Aktuálně: 4 314 inzerátů183 391 diskuzních příspěvků17 862 uživatelů

Klokánek králíkovitý

Bettongia penicillata

Klokánek králíkovitý

Bettongia penicillata

Klokánek králíkovitý

  • Výskyt: Jihozápadní Austrálie
  • Délka těla: 59-74 m
  • Hmotnost: 1,1-1,6 kg
  • Březost: 21 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: 4-6 let
  • Potrava: Hlavně houby
Klokánek králíkovitý
Kam se řadí?

Klokánek králíkovitý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Macropodiformes - klokani
  • Čeleď: Potoroidae - klokánkovití čtyřprstí
  • Rod: Bettongia - klokánek
Klokánek králíkovitý
Kde žije?

Klokánek králíkovitý

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 24.06.2014, 15:00
4 708 2 minuty čtení

Od houbami se živícího klokánka dlouhoprstého (je rovněž popsán zde na webu) se klokánek králíkovitý liší světlejším, až oranžově šedým zbarvením a světle šedým spodkem. Dlouhý ocas s černým hřebenem na spodní straně slouží k nošení hnízdního materiálu. Když je rozčilen, klokánek králíkovitý uhání velkou rychlostí se skloněnou hlavou a ocas drží rovně s hřebenem vztyčeným. Potravu shání tento druh v noci, hlavně vyhrabává houby z lesní půdy. Ve dne se skrývá klokánek králíkovitý v kopulovitém hnízdě z kůry, listů a trávy.

V dospělosti dorůstá tento druh délky těla 30-38 centimetrů, ocas je dlouhý 29-36 centimetrů, hmotnost se u dospělého jedince pohybuje od 1,1 až do 1,6 kilogramů.

Klokánek králíkovitý obývá ve volné přírodě jihozápadní Austrálii; obývá zde otevřené lesy a také křoviny.

Pro australské domorodce byl klokan hlavní zdroj potravy. První Evropan, který měl možnost vidět klokany, byl James Cook v roce 1700. Přistěhovalci se, podobně jako domorodci, živili klokaním masem. Dnes se prodává i v evropských restauracích.

Přirozené prostředí klokanovitých se vlivem člověka mění a způsobuje stále větší ohrožení tohoto druhu. Zanešení králíci spásají klokanům trávu. Nebezpečí přináší i zavlečené lišky, které raději než králíky loví méně pohyblivá klokaní mláďata. Na Nové Guineji netrpí ztrátou přirozeného prostředí až tak jako v Austrálii, stromovým druhům však ubývají lesy v důsledku nadměrného kácení.

Názvy ve světě

Klokánek králíkovitý

Anglicky: Brush-tailed Bettong, Německy: Rattenkänguru, Polsky: Kanguroszczur, Slovensky: Potkanokengura králikovitá

Mohlo by vás také zajímat

Klokánek dlouhoprstýKlokánek pižmovýBandikut králíkovitý

Foto: http://www.zoochat.com

Podělte se s námi o názor na tento text →