Aktuálně: 2 483 inzerátů • 293 233 diskuzních příspěvků • 21 493 uživatelů

kanarci opuští hnízda

⋮
jenda (neregistrovaný) 20.05.2011, 14:42:19 xxx.xxx.178.231
Dobrý den mám problém když mi zahnízdí samičky kanárů, mladé se vylíhnou, krmí je a rostou. Někdy přikrmuje samici i sameček týden před vyletěním mlaďat samice hnízhou opuští. Mladé nekrmí a mládata hynou. Neví někdo čim to je? Mám ve volieře dva páry kanárů. Nemám ty samce radší odchytit a dát vedle i když samičky krmí? Děkuji
⋮
anonymní (neregistrovaný) 20.05.2011, 15:44:34 xxx.xxx.63.182
Jak krmíte v době sezení na vejcích? Možná to způsobuje pestrá strava při sezení a samice chce začít předčasně s dalším hnízděním. Kanáry chovám po párech a toto se mi nestává, samec pomáhá samici s krmením a ta se tím méně vyčerpává. Tento způsob chovu se mi zdá lepší
⋮
anonymní (neregistrovaný) 20.05.2011, 16:17:14 xxx.xxx.178.231
Dávám jim vaječnou směs-vajíčko,strouh.mrkev,jablko,tvrdý rohlík,kousky salátu. Tak 2xdenne. Jinak sypu proso,slunečnici,klasickou směs pro kanáry,lesknici někdy jim přisypu vaječnou michanici z obchodu ale jen trochu vím o možnosti že samice můžou opustit hnízdo při velkých dávkách. Jeden malý kanárek ji zůstal polomrtvý opuštěný tak ho doma ručně dokrmujeme uvidíme jestli se nám podaří ho vychovat.
⋮
anonymní (neregistrovaný) 20.05.2011, 18:09:31 xxx.xxx.63.182
V době sezení na vejcích dávat jen suché zrní, maximálně ovoce, zeleninu. Pokud krmíte vaječnou míchanicí v době sezení, tak to je důvod, proč vám předčasně opustí mladé. Míchanici dejte až den před líhnutím
⋮
dušilova
dušilova 20.05.2011, 20:51:03 xxx.xxx.123.134
dobry den Prosím omlouvám se že zasahuji do tematu ale měla jsem obdobný problem.Samička bez problemu měla pět vajíček,všecka mládata se vyklubala ale ona je postupně nechala umřít a take bych chtěla vědět co jsem udělala špatně a čeho se vyvyrovat.Děkuji moc.LIBA
⋮
astrild (neregistrovaný) 20.05.2011, 22:31:47 xxx.xxx.136.183
Hezký večer Jendo a Libuše Jediný problém vidím v tom ,že v době sezení krmíte vaječnou míchanicí a kanařice jde předčasně do nového hnízdění.Psal už to tady přede mnou a já se připojuji,míchanici dejte až den před plánovaným líhnutím,a samce nechte s kanářicí pomáhá při krmení mladých a v případě uhynutí samičky sám mladé dokrmí.Přeji hodně odchovů
⋮
anonymní (neregistrovaný) 21.05.2011, 10:26:10 xxx.xxx.195.103
Chce to lepe cist tema-pan se pta cim to je, ze pousti mlade jiz tesne pred vyletnutim,ne vylihnutim.
⋮
anonymní (neregistrovaný) 21.05.2011, 12:15:37 xxx.xxx.63.182
Vždyť ano, odpověď je správná, tím, že se krmí celé dva týdny sezení na vajíčkách míchanicí, má kanářice posunutý reprodukční proces a chce znovu snášet dříve, ještě před osamostatněním mláďat
⋮
astrild (neregistrovaný) 21.05.2011, 12:15:57 xxx.xxx.136.183
pro 195 103 četl jsem to správně,kanařice je opustí právě v době kdy jsou před vyletnutím..a to z toho důvod ,který jsem napsal já a a pán přede mnou
⋮
anonymní (neregistrovaný) 21.05.2011, 16:08:09 xxx.xxx.178.231
Samičky kanárka míchanici v době sezení nekrmím záměrně, ale bude to tím že ve volieře mám ještě dva páry žebřiček a ty když kanářice seděla na vajíčkách zase krmily svoje mladé míchanicí. Kanařice si fakt staví hnízho jak zasedne míchanici nebudu dávat ani žebřičkám. Ty se množí v pohodě. Máte někdo zkušenosti jestli se dá mládě kanára odchovat ručně?
⋮
franta. (neregistrovaný) 12.06.2026, 10:26:56 xxx:xxx.d99f:2790

Mival jsem taky ten problem.Na netu jsem se docetl,ze drive chovatele davali pri mladych vareny brambor.Jeden chovatel napsal,ze zkusil davat banan a ze se mu to osvedcilo.Ja ted kdyz se vylihnou tak davam banan a je to v pohode.Jinak vajecnou michanici i zrni.Ale banan bez slupky.Poprve jsem to dal i se slupkou a kdyz jsem prisel z prace tak na tom byl hrozen mravencu.

⋮
Kali (neregistrovaný) 20.06.2026, 12:25:32 xxx.xxx.50.227
»
Odpověď na příspěvek uživatele anonymní z 20.05.2011, 18:09:31

Podle mě je dost ptáků individual, každý je na něco naučen z mládí a proto má chování dle genů rodičů, příp. co “ okoukal ” z proletovačky. Zásadně dávám k hnízdění jen po párech. Ikdyž někdy z nedostatku místa mi hnízdí i ve venkovní velké voliéře s tím, že někdy je pronásledují ostatní, jindy naopak je tam total klídek. Banán nedávám, zkoušel jsem, mi ho neberou žádný. 

Samice může být vyčerpaná, špatně připravená na hnízdění a nepomáhá s krmením samec. Krmení nijak neomezuji, mají ad lubidum, zelené, jablko, mrkev, míchanici jak čerstvou, tak suchou, doplňky. První 3 - 4 týdny po vylétnutí jsou dle mě rozhodující pro kondici mladých do budoucna. Samice obvykle zasedne znova po 5 - 7 dnech od vylétnutí předchozích. Kanáry se zebřičkami spolu, o jéé. 🤔

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.