Hezkou neděli. Přemýšlím jak si trochu finančně přilepšit, mám v plánu z líhně koupit každý rok kolem 70 kuřátek budoucích nosnic. Přemýšlím jak by bylo rentabilní je vykrmit a prodávat 16 týdnech přes snáškou, vím že to tak dělá dost lidí. Je to tak výhodné finančně?
Odpověď na příspěvek uživatele Jitka z 07.06.2026, 16:18:11
Pokud máte možnost krmnou směs získat za výrobní náklady, případně si vyrábět dobře vyváženou krmnou směs doma za velkoobchodní surovinové ceny, tak potom se to může vyplatit (když nebudete počítat čas do toho vložený). Pokud budete krmit za komerční ceny, tak se obávám, že bez šance.
No povidám. Čas (práci) si nepočítejte a energie to v prvním popsaném případě jakž takž pokryje (kuřatům vyhříváte). Co se týče podestýlky, taky tak nějak počítám s tím, že spíš bude mít člověk přístup k pilinám nebo novinám zadarmo, než že bude kupovat balík za stovku ve zverimexu.
Všeobecně bych napsala, že chovatelství a pěstitelství jsou obory nejnáročnější na práci a nejméně výnosné a nejrizikovější. Ono to jen tak vypadá že to roste samo. (Ale je to jen můj málo zkušený pohled, třeba někdo napíše, jak na to ).
Všeobecně bych napsala, že chovatelství a pěstitelství jsou obory nejnáročnější na práci a nejméně výnosné a nejrizikovější. Ono to jen tak vypadá že to roste samo. (Ale je to jen můj málo zkušený pohled, třeba někdo napíše, jak na to ).
🙂je to přesně tak, jak píšete a jak uvádějí výše, zkušení chovatelé 😀👍kuřata , slepice, atd..chovám spoustu let , takže zkušenosti jsou, ale do chovu na výdělek bych se opravdu nepustila..💰🐣🐣🐣
Jednoduchý počty, nepouštějte se do podnikání, když je to problém:
70*280 = 19600 (za kuřice, když budete šikovná, nic neuhyne a seženete si lidi, co si dojedou k vám, aniž byste musela dělat rozvoz) 70*40 = 2800 (za jdk)
= 16 800
spotřeba krmné směsi podle TN je 6 kg za odchov/kus. To znamená 420 kg krmiva. Budete šikovná, seženete krmení za 15 kč/kg. To je 6300,- v krmivu.
Zůstává vám deset tisíc. Za těch deset tisíc musíte ještě: nakoupit stelivo. První měsíc věku vytápět aspoň lokálně kvočnami a platit na to elektrický proud. Řešit, co s trusem, bude ho celkem asi 10 kg na každou kuřici. Určitě budete muset očkovat proti kokcidióze.
Těch pár ušmudlaných tisíc bude “přivýdělek” za 16 týdnů běhání kolem slepic, včetně všech víkendů. A pak z toho ještě zaplatíte daně.