Aktuálně: 4 388 inzerátů184 674 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Šoupálek krátkoprstý

Certhia brachydactyla

Šoupálek krátkoprstý

Certhia brachydactyla

Šoupálek krátkoprstý

  • Výskyt: Evropa, Afrika
  • Velikost: 12-13,5 cm
  • Hmotnost: 7,5-11,5 g
  • Počet vajec: 4-12 ks
  • Inkubační doba: 13-15 dnů
  • Potrava: Hmyz a pavouci
Šoupálek krátkoprstý
Kam se řadí?

Šoupálek krátkoprstý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Certhiidae - šoupálkovití
  • Podčeleď: Certhiinae
  • Rod: Certhia - šoupálek
Šoupálek krátkoprstý
Kde žije?

Šoupálek krátkoprstý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
4 823 3 minuty čtení

Znaky

Velmi podobný šoupálkovi dlouhoprstému. Délka zobáku je variabilní, ale většinou je o něco delší nežli zobák šoupálka dlouhoprstého, spodní strana je špinavě bílá, na bocích přechází do hnědavé barvy. Temeno je méně výrazně skvrnité. Hlavním rozlišovacím znakem je zpěv, který sameček vyluzuje v krátkých odstupech, když šplhá v korunách stromů: „tit didelit tit“.

Až roku 1850, zhruba 100 let po ostatních evropských ptácích, byl šoupálek krátkoprstý uznán za samostatný druh, a to Christianem Ludwigem Brehmem, otcem známého Alfreda Brehma. Druhy se pravděpodobně rozštěpily během ledových dob, přičemž současný šoupálek krátkoprstý se šířil zpět na sever ze Španělska, šoupálek dlouhoprstý z jihovýchodní Evropy.

Prostředí

Listnaté a smíšené lesy, parky, ovocné zahrady, na jihu lesy korkových dubů. Ve střední Evropě je šoupálek krátkoprstý spíše ptákem nížin.

Rozmnožování

Stavba hnízda začíná v dubnu vyhledáváním štěrbiny ve stromě, pod odchlípenou kůrou, někdy také v hromadách dřeva a v trhlinách budov. Hnízdo šoupálka tvoří malé větvičky, kousky kůry, mech a chlupy. Podle toho, jak je štěrbina velká, je často drobounké, jindy velké. Najdeme je většinou obtížně, někdy podle toho, že ze štěrbiny trčí větvičky. Bývá ve výšce 2 až 4 m. Hnízdečko staví a na vejcích sedí jen samička. Když hnízdění v dubnu začne, umlká zpěv samečků - ti zpívají tedy jen několik týdnů. Samička na hnízdě pracuje dva týdny a naplňuje i štěrbiny na metr hluboké malými větvičkami a kousky kůry. Vchod do hnízda bývá široký 25 až 45 mm. Vlastní hnízdní jamka je vystlána chlupy a peřím. Na jihu bývají v roce dvě snůšky, první v dubnu, druhá v červnu. Na vejcích sedí jen samička 13 až 15 dní, mláďata vyletují z hnízda po 15 až 16 dnech. Při vyrušení staří ptáci snůšku lehko opustí. Šoupálci obsazují i ptačí budky se štěrbinovitým vstupním otvorem, které lze zakoupit v obchodech se zvířaty, tyto budky ale většinou zaberou drobné sýkory.

Na podzim se šoupálci krátkoprstí zamíchávají často do smíšených hejn sýkor a s nimi přetahují zimním lesem.

Potrava

Šoupálek krátkoprstý loví hmyz a pavouky, po nichž ptáci slídí ve štěrbinách v kůře. Spirálovitě šplhají po kmeni vzhůru.

Na ptačí krmítko se stahují jen zřídka a nepravidelně. I v zimě nacházejí pod kůrou dostatek hmyzu a jeho larev.

Všeobecně

V zimě táhnou jednotliví šoupálkové krátkoprstí ve smíšených skupinách sýkor lesem, jinak jsou však svému okrsku věrní.

Názvy ve světě

Šoupálek krátkoprstý

Anglicky: Short-toed Treecreeper, Finsky: Etelänpuukiipijä, Francouzsky: Grimpereau des jardins, Holandsky: Boomkruiper, Chorvatsky: Dugokljuni puzavac, Islandsky: Garðfeti, Italsky: Rampichino, Maďarsky: Rövidkarmú fakusz, Německy: Gartenbaumläufer

Mohlo by vás také zajímat

Orlík krátkoprstýJestřáb krátkoprstýSkřivánek krátkoprstýŠoupálek dlouhoprstý

Foto: http://pticyrus.info

Podělte se s námi o názor na tento text →