Aktuálně: 4 364 inzerátů188 675 diskuzních příspěvků17 945 uživatelů

Šoupálek dlouhoprstý

Certhia familiaris

Šoupálek dlouhoprstý

Certhia familiaris

Šoupálek dlouhoprstý

  • Výskyt: Eurasie
  • Velikost: 12-13 cm
  • Hmotnost: 9 g
  • Počet vajec: 5-7 ks
  • Potrava: Hmyz a pavouci
Šoupálek dlouhoprstý
Kam se řadí?

Šoupálek dlouhoprstý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Certhiidae - šoupálkovití
  • Podčeleď: Certhiinae
  • Rod: Certhia - šoupálek
Šoupálek dlouhoprstý
Kde žije?

Šoupálek dlouhoprstý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
5 428 2 minuty čtení

Znaky

Ptáček zbarvený jako kůra stromů se špičatým, zakřiveným zobákem. Ve zbarvení jsou značná individuální i místní rozdíly od šedé po červenohnědou. Spodní strana těla je bělavá s určitým leskem. Má tuhý opěrný ocásek. Jeho hlas je „cié". Zpěv nejdříve klesá, pak opět stoupá a končí trylkem. Mladí ptáci jsou na hřbetě spíše skvrnití než žíhaní. Mimo dobu hnízdění je šoupálek dlouhoprstý velmi tichý.

Prostředí

Jehličnaté, listnaté a smíšené lesy se starými stromy převážně ve vyšších polohách, v horách až po horní lesní hranici. V zimě se šoupálek dlouhoprstý vyskytuje i v nížinách.

Rozmnožování

V březnu začínají samečkové zpívat a obsazují hnízdní revíry. Hnízdo si staví jako šoupálek krátkoprstý většinou pod odchlípenou kůrou. Stavba hnízda začíná v dubnu vyhledáváním štěrbiny ve stromě, pod odchlípenou kůrou, někdy také v hromadách dřeva a v trhlinách budov. Hnízdo šoupálka tvoří malé větvičky, kousky kůry, mech a chlupy. Podle toho, jak je štěrbina velká, je často drobounké, jindy velké. Najdeme je většinou obtížně, někdy podle toho, že ze štěrbiny trčí větvičky. Bývá ve výšce 2 až 4 metry.

Potrava

Hmyz a pavouci, po nichž ptáci slídí ve štěrbinách v kůře. Spirálovitě šplhají po kmeni vzhůru. Na ptačí krmítko se stahují jen zřídka a nepravidelně. I v zimě nacházejí pod kůrou dostatek hmyzu a jeho larev.

Názvy ve světě

Šoupálek dlouhoprstý

Anglicky: Treecreeper, Finsky: Puukiipijä, Francouzsky: Grimpereau des bois, Holandsky: Kortsnavelboomkruiper, Chorvatsky: Kratkokljuni puzavac, Islandsky: Skógfeti, Italsky: Rampichino alpestre, Maďarsky: Hegyi fakusz, Německy: Waldbaumläufer

Mohlo by vás také zajímat

Šoupálek krátkoprstýKlokánek dlouhoprstý

Foto: http://www.wildaboutbritain.co.uk

Podělte se s námi o názor na tento text →