Sephyra08.07.2011, 10:19:18xxx.xxx.97.42Dobry den, je mi 24 a momentalne bydlim u rodicu...chtela bych si poridit servala ci savanovou kocku F1. bohuzel momentalne bydlim v byte a do baraku stehovani az za par let. Znazila jsem se najit informace o chovu servalu, podminkach, krmivu ci zda je mozne je kastrovat a met je v byte jako domaci mazlicky..neco malo jsem nasla a neuspokojilo me to. Vim ze serval je exoticke divoke zvire zijici volne v prirode a ze podleha registraci...ale nikde jsem se nedocetla zda je mozne ho chovat v tom byte ( kdyz je velky asi jako ovcacky pes). Kdyz by nebylo mozne tak aspon savanovou cicu z prvni generace kde je podil servala 50% a jsou tam krasne videt ty znaky...a zase popripade info o savanovych..timto vas tedy zadam zda tu neni nekdo kdo ma informace a popripade chova servali ci ty savanove :) predem dekuji za informace, odpovedi a nazory
Andrej (neregistrovaný)05.08.2011, 23:04:35xxx.xxx.218.234Zdravim Katka,
Ja servalov chovam no a asi by som ti ho do bytu neodporucil. Mam parik servalov , samicku mam odchovanu na flaske(doniesol som hu super ochocenu z nemecka a znameho chlapika menom patrik ma stranku africanspirit.de alebo tak neak , znami chvoatel v nemecku). Prve 3 mesiace som hu mal vo vnutri v dome ale je to riadny demolator. Zober si taku macku je hodne zvedava a sem tam si lubi niekde vyskocit , sem tam sa pohra zo zaclonou alebo nahana muchu za zaluziami... a teraz si to predstav vo velkom vydani a s 5 krat takou energiou. Mal som hu na jednom poschodi kde som sa snazil mat vsetko schovane upratane avsak neako vyznacne mi to nepomohlo. Vsetko riadne nicila , demolovala predsav si ze ti desat kilova macka vyskoci na okno a zacne sa hrat zo zaluziami ... ked dovrsila vek cca dva mesiace uz sme ziadne nemali. V noci sme sa malo kedy vyspali vzhladom nato ze mala strasnu potrebu stale nieco riesit. Taktiez sem tam mala problemi s veckom ale to bola vec riesitelna. Celkovo vzate radsej si kup neaku bengasku macku , ta nema take velke rozmery a v byte nieje taka demolicna cata. Co sa tyka savanah F1 , ak mas hodne penez tak sa nad tym oplati uvazovat ale pocitaj s ciastkou nad 5000 euro. V nemecku sa sem tam daju zohnat ale tam cena moze dosiahnut aj 7-8 000 euro. Co sa este tyka servalou Musis pocitat s tym ze to nieje domestikovana macka aj ked ako domaci maznacik moze fungovat v pohode pokial je od prveho dna zobrana od rodicou. Musis taktiez pocitat s tym ze servala nemozes krmit granulami ale pestrou starvou ( kurence , prepelice, potkany sem tam ryby atd) Serval v premere za den dokaze skonzumovat cca 1 kg masa takze ked to chces kombinovat aby mal vyvazenu stravu tak rataj cca 40-70 euro/mesacne. Jo este viem ze v amerike ich davaju kastrovat a chirurgicky im davaju odstranit pazure (neviem podla mna je to neludske s tymi pazurmi ... ako keby tebe niekdo odsekne konce prstou .. nic moc proste) Robia to preto ze serval sa hlavne zo zaciatku hra velmi rad s pazurikmi prve mesaice som sa s nou hraval v rukavicach :) Potom casom sa naucila ze ked pouzije pazure hned sa snou prestanem hrat :)
Cherry140215.08.2011, 19:05:42xxx.xxx.38.222Zdravím Andrej. Docela jste mě pobavil a nelze než s Vámi souhlasit. Vzpoměla jsem si při čtení Vašeho příspěvku na svého ocelota. Demoliční četa je přesný název. Měl volnost po celém domě. Každé ráno byly u nás všechny květináče z parapetů na zemi, okolo akvária potopa, rozkousané šňůry od TV, roztrhané oblečení atd. Byly to pro něho zkrátka skvělé hračky. Postupně jsem všechno odstranila a rozhodla, že v noci bude pod dohledem, tedy se mnou v posteli :-)) To jsem si ale naběhla. Odmítal chápat, že já chci spát a ne s ním blbnout. Vydržela jsem to půl roku, pak už ze mě byl jen chodící stín. Dostal tedy svou vlastní "ložnici", ale hraní se dožadoval i přes den. Výsledek byl, že jsem na veřejnosti musela schovávat ruce do kapes, jak jsem je měla poškrábané a okousané. Rukavice byly k ničemu, jak zjistil, že to není moje vlastní kůže, kousal o to víc. Odnaučila jsem ho to celkem snadno, ale pár týdnů to trvalo. Byl odchovaný pod mámou a stal se z něho jediný ochočený ocelot v republice, později jsem totéž absolvovala s jeho samičkou. Ochočit ocelota není tak snadné jako ochočit servala, měla jsem možnost to posoudit, ocelot je dravější a temperamentnější. Ničeho ale nelituji, byly to krásné chvíle a oceloti se stali miláčky celé rodiny, zvlášť se synem měl samec přímo bratrský vztah. No já jsem zůstala tou mámou, co ho vychovala z dětských lumpáren až do dospělosti. Ale to už je jiný příběh.
Přeji Vám se servaly hodně radosti a budu ráda, když se mi ozvete na mail(v kontaktech ho najdete).
|Šárka Bajerová (neregistrovaný)05.10.2011, 12:03:57xxx.xxx.53.116Jsem majitelkou jak servalů, tak savannah. Servalové opravdu nejsou šelmou do bytu. Ostatně žádná divoká šelma není nikdy na 100% šťastná v bytě, musí se více omezovat, mohou jí vadit návštěvy,... Serval je velmi příjemné zvíře a je vhodné i pro začínající chovatele šelem, ale opravdu by měl mít důstojně vybudovanou voliéru. Naši servalové milují vodu. V letním období jsou denně v jezírku a loví ryby.
Savannah kočky jsou hybridní kočky. Bývá tedy mezi nimi značný rozdíl. F1 v ČR není. Jsou to kočky velmi drahé a v ČR prakticky neprodejné. Samci F1 až F5 jsou neplodní. Importovali jsme z Německa jedinou F3 Savannah kočku v ČR, je to velmi specifická kočka, je velká egoistka a také hodně silně značkuje. Pro pobyt v bytě je nevhodná. Máme dvě F4 Savannah a ty jsou obě úplný opak F3- Jsou neskutečně společenské, mazlivé, tolerantní, absolutně čistotné. V letošním roce jsme měli F5 vrh (po 3 letech) a zde fotografie jedné z kočiček ve věku 10 týdnů. Ideální kočka do bytu, velikostně jen nepatrně větší než běžná plemena koček, servala stále připomíná, ale chová se jako obyčejná kočka.
ferno (neregistrovaný)05.10.2011, 19:14:28xxx.xxx.34.124zdravim sarka.
F1 savannah v CR je.poznam jednu pani,co ma kocura F1 z nemecka.
kocuri F5 uz su plodny a vynimocne aj F4.
ja mam macku F4 z anglicka a kocura F5 z nemecka.neviem ako moc znackuju F3,ale bezne ju ludia chovaju doma.a aj vyssie generacie.
ferno (neregistrovaný)08.10.2011, 11:29:47xxx.xxx.34.124a este taky maly dotaz pani sarka.pozeral som vasu stranku...a dedukujem ze kocura na krytie mate F5-6.pri tychto generaciach je absolutne neziaduce a takmer bezcenne mat kocura s oznacenim A.a to vas je.kedze jeho matka nebola savannah ale serengeti.pri generaciach F5 a vyssie by mali byt SBT(3 x parene savannah x savannah),max F5C.
Šárka Bajerová (neregistrovaný)08.10.2011, 13:24:57xxx.xxx.25.164Těším mě Váš zájem o náš chov, ale bohužel Vás zklamu. Webové stránky jsou staré cca 5 let a neaktualizované. Náš USA import kocour je F5 SBT, ale děkuji za cenné rady:)) Manažera chovu savannah u nás však dělá naše dcera, domnívám se, že si vystačí dostatečně a tak se můžete naplno věnovat chovu svému a nemusíte ztrácet čas s naším, který je ve fundovaných rukou.
Ad značkování v bytě- ano mnoho lidí má v bytě kočky F1 , F2, F3, je to jejich rozhodnutí, já bych v tom puchu ale žít rozhodně nechtěla. Jen pouhé návštěvy takových domovů mi dávají dost zabrat. Ale ať si každý bydlí po svém.
anonymní (neregistrovaný)08.10.2011, 15:38:31xxx.xxx.34.124do vasho chovu sa nemienim starat.len mi prislo divne,ze niekto zaklada profi chov s kocurom F6A.ak mate F5 SBT,vse je tak ako ma byt.pozdravujem dceru a nech sa vam v chove dari.
s F3 a vyssie skusenosti nemam,zistim.chcel som najskor F3,ale situacia sa vyvinula tak ze mam F4 macku.ta vobec neznackuje a ani nesmrdi.uvidim ako to bude vyzerat ked kocur dospejea zacne znackovat,co by malo byt v par mesiacoch...
Šárka Bajerová (neregistrovaný)08.10.2011, 18:29:45xxx.xxx.32.120Nevím, co je dle Vás profi chov, dcera miluje hybridní kočky a má cca 1 vrh za dva až 3 roky. Kromě Savannah se zajímá i o bengálské hybridní kočky a má F2, F3 a nyní dokonce i F1 vlastní odchov. Osobně si chovatele v USA objela a já jí v jejím koníčkovi podporuji, jelikož vím, po kom asi vášeň pro chov podědila.... Více než chovu se však věnuje "držení" koček.
Ivana Čákorová (neregistrovaný)19.06.2012, 14:04:34xxx.xxx.138.226Dobrý den,
přečetla sem si váš zajímavý rozhovor. Musím sícr,že sem měla jeden rok Savannah kocourka F1 Chinelka,bohužel umřel na lymfom(nádor u srdíčka). Konstatování,že F1 není vhodná do bytu nebo domu je totální nemysl! Žiju v Praze v domě,mám 2 perské činčily,2 briťáky,2 bengály a 2 orientálky-všechno vykastrovaní kocouři. Pokud se o zvířata dobře staráte,v domě není cítit absolutně nic! Samozřejmě sem byla v domech kde Savany chovají ( mají CHS) od F1 po F5 kde měli i holky i kluky a bsolutně nebylo vůbec nic cítit! Když ještě žil Chinelko byl to nejúžasnější kocour s nejlepší povahou kterou si od kočky můžete přát! Byl myzlivý,poslušný,hravý,aktivní,upovídaný a milující celou rodinu včetně ostatních kocourů! Je pravda,že byl trošku plašší k návštěvám,alr to sou ostatní kocouři taky! Pokud jsem ho vzala do náruče a návštěvě předváděla nechal se hladit,dokonce byl schopen před návštěvou ,,diváky v těsné blízkosti'' jíst jednodenní žlutá kuřátka! Chinelka sem nechala v 8 mi měsících vykastrovat (doporučila mi to chovatelka),protože F1-F3 jsou neplodní jak všichni víte,takže nebyl důvod riskovat,že by chtěl utíkat za kočkama a nebo jinak lumpačit :)! Prostě Savannah F1 z mých zkušeností jsou úžasný a pokud se jim věnujete,jsou to ty nejlepší kočky na celém světě :)! Neumím si představit držet je v kleci nebo je separovat od rodiny! Pak jistě můžou být zlý!
Chinelko mi opravdu velmi chybí a i když vím,že není možné sehnat náhradu,v červenci si jedu pro dvě nová koťata Savanek a to F1 kocourka Daktariho a F2 kocourka Nabíska. Sama jsem moc zvědavá,jaký bude rozdíl mezi F1 a F2. Takže kdo bude mít zájem,ozvěte se,všechno vám po pravdě řeknu!
Ivana Čákorová (neregistrovaný)19.06.2012, 14:08:52xxx.xxx.138.226jo a ještě jsem chtěla říct,že všem kteří můžou chovat oceloty,pumy,servyly strašně závidím,musí to být úžasný mít za mazlíčka a miláčka takový skvělý zvířata :)!
Slyšela jsem,že samci těchto koček hodně páchnou a já bydlím v Praze,takže bymě sousedi asi vykostili :)))
anonymní (neregistrovaný)03.07.2012, 12:55:11xxx.xxx.47.92Jezdim si hrat s pumou a doma mam ,,splachovaciho" rysa, mate pravdu, ten pocit je opravdu neco uzasneho.
jsem na tom stejne, tem co si mohou hrat s levhartem nebo jaguarem, taky zavidim.
rz
Šárka Bajerová (neregistrovaný)07.02.2013, 16:53:04xxx.xxx.54.254Kastráti obecně neznačkují.... Pokud si však chce někdo pořídt kočku Savannah na chov, sama vím, že do F4 silně značkují! Máme doma od F1 hybridů po F5- každý je jiný a to i mezi stejnými generacemi. Přesto stále tvrdím, že hybridní kočky nejsou nejvhodnější parťáci pro pobyt v bytě! Důkazem je i jeden z našich odchovů F3 kocour, který už více než rok je zoět u nás ve 4 letech začal být silně teritoriální a nově příchozí miminko majitele nepřijal za člena své rodiny a malého neustále napadal. U nás první týdny byl také velmi prchlivý, po cca čtvrt roce se zlepšil a nyní už je relativně v pohodě, ale někdy má "náladičku" pod psa a raději ho nepřemlouváme, aby se nechal pochovat..