Aktuálně: 2 485 inzerátů • 293 153 diskuzních příspěvků • 21 489 uživatelů

Žako a výškubávání peří

⋮
Frýdek (neregistrovaný) 21.01.2008, 19:09:09 xxx.xxx.64.236
Mám nyní přesně rok starého papouška. Nehledě na to, žě pěkně vyslovuje asi 30 slov, neustále se drbe a vytrhává si části pírek a velmi jemného peří za nohami u ocasu. Žádnou holou část tam ale nemá a během okamžiku se to bělá na zemi. Jednou v pravo a zase hned v levo, jako když pes honí blechu. Žádný větší brk mu však ale ještě nevypadl. Každý den se proletí, je jak dělová koule, která neví kde dopadne. Pak sedí na kleci a čistí se. Nestrádá, jídla má plno a věnujeme se mu také dost. Přestane s tím po přepeření, nebo si mám nechat ušít duchnu a sbirat pírko po pírku jak na BĚLIDLE. Děkuji Frýdek
Obrázek
⋮
anonymní (neregistrovaný) 21.01.2008, 23:56:52 xxx.xxx.48.224
papoušek v roce pelichá přepeřuje to je normální od nejjemějšího peří po velké
⋮
anonymní (neregistrovaný) 22.01.2008, 08:04:13 xxx.xxx.62.209
***během okamžiku se to bělá na zemi.***
No, to zrovna na preperovani nevypada. Pri preperovani sice z papouska peri pada hojne, ale ne, ze by pod nim pak lezela hromada.
⋮
Hicks
Hicks 22.01.2008, 21:09:05 xxx.xxx.168.20
Žakové mají prachové peří, takže těch pírek se nezbavíte. Koupe se? Stříkáte ho vodou? Pokud ne to zkuste.
⋮
cone
cone 23.01.2008, 10:39:27 xxx.xxx.176.221
Pan Hála má pravdu - těch pírek se nezbavíte, ale zase tolik jak popisujete jich není,tedy pokud papoušek žako normálně přepeřuje. Je jich více než u jiných papoušků, ale hromádka denně ne. Sprchujte rozprašovačem na květiny, eventuelně mokrou rukou zvlhčujte peří žaka, podle toho co bude líp snášet, uvidíte během týdne jestli se to zlepší.Cone
⋮
anonymní (neregistrovaný) 25.01.2008, 22:41:56 xxx.xxx.64.236
Zatím děkuji za rady. K tomu koupání. Každý den ho sprchuji rozprašovačem, což i vítá, ale nesmím na hlavu. Nejradší se však pokouší namočit v malé misce s pitím, ale velkou odmítá. Také s tím prachovým peřím je mi to jasné, ale on si nevyškubává přachové ani celá pírka, ale jen jejich části a to vždy jen z jednoho místa u přechodu na péra ocasní. Jak na pravé, tak i levé straně. Myslel jsem si, zda nemá všenky, nebo roztoče a neměl bych na to koupi pudr. Také jsem se nikde nedočetl, kdy mu poprvé vypadnou velké letky. Jsou mu již 384 dny a mimo prachového a těch vyškublých,
žádné větší, či menší péro. Děkuji
⋮
anonymní (neregistrovaný) 06.02.2008, 12:20:00 xxx.xxx.48.224
můj žako též přepeřuje někdy si myslím že sněží podávám vitamíny a rosím je to normální a to se děje každý rok jen lítám s vysavačem a nestíhám Hodně zdaru a trpělivosti
⋮
Lenka (neregistrovaný) 20.04.2008, 13:46:26 xxx.xxx.16.78
Mám stejný problém jako pan Frýdek,ale na víc náš papoušek odmítá jakékoliv ovoce a zeleninu .Vždy misku vyklopí a ničeho si nevšímá.Jinak je čilý,krásně mluví nezdá se,že by strádal.Mám však strach,aby se to neprojevilo v budoucnu nějakou formou nemoci. Dávala jsem mu do vody Paganol,ale asi to není dostačující.Poradí někdo nějakou jinou formu vitamínů?? Děkuji
⋮
bambam (neregistrovaný) 20.04.2008, 14:47:11 xxx.xxx.224.196
Pokud nepřijímá ovoce ani zeleninu já bych řekl že dobrá volba by byli granule.
⋮
cone
cone 20.04.2008, 15:18:41 xxx.xxx.176.221
V každém případě by měla být miska uchycená a zajištěná tak, aby ji žako nepřevrátil, nebo krmte z těžších kameninových nebo umělohmotných misek. Když nepřijímá ovoce a zeleninu, nakrájejte je na kousky a zamíchejte do krmení - zrnin, které přijímá, granule jsou také velmi dobrá volba.Musíte se však obrnit trpělivostí, protože při krmení bude žako v první řadě z misky vyhazovat to, co nechce jíst. Musí to však brát do zobáku a časem zjistí, že to co vyhazuje je také k jídlu.Ale misky se nesmí dát převrátit.Prozatím do vody dávejte nějaké ve vodě rozpustné přípravky / Amino,Amivit, Optimin /, které jsou volně k dostání.
Žakové jsou velmi konzervativní ptáci, donutit je přijímat něco nového je běh na delší trať.Mi se nyní podařilo přesvědčit své žaky, že cedrové semínko se dá také pozřít a ne jenom vyhodit z misky, trvalo to ale asi tři měsíce.Dopručil bych vám také přečíst novou knihu ŽAKO - PAPOUŠEK ŠEDÝ od autora Milana Bartla, kde jistě najdete fundované odpovědi i na vaše ještě nevyslovené otázky. Autor sám je úspěšný chovatel nejen žaků a shrnul ve své knize nejnovější poznatky z držení jednotlivého žaka a také z chovu v páru.
Hodně radosti z vašeho papouška.
⋮
Lenka (neregistrovaný) 23.04.2008, 23:06:55 xxx.xxx.16.78
Granule už jsme taky zkoušeli,to radši nic nejedl...Z těžký misky na dně klece to vždy vyhází přes rošt dolů a misky jinak těžko vyklopitelný na stěnách klece se naučil vytáčet,tak až spadnou.Je chytrý,ale fak dost konzervativní k novýmu..Dneska jsem koupila vitamínový doplněk v práškový formě,který se obaluje na zrníčka.Musím zaklepat,ale docela mu chutná,tak uvidím.jinak díky za rady a budu trpělivě zkoušet dál..
⋮
Frýdek (neregistrovaný) 11.09.2008, 18:52:52 xxx.xxx.64.236
Mně také neustále převracel a vyhazoval závěsné misky, ale jen do té doby, než jsem koupil umělohmotné šroubovací. Od té doby je pokoj. Akorát, že v obchodě stojí 250,- a ve velkoskladu v Poděbradech 125,-. Jinak žakoušovi je již 20 měsíců a stále se ještě nezbavil všech letek, které jsem mu zastřihl hnedle ve 3 měsících. Kdy se přepeří úplně? Jinak drobných pírek je z něj stále dost a dost.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.