Aktuálně: 4 424 inzerátů179 667 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Jaguarundi

Puma yagouaroundi

Jaguarundi

Puma yagouaroundi

Jaguarundi

  • Výskyt: Od jižní Arizony po severní Argentinu
  • Délka těla: 55-77 cm
  • Hmotnost: 3-9 kg
  • Březost: 60-75 dnů
  • Počet mláďat: 2-4 ks
  • Délka života: 15 let
  • Potrava: Ptáci, hlodavci, ještěrky, žáby, ryby
Jaguarundi
Kam se řadí?

Jaguarundi

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Feliformia - kočkotvární
  • Nadčeleď: Feloidea
  • Čeleď: Felidae - kočkovití
  • Podčeleď: Felinae - malé kočky
  • Rod: Puma - puma
Jaguarundi
Kde žije?

Jaguarundi

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 04.12.2013, 08:53
6 568 2 minuty čtení

Jaguarundi vypadá spíše jako veliká kuna než jako kočka, má špičatý čenich, dlouhé tělo a krátké nohy. Barva kolísá od černohnědé až černé po světle rezavou. Tmavé kusy žijí v pralesích, světlé v suchých křovinách. Jaguarundi loví za úsvitu a za soumraku. Přestože dobře šplhá, kořist loví pouze na zemi. Hlavní potravou jsou drobní živočichové, rád loví ptáky (včetně drůbeže), nepohrdne hlodavci, ještěrkami, žábami ani hmyzem. Dobře plave, loví i ryby. Někdy pojídá i ovoce.

Délka těla se u dospělých jedinců pohybuje od 55 až do 77 centimetrů, délka ocasu 28-60 centimetrů, hmotnost kolísá od 3 do 9 kilogramů.

Ve volné přírodě se vyskytuje od jižní Arizony až po severní Argentinu; vyskytuje se v nížinných lesích a houštinách.

Je lovena a trpí ničením prostředí. Synonymní název je Felis yagouaroundi.

Kromě doby páření žije samotářsky. Populace v tropických oblastech se můžou pářit celoročně, jinak je doba páření obvykle v březnu a v srpnu. Po 60 - 75 dnech se rodí 2 - 4 koťata. Matka je kojí dva měsíce, mláďata se osamostatňují v 10 měsících věku.

Pohlavně dospívá v 22-24 měsících věku, dožívá se až 15 let. Jaguarundi se dá ochočit a v minulosti byli chováni domorodci k hubení hlodavců. V současnosti je chován v některých zoologických zahradách.

Názvy ve světě

Jaguarundi

Anglicky: Jaguarundi, Německy: Wieselkatze, Francouzsky: Jaguarondi, Holandsky: Jaguarundi, Polsky: Jaguarundi, Rumunsky: Iaguarundi, Rusky: Ягуарунди, Slovensky: Mačka jaguarundi, Španělsky: Yaguarundi

Podělte se s námi o názor na tento text →