Aktuálně: 6 450 inzerátů160 656 diskuzních příspěvků17 556 uživatelů

Jestřáb krátkoprstý

Accipiter brevipes

Jestřáb krátkoprstý

Accipiter brevipes

Jestřáb krátkoprstý

  • Výskyt: Jihovýchodní Evropa a Přední Asie
  • Délka těla: 30-38 cm
  • Hmotnost: 160-220 g
  • Počet vajec: 2-5 ks
  • Inkubační doba: 28-38 dnů
  • Průměr kroužku: 7 mm
  • Potrava: Plazi a větší hmyz
Jestřáb krátkoprstý
Kam se řadí?

Jestřáb krátkoprstý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Accipitriformes - dravci
  • Čeleď: Accipitridae - jestřábovití
  • Rod: Accipiter - jestřáb
Jestřáb krátkoprstý
Kde žije?

Jestřáb krátkoprstý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 12:00
4 152 2 minuty čtení

Znaky

Větší, asi o 2 cm delší než krahujec. Sameček se od samečka krahujce liší šedými, nikoli rezavě zbarvenými lícemi. Sameček i samička mají špičky křídel nápadně tmavší než ostatek křídla.

Prostředí

Jestřáb krátkoprstý je jedním z mnoha druhů jestřábů domácích v jižnějších lesnatých oblastech a vyvinul se z geologického hlediska poměrně nedávno z rasy, jejíž areál rozšíření navazuje na rozšíření jestřába krátkoprstého mnohem jižněji. Tam, kde žijí na témže území krahujec a jestřáb krátkoprstý, loví krahujec v horách - zhruba nad 1000 metrů, zatímco jestřáb krátkoprstý obývá nížinu a pahorkatinu.

Rozmnožování a potrava

Zpravidla jde o oportunistického dravce, jehož potravou se stávají obvykle menší druhy ptáků, zvláště pak holubi, vlaštovky, vrabci nebo špačci, ačkoli mohou napadnout i mnohokrát větší druhy, např. bažanty, tetřevy, tetřívky nebo vodní ptactvo, až do velikosti kachny divoké, nebo menší (veverky, hraboše) ale i větší savce než je on sám (zajíce polní, králíky divoké).

Samice jestřába snáší 2 až 5 vajec o velikosti 59×45 milimetrů a hmotnosti kolem 60 gramů. Svá vejce si přísně brání a prudce útočí i na větší druhy dravců. Inkubační doba trvá 28 až 38 dnů a na vejcích sedí oba rodiče. Mláďata opouštějí hnízdo po 35 dnech života a létat začnou zhruba o deset dnů později.

Názvy ve světě

Jestřáb krátkoprstý

Anglicky: Levant Sparrowhawk, Estonsky: Stepi-raudkull, Chorvatsky: Kratkoprsti kobac, Německy: Kurzfangsperber, Polsky: Krogulec krótkonogy, Slovensky: Jastrab krátkoprstý

Mohlo by vás také zajímat

Orlík krátkoprstýJestřáb lesníOrel jestřábíSkřivánek krátkoprstýŠoupálek krátkoprstý

Podělte se s námi o názor na tento text →