Aktuálně: 4 383 inzerátů184 535 diskuzních příspěvků17 882 uživatelů

Klokánek dlouhoprstý

Potorous longipes

Klokánek dlouhoprstý

Potorous longipes

Klokánek dlouhoprstý

  • Výskyt: Jihovýchod Austrálie
  • Délka těla: 69-75 cm
  • Hmotnost: 0,5-1,5 kg
  • Březost: 38 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Hlavně houby, také hmyz
Klokánek dlouhoprstý
Kam se řadí?

Klokánek dlouhoprstý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Macropodiformes - klokani
  • Čeleď: Potoroidae - klokánkovití čtyřprstí
  • Rod: Potorous - klokánek
Klokánek dlouhoprstý
Kde žije?

Klokánek dlouhoprstý

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 03.04.2014, 13:00
3 022 2 minuty čtení

Klokánek dlouhoprstý vypadá jako kříženec krysy a klokana, skáče po zadních končetinách a přední používá k vyhrabávání potravy ostrými drápky.

Klokánek dlouhoprstý de noční zvíře. Při hledání hub vyhrabává kuželovité jamky a pomáhá rozšiřovat spory hub.

Klokánek dlouhoprstý dosahuje délky těla 38-42 centimetrů, ocas má dlouhý 31-33 centimetrů, hmotnost se u dospělců pohybuje od 500 gramů až do 1,5 kilogramu.

Klokánek dlouhoprstý obývá ve volné přírodě jihovýchodní Austrálii; konkrétně navštěvuje mírné deštné lesy.

Australští farmáři vidí v klokanech především škůdce. Aby je zničili, otrávili farmáři vodu, takže v jedné oblasti v Západní Austrálii zahynulo během dvou měsíců 13 000 klokanů. Na jiné zase farmě otrávili během pěti let 90 000 klokanů a pobouřené noviny psaly: Symbol naší země krmíme strychninem. Dále farmáři věří, že mohou zahnat klokany ohněm. Také si myslí, že vypalováním se pastviny pohnojí. Vypalování však dobře snášejí nejodolnější, málo výživné trávy, které již chovaným ovcím nevyhovují, ale nenáročným klokanům stále postačují. Kvalita pastvin se tak neustále zhoršuje. Vypalování pastvin se nepodařilo vymýtit dodnes a má na svědomí také zničující lesní požáry.

Názvy ve světě

Klokánek dlouhoprstý

Anglicky: Long-footed Potoroo

Mohlo by vás také zajímat

Šoupálek dlouhoprstýKlokánek králíkovitýKlokánek pižmový

Foto: http://www.nhptv.org

Podělte se s námi o názor na tento text →