Aktuálně: 4 319 inzerátů190 581 diskuzních příspěvků17 960 uživatelů

I vy můžete zachránit srnče!

I vy můžete zachránit srnče!
Kateřina Lipinská 02.06.2024, 12:00
384 5 minut čtení

Víte, že až 60 tisíc srnčat každoročně skončí život pod žacími stroji při sečení pícnin a trav? Pokud máte srdce na pravém místě, možná vás, stejně jako Irenu Křesákovou a další milovníky přírody, osloví možnost pomoci mláďatům divokých zvířat, kterým hrozí nebezpečí pod žací lištou zemědělské techniky. Nežádá se nic, než vaše přítomnost ve správný čas na správném místě (ale pokud náhodou vlastníte dron s termovizí, vezměte ho s sebou).

Malá srnčata se rodí zpravidla v průběhu května a června. Narozdíl od koní, krav a dalších býložravců, které důvěrně známe, nejsou zpočátku schopná běhat a i chůzi mají velmi neohrabanou. Nenásledují tedy srnu, ale zůstávají ukrytá ve vysoké trávě, kam je matka chodí několikrát denně krmit. Po většinu času zůstávají samotná, aby k nim matka svým pachem nenalákala predátory. Před nebezpečím neutíkají, nejsou toho ještě schopná a navíc jim instinkt velí se přikrčit a schovat. Proti přirozeným nepřátelům se tato strategie poměrně osvědčuje, proto také tento druh přežil už do dnešních časů, ale při setkání se zemědělskou technikou je bohužel fatální. Naneštěstí první sekání vzrostlých luk a rození srnčat spadá do stejného období.

Nebudeme zde zveřejňovat, jak dopadají malá srnčátka, která se potkají se sekačkou. Není to nic hezkého a věřím, že si to dokážete představit. Nutno doplnit, že tato tragická událost je velmi trýznivá i pro srnu. Na místo se vrací i několik dnů a svá mláďata hledá a volá pískáním. Struky plné mléka, které ji srnče už neodsaje, se jí mohou zanítit a k citové bolesti přibyde i ta fyzická.

Není v silách zemědělců procházet louky před senosečí, ani z traktoru či žacího stroje malé srnče vidět. A i když moderní stroje již mají čidla, jedná se o velmi nákladnou záležitost, kterou má jen málo zemědělců k dispozici. Naštěstí existuje další způsob, jak mládě detekovat, a to prostřednictvím dronu s termovizí.

I vy můžete zachránit srnče!

Jak celá taková akce probíhá?

Spolupracující zemědělci informují místní spolek dobrovolníků o termínech sečení. Často to bývá na poslední chvíli, protože velmi záleží na počasí a pokud po deštivých dnech vysvitne sluníčko, dochází k souběhu sečení na mnoha plochách.

Brzy ráno v daný den na příslušnou louku dorazí pilot, který začne dronem secí plochu „pročesávat“. Za pomocí termokamery na dronu objeví vše živé, co nemá šanci před traktorem s žací lištou utéci. Na vybraná místa posílá dobrovolníky, kteří mláďata přenesou v rukavicích a trsech trávy do krabic na kraj pole, či louky. Jak bylo řečeno výše, malá srnčata před nebezpečím neutíkají, takže se nekonají žádné divoké hony. Dobrovolníci s nimi počkají, až zemědělská technika po sečení odjede a pak mláďata vypustí, nebo zkrátka položí zpět do porostu, kde si je matky najdou.

Jedná se o oboustranně výhodnou spolupráci, protože výsledkem je čisté seno bez mrtvých těl zvířat a bez hrozby kontaminace botulotoxinem, který je pro hospodářská zvířata velmi nebezpečný. S touto pomocí jsou tedy spokojeni jak zemědělci, tak i myslivci, kteří také mají povinnost ochránit zvěř, ale nemají k tomu dostatek času a techniku. Jedná se o naplňující, ale také náročnou činnost, protože aby dron spolehlivě rozeznal tělíčko zvířete, musí se louky prohledávat brzy ráno, kdy je ještě chladno.

V České republice existuje několik spolků, kteří mají k dispozici drony a takto zemědělcům a myslivcům pomáhají, nicméně vzhledem k tomu, kolik ploch se seče najednou, se stále potýkají s nedostatkem jak dobrovolníků, tak dronů. Všichni, kdo jsou ochotní pomoci, jsou proto velmi vřele vítáni.

I vy můžete zachránit srnče!

Zde najdete odkazy na facebookové skupiny, působící v různých lokalitách a můžete se přihlásit do té, která vám místně vyhovuje: https://stopsecenisrncat.cz/dobrovolnici/

Více informací najdete také na webu spolku Zachraň srnče před sekačkou z s.: https://zachransrnce.cz/

Tento spolek působí v oblasti Berounska, Kladenska a Prahy Západ a aktuálně disponuje třemi drony.

Můžete se také zaregistrovat jako dobrovolník na webu Senoseč online od ČZU: https://senosec.czu.cz/registrace/dobrovolnik

V případě, že se nechcete, nebo nemůžete zúčastnit fyzicky, ale přesto byste rádi pomohli, stejně vřele bude uvítán váš příspěvek do sbírky na Doniu, určené pro nákup dalšího dronu: https://donio.cz/zachran-srnce-liberecko

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Kateřina Lipinská

Autorem od: 03.11.2023

Katka Lipinská je vystudovanou pedagožkou a psycholožkou. Koním věnuje značnou část svého života. Jezdí drezuru do stupně S a prostřednictvím psaní a překládání se snaží o to, aby se koním s lidmi žilo co nejlépe.

Podobné články

Může vás také zajímat