kanarci opuští hnízda
Mival jsem taky ten problem.Na netu jsem se docetl,ze drive chovatele davali pri mladych vareny brambor.Jeden chovatel napsal,ze zkusil davat banan a ze se mu to osvedcilo.Ja ted kdyz se vylihnou tak davam banan a je to v pohode.Jinak vajecnou michanici i zrni.Ale banan bez slupky.Poprve jsem to dal i se slupkou a kdyz jsem prisel z prace tak na tom byl hrozen mravencu.
Podle mě je dost ptáků individual, každý je na něco naučen z mládí a proto má chování dle genů rodičů, příp. co “ okoukal ” z proletovačky. Zásadně dávám k hnízdění jen po párech. Ikdyž někdy z nedostatku místa mi hnízdí i ve venkovní velké voliéře s tím, že někdy je pronásledují ostatní, jindy naopak je tam total klídek. Banán nedávám, zkoušel jsem, mi ho neberou žádný.
Samice může být vyčerpaná, špatně připravená na hnízdění a nepomáhá s krmením samec. Krmení nijak neomezuji, mají ad lubidum, zelené, jablko, mrkev, míchanici jak čerstvou, tak suchou, doplňky. První 3 - 4 týdny po vylétnutí jsou dle mě rozhodující pro kondici mladých do budoucna. Samice obvykle zasedne znova po 5 - 7 dnech od vylétnutí předchozích. Kanáry se zebřičkami spolu, o jéé. 🤔