Aktuálně: 4 458 inzerátů179 397 diskuzních příspěvků17 821 uživatelů

Kalandra zpěvná

Melanocorypha calandra

Kalandra zpěvná

Melanocorypha calandra

Kalandra zpěvná

  • Výskyt: Asie, Evropa
  • Velikost: 19 cm
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubační doba: 12-13 dnů
  • Potrava: Hmyz
Kalandra zpěvná
Kam se řadí?

Kalandra zpěvná

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Alaudidae - skřivanovití
  • Rod: Melanocorypha - kalandra
Kalandra zpěvná
Kde žije?

Kalandra zpěvná

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
2 609 2 minuty čtení

Znaky

Kalandra zpěvná je značně velký – 19 centimetrů – a neohrabaně vypadající skřivan. Skvrny na krku má i jen 17 centimetrů dlouhá kalandra horská. Postranní ocasní péra jsou za letu zřetelně bílá a bílý je i zadní okraj křídel.

Prostředí

Kalandra zpěvná obývá travní stepi a kulturní step s jednotvárným prostorem. Na podzim se objevuje na strništích. Hnízdí hlavně v zemědělsky nedotčené stepi – zde je typickým ptákem, kterého nelze přehlédnout. U nás velice vzácný zatoulanec, z konce 19. a začátku 20. století pocházejí tři preparáty z Moravy - ani u jednoho není zcela jednoznačný původ. Žije v okolí Středozemního moře včetně Sardinie, Sicílie a Kréty a dále na východě ve stepích střední Asie. Na východě areálu je kalandra zpěvná tažná, na západě je pak převážně stálá.

Rozmnožování

Zpěv kalandry je zvučnější a bohatší než zpěv skřivana polního. Při zpěvu pták buď sedí na keři, nebo zpívá v letu, zatímco spirálovitě vylétá tak vysoko, že jej už ani neuvidíme. Kalandra zpěvná hnízdí od dubna do poloviny června, má dvě snůšky v sezóně. Na 4 až 5 vejcích sedí samice 12 až 13 dní, mladí ptáci hnízdo opouštějí po dalších 12 dnech.

Potrava

Kalandra zpěvná se živí v létě především hmyzem, v zimě poté semeny.

Názvy ve světě

Kalandra zpěvná

Anglicky: Calandra Lark, Finsky: Arokiuru, Francouzsky: Alouette calandre, Holandsky: Kalanderleeuwerik, Chorvatsky: Velika ševa, Islandsky: Sunnulævirki, Italsky: Calandra, Maďarsky: Kalandrapacsirta, Německy: Kalanderlerche, Norsky: Kalanderlerke

Mohlo by vás také zajímat

Labuť zpěvná

Foto: http://www.poulia.info

Podělte se s námi o názor na tento text →