Aktuálně: 4 593 inzerátů178 152 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Irbis

Panthera uncia

Irbis

Panthera uncia

Irbis

  • Výskyt: Hory střední Asie
  • Délka těla: 220 cm
  • Hmotnost: 30-70 kg
  • Březost: 90-103 dnů
  • Počet mláďat: 2-3 ks
  • Potrava: Ovce, koza, kozorožec, prasata
Irbis
Kam se řadí?

Irbis

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Feliformia - kočkotvární
  • Nadčeleď: Feloidea
  • Čeleď: Felidae - kočkovití
  • Podčeleď: Pantherinae - velké kočky
  • Rod: Panthera
Irbis
Kde žije?

Irbis

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Nikola Hradilová 04.12.2013, 07:48
24 444 3 minuty čtení

Dříve Uncia uncia, také nazýván levhart sněžný, ale poslední průzkumy ukázaly, že jeho nejbližším příbuzným je tygr. Je známý svými akrobatickými skoky, kterým se nemůže rovnat žádná jiná velká kočka. Dokáže překonat kolmé skalní stěny jen po několika výčnělcích. Je to jedna z nejohroženějších koček! Na řadě míst zcela vyhuben.

Popis

Délka těla dosahuje s ocasem 180 – 220 cm, z čehož na ocas připadá 80 - 100 cm. Dospělý irbis může vážit 30 – 70 kilogramů, samci jsou mohutnější než samice. Od ostatních velkých koček se liší mnoha znaky. Nápadné jsou dlouhé zadní končetiny, uzpůsobené ke skákání a velmi dlouhý ocas. Typická je široce stavěná lebka s klenutým čelem. Prostorná nosní dutina je přizpůsobena k vysokohorským podmínkám a pomáhá mu ohřívat vdechovaný studený vzduch. Zbarvení srsti je světlé, žlutošedé až světle okrově šedomodré. Kresba je černá tvořená okrouhlými plnými skvrnami a prázdnými rozetami. Srst je velmi dlouhá, v zimě dosahuje délky až 6 cm, v létě do 4 cm, osrstěné jsou i tlapy.

Výskyt

Irbis žije v poměrně chudých horských podmínkách, jeho teritoria mají rozlohu až několik set km2, někdy se uvádí i více než 1000 km2. Svá teritoria označuje především močí. Obývá hory ve výškách 2000-4000 m n.m., v zimě sestupuje i mnohem níže, kdežto v létě není neobvyklé jej zastihnou až v 6000 m n.m. Areál jeho rozšíření je velmi malý - vysokohorská pohoří Obývá vysoké hory Střední Asie, najdeme jej v Himálajích, Pamíru, Altaji a Ťan-Šanu. Žije tedy od břehů Bajkalu až po Mongolsko, Nepál a Tibet. Celková plocha přirozeného prostředí: 1 835 000 km2. Stejně jako většina koček loví za soumraku a v noci. Úkrytem jsou mu jeskyně a skalní rozsedliny.

K páření dochází v jarních měsících, samice je březí 90 – 103 dnů. Nejčastěji rodí v dubnu až červnu 2 – 3 mláďata, jen výjimečně jich může být až 5.

Kořist

Nejčastěji loví irbis kozorožce, divoké ovce argali, kozu šrouborohou, tahra, v nižších oblastech - divoká prasata, jeleny, při nedostatku potravy i hraboše, na člověka neútočí jen ve stavu nouze, ale snaží se mu vyhnout.

Zajímavosti

Má velkou sílu a podle některých údajů je schopný vytáhnout na strom kořist i 3x těžší, než je jeho hmotnost.

Ochrana

Irbis je zařazen do přílohy I CITES (zákaz obchodu), kriticky ohrožen vyhubením odhadovaný počet na celém světě je okolo 4500 - 7000 zvířat.

Názvy ve světě

Irbis

Anglicky: Snow Leopard, Německy: Schneeleopard, Norsky: Snøleopard, Polsky: Pantera śnieżna, Portugalsky: Leopardo-das-neves, Rumunsky: Leopardul zăpezilor, Rusky: Ирбис, Slovensky: Leopard snežný, Srbsky: Снежни леопард, Španělsky: Irbis

Podělte se s námi o názor na tento text →