Aktuálně: 4 310 inzerátů183 553 diskuzních příspěvků17 863 uživatelů

Skřivánek krátkoprstý

Calandrella brachydactyla

Skřivánek krátkoprstý

Calandrella brachydactyla

Skřivánek krátkoprstý

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 14 cm
  • Počet vajec: 4-6 ks
  • Inkubační doba: 14 dnů
Skřivánek krátkoprstý
Kam se řadí?

Skřivánek krátkoprstý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Alaudidae - skřivanovití
  • Rod: Calandrella - skřivan
Skřivánek krátkoprstý
Kde žije?

Skřivánek krátkoprstý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 27.06.2014, 20:55
3 552 2 minuty čtení

Znaky

Skřivánek krátkoprstý je podstatně menší než skřivan polní, dlouhý 14 cm. Temeno má skořicově hnědé. Přední část hrudi je neskvrnitá, spodní strana těla světlá.

Prostředí

Úhory, pastviny, polopouště a písčité oblasti. Na podzim přilétá často ve velkých hejnech na sklizená obilná pole. Je nejhojnějším skřivanem jižní Evropy.

Rozmnožování

Stejně jako většina ostatních skřivanů vyluzuje skřivánek krátkoprstý jasnou a opravdu jemnou píseň v letu vysoko nad hnízdištěm. Za rozbřesku a za soumraku zpívá s oblibou i z vyvýšeného místa na zemi. Jeho hluboce miskovité hnízdo, často jen nedostatečně chráněné před sálajícími slunečními paprsky i před zvědavým pohledem, je při úpatí nějakého křoviska či trnité rostliny. Uvnitř je hnízdo měkce vystláno. Mláďata, jako všechna mláďata skřivanů, působí v prvních dnech díky dlouhému prachovému peří „plesnivě". Rodiče je krmí hmyzem, mladí opouštějí hnízdo ještě v době, kdy nedovedou létat. Mláďata, která opustila hnízdo, hopkají po zemi, zatímco staří ptáci cupitají.

Potrava

Mnohé druhy skřivanů, obyvatel stepí, se specializovaly na rozmanitou potravu: velkozobí louskají semena, dlouhozobí ryjí v zemi, jemnozobí, mezi něž patří i skřivánek krátkoprstý, se živí kromě drobných semen i hmyzem. Jako ptáci suchých krajů, postihovaných obdobími sucha, jsou skřivani výborní letci. Aby se vyhnuli nepříznivým suchým obdobím, jsou stále připraveni přeletět do příhodnějších končin. Přeměna stepi na ornou půdu, která v jižní Evropě tak rychle postupuje, dosud skřivánkovi krátkoprstému uškodila jen málo.

Názvy ve světě

Skřivánek krátkoprstý

Anglicky: Greater Short-toed Lark, Francouzsky: Alouette calandrelle, Holandsky: Kortteenleeuwerik, Chorvatsky: Kratkoprsta ševa, Islandsky: Sandlævirki, Italsky: Calandrella, Maďarsky: Sziki pacsirta, Německy: Kurzzehenlerche

Mohlo by vás také zajímat

Orlík krátkoprstýJestřáb krátkoprstýŠoupálek krátkoprstý

Foto: http://avesricardo.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →