispozici..i když vleže je trávy dost, seno přidávám také..
Vyloženě trávou nekrmím, celoročně krmím seno, ale přes sezónu občas trochu trávy dostanou. Pampelišky, vojtěšku, černobyl, hlavně dávám větvičky. Smrk, borovice, líska, vrba,dub, listy ořešáku, při tom množství králíků co máme , už teď okolo 120 mladých, je to jednodušší než jim každý den sekat čerstvou trávu.
B: Přejít na seno není problém, to žádné trávící problémy nezpůsobí.
K: Mokrá tráva není problém a pasoucí se býložravci ji nemohou mít zapařenou, ale pokud někdo naseká trávu, našlape do koše, kolečka atd.,pak hodí králíkům ať už na zem do kotce či nacpe do jesliček, tak je velká pravděpodobnost, že se ta mokrá tráva zapaří a to ještě pokud to králíci z jesliček vyhrabou, jelikož si samozřemě vybírají nejdříve to nejchunější, pak si do toho lehnou a potom zase žerou to co zůstalo. Pokud se jim dá mokrá tráva, co hned sežerou, tak problém není a pokud se jim po chvíli vyhodí, co nesežrali, tak také ne.
Asi jsem měla ještě napsat, že to seno musí být vydýchané, odleželé minimálně měsíc a půl, ale lépe dva.Což my považujeme za samozřejmost, ale nevím jestli to platí i pro jiné.
Ne, že usuším, začne pršet, tak to seno králíkům dám.
No ale tam to nebezpečí koliky ze suchého krmení je přeci jen nižší než když z plné pastvy umístím na plnou dávku sena a kůň se mi u toho zapomene napít.
Ano je to přesně tak. Když tráva zmokne přejdu rovnou na trávu. S tou zapřenou trávou je to přesně tak jak píše acher . Mokrá tráva není problém , zapařena ano . Krmim ráno a večer , přes den jsem v práci , proto možnost zapaření s mokrou trávou je pravděpodobná . Přechody v létě ze sena na trávu a naopak není problém . Jen z jara je třeba začít s krmením trávy pomalu.
Jste ještě neslyšela o zácpových kolikách z důvodů zanedbaného pitného režimu koně? Ne, že by tu vodu neměl k dispozici, ale prostě se nenapije. S Horsanou jsme v mrazech měly docela bobky z toho, kolik toho naši koně ne/vypijí, a to přesně z tohoto důvodu.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 26.03.2026, 07:20:00
Jste ještě neslyšela o zácpových kolikách
Slyšela, ale v praxi nezažila. Vlastně vůbec jsem se kolikami u koní za 40 let moc nepotkala. Vybavuje se mi jenom jeden případ, tam to dopadlo fatálně, ale přesnou příčinu nevím - možná nekvalitní seno, majitelky si tenkrát sháněly a vozily vlastní.