Petrulla02.07.2011, 17:13:49xxx.xxx.179.112Dobrý den ,cci poprosit o radu od zkušených chovatelů. Sama mnoho zkušeností nemám.Chovám andulky ve voliéře,měli jsme jich 6,3 samičky a 3 samečky,z toho byl jeden pár. Dali jsme asi před dvěma týdny budku,samička v ní trávila dos času a sameček sedával na bidýlku u vstupu..nevím jestli došlo k oplodnění samičky. Sameček před třemi dny nedopatřením ulétl a teď nastala situace,kdy zbylé dvě samičky se začaly s tou osamělou třetí prát o budku až tekla krev,tak jsem ty dvě samičky oddělila,mám ještě jednu menší voliéru.Teď zase zbylí dva samečci jako o závod "balí" tu osamělou,nedají jí cvíli pokoj a ona pořád do té budky,nevím jestli čeká na svého samečka..nevím teď co dělat-jestli dát budku pryč,ale co když čeká mladé ? Nebo oddělit papoušky a nechat ve voliéře třeba jen tu samičku s jedním samečkem zda to nedají dohromady a nebo mě napadlo dát ještě další dvě budky a nechat hejno ať si poradí ? Mohl by mi k tomu prosím někdo napsat svůj názor ? Nemám zkušenosti,samička co osaměla je teď smutná,tak bych to ctěla nějak dobře vyřešit. Prosím o radu. Hezký den. Petra
dasa00902.07.2011, 18:44:20xxx.xxx.193.236pokud samička bude chtít snášet, samečka si určitě vybere, je to pud :-) podrobněji jsem svůj názor na situaci vypsala na druhém vlákně -)
Petrulla05.07.2011, 09:08:34xxx.xxx.179.112Dobrý den,děkuji za radu. Opravdu samička se po oddělení ostatních žárlicích žen :) začala krmit s jedním ze dvou samců.Včera jsem koupila ještě jednoho nového samečka aby byl počet vyrovnaný,a v druhé voliéře tedy jsou teď 2 samci a dvě samice. Jakmile nový pár zůstal ve voliéře s budkami sám,do 10 minut došlo mezi nimi k "aktu" :).Koukala jsem že ve druhé voliéře teď jeden sameček se živě zajímá o jednu ze samiček,námluvy v plném proudu:).Tak je chci nechat ještě třeba dva dny takhle oddělené,aby si nový pár co čeká mladé na sebe zvykl a pak je postupně asi po dvou vracet do voliéry. Myslíte že je to dobrý nápad ? Představuju si že nejprve vrátím ten potencionální pár,kde se sameček začal zajímat o samičku,pak třeba den počkám,aby si zase zvykli,třeba se inspirují od těch hnízdících a dají to taky do kupy (budky mám celkem tři;) ) no a nakonec bych tam přidala tu třetí samičku se samcem ale ten nový samec je hodně mladý,tak nevím jestli se ta třetí stejně s těma druhýma nezačne prát ? Ale tam už by si to snad mohli nějak mezi sebou urovnat , ne ? Když už jich je do počtu. Děkuji za radu,opravdu mi pomohla. Ve voliérác je to teď zase veselejší. Pěkný sváteční den.Petra
Michal (neregistrovaný)05.07.2011, 10:08:53xxx.xxx.106.46Dobrý den Petro já mám ve voliéře pět párů andulek které mi letos už podruhé vyseděly mladé. Když jsem voliéru zařizoval tak jsem koupil pět párů a jednoho samečka navíc, aby si i poslední smička mohla vybrat. Postupem času se páry daly dohromady a samečka co neměl zájem o žadno samičku jsem dal pryč. Pěti párům jsem dal šest budek aby i ten poslední pár si mohl vybrat ze dvou budek. Já jsem dostal radu že počet budek by měl být vždy o jednu navíc než je počet párů ve voliéře. Já bych tam pustil oba páry najednou at se protřídi a dají dohromady jak potřebují. Přidal bych jednu budku a nechal to na přírodě.
Také vám přeji krásný sváteční den a at se v chovu daří.
dasa00905.07.2011, 10:24:52xxx.xxx.193.236přeji vám Petro, ať to dopadne :-) Nevím, co znamená to vaše "jestli dát budku pryč,ale co když čeká mladé ?" - snáší vajíčka? Pokud ano, nepřidávala byc tam zbývající páry - pokud na ně máte jinde místo, aby zbylé samičky nezačaly hnízdo likvidovat. Ideální stav je, když všechny páry ve voliéře zasednou současně. Pokud už jedna samice hnízdí, nechte ji v klidu vyvést mladé a pak tam šoupněte zbývající páry. Pokud je to ve fázi namlouvání a páření a hledání té správné budky, dala bych je dohromady, ať se spáří jak chtějí a stanoví si v hejnu hierarchii, pokud je nechcete odchovávat po párech v bednových klecích. Jak "mladý" je ten třetí samec? A tu jednu budku bych určitě přidala :-)
Petrulla29.07.2011, 15:15:21xxx.xxx.214.126Dobrý den, děkuji za rady,nakonec to dopadlo tak,že jsem ve voliéře s budkami nechala jen ten hnízdící pár a zbytek hejna putoval do druhé voliéry. Mezitím jsme dostali samečka nalezence,který se dal do kupy se zvývající samičkou,tak teď máme tři páry :). Hnízdící pár mám 7 vajíček. Dnes je to 17 nebo 18 dnů od té doby co samička snesla první bajíčko,tak jsem zvědavá jestli se nám něco vylíhne. Hezký den všem.