Aktuálně: 4 435 inzerátů179 748 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Luněc šedý

Elanus caeruleus

Luněc šedý

Elanus caeruleus

Luněc šedý

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 31-35 cm
  • Hmotnost: 230 g
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 28 dnů
  • Potrava: Hmyz, savci, ptáci
Luněc šedý
Kam se řadí?

Luněc šedý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Accipitriformes - dravci
  • Čeleď: Accipitridae - jestřábovití
  • Rod: Elanus - luněc
Luněc šedý
Kde žije?

Luněc šedý

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
3 123 2 minuty čtení

Znaky

Velký asi jako poštolka (31 – 35 centimetrů). Rozpětí křídel se u tohoto druhu pohybuje kolem 75 centimetrů. Díky holubově šedému hřbetu a červeným očím je luněc šedý nezaměnitelný, když stojí ve vzduchu a pomalu třepetá křídly. U mladých i dospělých ptáků je nápadné jasně červené zbarvení očí.

Prostředí

Je značně rozšířen v tropických oblastech, jen zřídka v savanách, stepích a polopouštích. Obývá otevřené krajiny a polopouště na území subsaharské Afriky a tropické Asie, izolovaně se luněc šedý vyskytuje také ve Španělsku a Portugalsku, odkud vzácně zalétává až do střední Evropy.

Rozmnožování

Na rozdíl od ostatních dravců staví luněc šedý hnízdo většinou nízko v trnitých křovinách. Hnízdí na jaře. Samice snáší většinou 3-4 vejce (výjimečně až 6 vajec), které poté zahřívá zhruba 28 dnů. Mláďata pak opouští hnízdo po 30 – 40 dnech.

Potrava

Potravu tohoto druhu tvoří převážně hmyz, zvláště pak kobylky, na něž číhá bud z vyvýšeného místa, nebo které vyhlíží při třepotavém výzvědném letu. Mimo to se luněc šedý živí i malými savci a ptáky. Stylem lovu připomíná tento pták motáky, na rozdíl od kterých však často zůstává stát ve vzduchu na jednom místě, podobně jako poštolka obecná.

Názvy ve světě

Luněc šedý

Anglicky: Black-shouldered Kite, Chorvatsky: Crnokrila lunja, Německy: Gleitaar, Polsky: Kaniuk, Rumunsky: Gaia cu aripi negre, Slovensky: Luniak sivý

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr šedýAratinga sluneční - zlatýMníšek šedýAnolis šedýBažant paví šedýSlunéčko sedmitečnéSlunéčko dvoutečnéKovařík šedýŤuhýk šedýSedmihlásek šedý

Foto: http://ibc.lynxeds.com

Podělte se s námi o názor na tento text →