Aktuálně: 4 853 inzerátů175 268 diskuzních příspěvků17 761 uživatelů

Komentáře ke zvířeti

Lišaj oleandrový

Vaše jméno:
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Na fasádě domu jsem objevil Lišaje Oleandrového. Co s nim mám dělat? Mám to někam hlásit? Děkuji
Brno, Královo Pole. Na dvoře máme na oleandru zaparkovaného lišaje. K dispozici kvalitní foto housenky, kukly i motýla. Z.
Dnes jsme našli na oleandru 3x lišaje oleandroveho
Křenovice
Napište prosím, kde jste ty housenky našla. Pokud by to bylo někde v okolí Blanska nebo Brna, tak bych si pro ně klidně dojel, oleandry máme. Motýly vyfotím a vypustím ven. Měl jsem v roce 2016 housenky z Blanska a v roce 2017 housenky z Brna, celkem se mi vylíhlo 10 lišajů oleandrových (z toho 9 odletělo, jedna samička měla poškozená křídla). Letos zatím žádné nemám.
Když kukla ztmavne, je potřeba do sklenice dát nějaké větvičky, na které si motýl po vylíhnutí vyleze, zavěsí se a narovná křídla. Ze současných housenek budou motýli až v říjnu. Pokud bude ještě relativně teplo (večer alespoň 13 °C), může motýl i odletět, i když v říjnu u nás už asi daleko nedoletí a pravděpodobně někde nakonec stejně zmrzne. Ideální by bylo kukly zavézt na pobřeží Středozemního moře, ale to asi nikdo dělat nebude.
Co se týká toho lišaje oleandrového, housenky je nejlepší vzít do místnosti do tepla (noci v září už jsou na ně chladné) a vykrmit oleandrem, aby se co nejvíc urychlil vývoj. Už tak je na ně pozdě, je to přece jenom tropický druh. Housenka se zakuklí klidně na dně sklenice. V teplé místnosti se motýl líhne asi za 21 dní, venku by to při současných teplotách bylo ještě o několik dní později nebo by se při ochlazení taky nemuseli vylíhnout vůbec. Kukly před líhnutím výrazně ztmavnou.
U nás se dvě housenky lišaje oleandrového vyskytly dnes- 9.9.2018, samozřejmě na oleandrech.... Rádi bychom se i dočkali lišaje až se vylíhne, ale to asi nejde uhlídat, pokud se kuklí v zemi...Zkusím někde kontaktovat botanickou zahradu nebo něoho, kdo se o to zajímá...:-) Ale housenky jsou nádherné....
Koncem srpna jsme na dvoře objevili velkou oranžovou housenku,nepodařilo se nám ji určit. Dali jsme ji do truhlíku ke květinám, ať si vybere. Za týden jsme ji našli na oleandru, zezelenala a zvětšila se jí "očička", krásně s nimi straší a přibyly jí dvě další do party. Doufám, že jim oleandr bude stačit a že to přežije. Ráda bych aby přežili i lišajové, ale nevím co dělat. Poradí mi někdo...... Můj mail: daskr@email.cz
Dobrý den,dočetla jsem se že v Blansku se vyskytl tento motýl (lišaj oleandrový) respektive housenky.Také u nás ve Skalce u Doks na našich oleandrech se tyto housenky ukázaly v srpnu 2016 celkem 5 kusů.Pán Honců z vastivědného muzea v České Lípě si je odnesl.Nic takového jsem nikdy neviděla,ale i p.Honců byl velice překvapen.