sunflowersman12.07.2010, 16:26:50xxx.xxx.175.196Dobrý den. Choval jsem pouze aymary citrónové. Byli to úžasní ptáci. Samice mě nedotáhla sezení na snůšce 4 plných vajec,ale u tohoto ruhu je to poměrně častý jev. Chtěl bych je ještě získat někdy do chovu, také šedoprsé a aymara pruhovaný mě velmi láká.
l.dienelt13.07.2010, 22:06:57xxx.xxx.5.16Dobrý večer, já chovám aymary pruhované a jsou to báječní ptáci. Jsou hezcí, milí a při běžné péči bezproblémoví. Mám řtyři páry a letos už od nich mám sedmá mláďata. To je vždycky v proletovačce veselo! Zpestřují mi čekání na hnízdění senegalců... ;-) Srdečně Vám je doporučuji. Hezký večer, Lucie D.
sunflowersman (neregistrovaný)14.07.2010, 00:33:25xxx.xxx.175.196Dobrý večer. Citronové neměli řídký trus vůbec, šedoprsé podle kamaráda taky ne. Pruhované by údajně měli mít, ale určitě si počkejte na chovatele co je chová. Mirek
l.dienelt14.07.2010, 23:26:41xxx.xxx.5.16Trus mají řidší a objemnější, než podobně velké druhy (třeba andulka). Zejména v období snášení vajíček samičky trus téměř odstřikují. Ale jek píše Peťula, není to tak strašné a ve srovnání s jejich celkovou líbezností je tento drobný detail nepodstatný. Každopádně ve všech klecích doporučuji rošt, aby v tom trusu aymarky neťapaly. Hezký večer, Lucie D.
Peťula (neregistrovaný)18.07.2010, 21:14:34xxx.xxx.6.82V žádném případě!!! Nevidím důvod, proč byste na tak malé a tiché papoušky nenašel místo doma v teple, nebo Vás nějaký napadá? Pokud ano, tak si je raději ani nepořizujte!
Peťula (neregistrovaný)20.07.2010, 15:28:19xxx.xxx.38.103aymarky se dají krásně fotit, nejsou totiž vůbec plaché. Jak se objevím u voliery, ztuhnou, a čekají, co bude :-)
Peťula25.07.2010, 11:14:16xxx.xxx.6.82Pravděpodobně prudká změna počasí mě připravila o mou přírodní samičku, začala mít problémy s rovnováhou, dle veterináře příznaky mozkové příhody. Léčení nezabralo, samička další den uhynula :-(. Musela jsem dnes vyrazit na burzu pro novou. Miluji na aymarkách klidný pohled jejich černých očí, bohužel jediná samička na burze byla lutino, a mě se nechtělo jezdit a shánět. Sameček je smutný. Lutinka byla moc pěkná, tak jsem ji vzala. Zatím je v karanténě, přikládám fotečku.
hubas.lukas25.07.2010, 13:13:13xxx.xxx.30.250to Petra: Tvojí samičky mi je líto :-(, ale ta lutino není taky vůbec škaredá :-). Taky o nich přemýšlím myslíš že by jim stačila voliérka o rozměrech 80x40x150 cm (dxšxv) ?? Díky za odpověd Lukáš
anonymní (neregistrovaný)25.07.2010, 13:49:00xxx.xxx.204.249lutino je krásné, sama jednu samičku takovou mám (v páru se štěpitelným samcem), okrem ní mám ještě 6 mutací, ale lutino jsou pro mě nejkrásnější :))
lukáši určitě je to dostačující
Peťula25.07.2010, 14:55:18xxx.xxx.6.82Ahoj, rozměry jsou vyhovující. Já vložila fotku nové volierky pro aymarky na forum pro "chataře" a hned jsem to tam slízla za špatné umístění. Volierka nemusí být nijak dlouhá, daří se jim dobře i ve volierách stavěných na výšku, což klasickým letcům nevyhovuje, šplhavci ocení hodně prolézaček, větví, provazů, fantazii se meze nekladou :-)
Karanténu nedodržuji pevně, velmi záleží z jakých podmínek a jakého ptáka dovezu. Z burzy to bývá většinou minimálně dva týdny, pak záleží na projevech papouška, od chovatelů i méně.
Mě u lutin chybí ty nádherné černé oči. Je to takové elegantní žluté kuřátko :-)
l.dienelt25.07.2010, 21:31:50xxx.xxx.5.16Dobrý večer, Peťule gratuluji k hezké samičce a přeji, ať se brzy sblíží se samečkem. K té karanténě bych ráda napsala, že já nechávám všechny nové ptáky v karanténě 6 týdnů - asi jsem přestrašená ze všech těch článků o PBFD... ;-) Lukášem zmiňovaná voliérka mi připadá pro jeden pár aymar luxusní, já mám chovné klece 85 x 40 x 40-50 cm, klec pro momentálně nechovající ptáky 110 x 75 x 65 cm a proletovačku 200 x 50 x 90 cm (d x š x v). Mám aymarky ve většině mutací a nejvíc se mi líbí právě lutina (i když od svého páru kobalt x kobalt pořád vyhlížím kuřátko barvy mauve a to si chci nechat na ochočení). Hezký večer, Lucie D.