Aktuálně: 4 765 inzerátů176 607 diskuzních příspěvků17 781 uživatelů

Komentáře k článku

Zásady zimního přikrmování ptáků

Vaše jméno:
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Skoro bych řekla, že je to je den z nejhorších článků o přikrmování ptáků, který jsem kdy četla.
Dobrý den,
článek jsem četla v naději že se dovím jak lépe krmit, ale zklamal mě. Nepůsobí moc odborně, řada údajů vyvolává pochyby a pocit že je autor podložil jen vlastními dojmy.
Ani mě se nelíbí označování některých druhů za škodnou a používání přepáleného tuku. Jsou v něm zbytky lidského jídla (strouhanka), z těch vznikají při vysokých teplotách karcinogenní látky. A sůl. Je-li neškodný, proč ten tuk tedy vyměňujeme? Ztužené tuky a piškoty mi také nezní jako vhodné krmivo pro ptáky.
lupus4
Dobrý den, beru zpět "přepálený". Ale změny vysokou teplotou zkrátka jsou. Neuvedl jste NIC , co by bylo přesvědčivé (mimo vlastních dojmů). Jestli ještě máte možnost chovat "evropské" ptáky nic vám nebrání udělat si domácí pokus...a sám uvidíte , jak se jim daří (i když bych jim to nepřál). Horší je, že se podobných doporučení chytne kdejaký jouda a pak...
Takže s tím 2x a 1x bych byl opatrnější.
hueský den VN
Dobrý den. Kde berete ty přepálené tuky? Ty vznikají při smažení na pánvi. Proto byla zkonstruována fritéza. Každá má termostat, aby se tuky nepřepalovaly. Navíc tam lze použít buď olej, anebo ztužený rostlinný tuk. V popisovaném případě šlo o ztužený rostlinný tuk, olej vám neztuhne. Ve skautu nám zdůrazňovali heslo: dvakrát měř, až potom jednou řež. Tož tak! Podpěra
lupus4
Já zatím vycházím z tohoto :
Nenasycené mastné kyseliny mohou být nežádoucí kvůli tomu, že při vysokých teplotách se mění na zdraví škodlivé látky. Rozkládají se a produkují volné radikály, které jsou mimořádně nebezpečné. Dokážou narušovat buněčné membrány, poškozovat DNA a bílkoviny a také zvyšovat riziko vzniku rakoviny.
lupus4
Rád bych si přečetl relevantní zdroj , kde " přepálený rostlinný tuk" je pro ptáky neškodný. Děkuji.
Ne vše "co dělají" v zahraničí je OK.
zbynek
Po připomínce jsem to konzultoval s autorem článku, abychom informacemi neublížili ptactvu, ale za svým výrokem si p. Podpěra stojí:

To je trochu klasika. S tím jsem počítal. Ještě včera jsem z toho tuku jedl sám smažené řízky, dnes to konzumují ptáci. A viděl jsem to v zahraničí konzumovat ptáky i v chovech. Ptáci vůbec reagují jinak než člověk. Například jim vadí kmín. Ostatně jsou to rostlinné tuky, k většině ptáků zcela přírodní.
lupus4
Předně chci poděkovat za Vaše články, které už mnoho let rád čtu. Jen v těch posledních se mi pár věcí nelíbí a nemohu s nimi souhlasit. Označování některých druhů za "škodnou" (ať už jde o dravce, či pěvce) je opravdu mimo mísu. Zrovna tak doporučovat přepálený rostlinný tuk jako "vhodné" krmení na základě toho, že vám "vyčistili" jeden hrnec je taky hovadina. Víte jak ti konzumenti dopadli ? Asi ne.