Aktuálně: 4 314 inzerátů183 391 diskuzních příspěvků17 862 uživatelů

Mlynařík dlouhoocasý

Aegithalos caudatus

Mlynařík dlouhoocasý

Aegithalos caudatus

Mlynařík dlouhoocasý

  • Výskyt: Většina Eurasie
  • Velikost: 13-15 cm
  • Hmotnost: 5-11 g
  • Počet vajec: 8-12 ks
  • Inkubační doba: 12-13 dnů
  • Potrava: Hmyz
Mlynařík dlouhoocasý
Kam se řadí?

Mlynařík dlouhoocasý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Aegithalidae - mlynaříkovití
  • Rod: Aegithalos - mlynařík
Mlynařík dlouhoocasý
Kde žije?

Mlynařík dlouhoocasý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
6 469 2 minuty čtení

Znaky

Mlynařík dlouhoocasý vypadá jako péřový míček s dlouhým ocáskem. Šplhá po koncových větvičkách, větší kořist rozklove a drží ji přitom pevně v drápech. Jeho jemný hlas zní jako „si si si" a „črr". V zimních skupinkách je hlasitý a čilý, na hnízdišti jsou ptáčci tiší a nenápadní.

Prostředí

Mlynařík dlouhoocasý obývá nejčastěji luzní lesy, okraje lesů s křovinami, ovocné zahrady, parky.

Rozmnožování

Zpěv je tichý, cvrčivý a jasný. Na stavbu hnízda potřebují ptáčci 8 až 14 dní. Zvenčí je hnízdo obaleno mechy a lišejníky ze stromu, na němž je zavěšeno, takže je výborně zamaskováno. Visí většinou 3 až 11 metrů nad zemí v místě, kde se kmen rozvětvuje, často ale i níže a mezi hustými větvemi. Uvnitř je vyplňuje až 2000 peříček. Mlynařík dlouhoocasý hnízdí od dubna do června, na 8 až 12 vejcích sedí samička 12 až 13 dní. Někdy jí při sezení na vejcích kouká z hnízda ocásek, jindy se v hnízdě ocásek ohne a zůstává ještě nějakou dobu po vyhnízdění ohnutý. Koncem května a začátkem června mladí ptáci většinou vyhnízdí. Zpočátku spí mladí ptáci stěsnaní do péřového klubíčka nebo těsně u sebe v řadě na větvi. Až v srpnu rodinka přetahuje po okolí, později se větší počet rodin spojuje a tvoří hejnka, v nichž je až 30 mlynaříků.

Názvy ve světě

Mlynařík dlouhoocasý

Anglicky: Long-tailed Tit, Finsky: Pyrstötiainen, Francouzsky: Mésange à longe queue, Holandsky: Staartmees, Chorvatsky: Dugorepa sjenica, Islandsky: Skottmeisa, Italsky: Codibugnolo, Maďarsky: Őszapó, Německy: Schwanzmeise

Mohlo by vás také zajímat

Aratinga dlouhoocasýMyšák dlouhoocasýChroust mlynaříkRybák dlouhoocasýOcelot dlouhoocasý - MargayHlaváč dlouhoocasý

Foto: http://www.trekearth.com

Podělte se s námi o názor na tento text →