Aktuálně: 4 314 inzerátů183 392 diskuzních příspěvků17 862 uživatelů

Klokánek pižmový

Hypsiprymnodon moschatus

Klokánek pižmový

Hypsiprymnodon moschatus

Klokánek pižmový

  • Výskyt: Severovýchodní Queensland
  • Délka těla: 28-45 cm
  • Hmotnost: 340-680 g
Klokánek pižmový
Kam se řadí?

Klokánek pižmový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Macropodiformes - klokani
  • Čeleď: Hypsiprymnodontidae - klokánkovití pětiprstí
  • Rod: Hypsiprymnodon - klokánek
Klokánek pižmový
Kde žije?

Klokánek pižmový

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
4 463 2 minuty čtení

Klokánek pižmový je nejmenší klokan. Pobíhá většinou po všech čtyřech, svrchu je středně čokoládově hnědý, naspodu světlejší. Tlapky zadních nohou mají pět prstů. Jedinci obou pohlaví vylučují silný pižmový zápach. Jsou všežraví. S dalšími osmi druhy patří do čeledi klokánkovitých.

Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje od 16 do 28 centimetrů, ocas se pohybuje v rozmezí 12-17 centimetrů, hmotnost u dospělých zvířat začíná na 340 a maximálně dosahuje 680 gramů.

Klokánek pižmový obývá ve volné přírodě severovýchodní Queensland; kde se vyskytuje v deštných lesích.

Pro australské domorodce byl klokan hlavní zdroj potravy. První Evropan, který měl možnost vidět klokany, byl James Cook v roce 1700. Přistěhovalci se, podobně jako domorodci, živili klokaním masem. Dnes se prodává i v evropských restauracích.

Australští farmáři vidí v klokanech škůdce. Aby je zničili, otrávili farmáři vodu, takže v jedné oblasti v Západní Austrálii zahynulo během dvou měsíců 13 000 klokanů. Na jiné farmě otrávili během pěti let 90 000 klokanů a pobouřené noviny psaly: Symbol naší země krmíme strychninem. Dále farmáři věří, že mohou zahnat klokany ohněm. Také si myslí, že vypalováním se pastviny pohnojí. Vypalování však dobře snášejí nejodolnější, málo výživné trávy, které již ovcím nevyhovují, ale klokanům stále postačují.
 

Názvy ve světě

Klokánek pižmový

Anglicky: Musky Rat-kangaroo, Německy: Moschusrattenkänguru, Polsky: Torebnik piżmowy

Mohlo by vás také zajímat

Tesařík pižmovýKrajník pižmovýKlokánek králíkovitýKlokánek dlouhoprstý

Foto: http://m.animal.memozee.com

Podělte se s námi o názor na tento text →