Aktuálně: 4 434 inzerátů179 748 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Moudivláček lužní

Remiz pendulinus

Moudivláček lužní

Remiz pendulinus

Moudivláček lužní

  • Výskyt: Evropa, Asie
  • Velikost: 11 cm
  • Hmotnost: 8-11,5 g
  • Počet vajec: 4-11 ks
  • Inkubační doba: 14-15 dnů
  • Potrava: Hmyz, pavouci, semena
Moudivláček lužní
Kam se řadí?

Moudivláček lužní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Remizidae - moudivláčkovití
  • Rod: Remiz - moudivláček
Moudivláček lužní
Kde žije?

Moudivláček lužní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
4 439 2 minuty čtení

Znaky

Moudivláček lužní je pták dlouhý 11 cm, mladí ptáci nemají černé líce. Na východě mají hnědé, na západě šedé temeno. Nápadné a daleko slyšitelné volání „cíí“, které ptáček vydává při hledání potravy i na hnízdě. Je důvěřivý.

Prostředí

Vrbové houštiny při březích řek a jezer, rákosiny s vrbovými křovisky, lužní lesy.

Rozmnožování

Sameček začíná stavět hnízdo v dubnu nebo v květnu a vybírá si z kolem protahujících samiček partnerku. Když se samičce jeho stavba líbí, dokončují dílo společně. Je to nejumělečtější hnízdo ze všech hnízd evropských ptáků. Tropičtí moudivláčci ale budují hnízdo ještě rafinovanější a připevňují k jeho vchodu „dveře".

Hnízdo moudivláčků je zavěšeno na slabé převislé větvičce většinou 1 až 3 metry nad vodou. Tam, kde moudivláčci staví hnízdo daleko od vody, bývá však ve výši asi 10 m. Stavbu hnízda začíná sameček tím, že lýkovým vláknem ovíjí koncové větvičky, odkud dolů visí lýková smyčka. Kolem ní pak ptáci budují z chmýří vrb či topolů boční stěny, takže vzniká jakýsi košíček s uchem, později váček s dvěma otvory. Jeden otvor pak ptáci uzavřou, druhý protáhnou do trubice a hnízdo je hotovo. Drží pohromadě tak pevně, že po léta odolá větru. Severští moudivláčkové jsou tažní ptáci, jižní populace jsou stálé.

Potrava

Hmyz, pavouci, jako příloha semena. Moudivláčci šplhají na nejtenčích větvičkách a takřka nikdy se neobjeví na zemi. Koupají se v rose a vytahují potravu ze srolovaných listů, přičemž vstrčí do štěrbiny v listu zobáček a pak jej otevřou.
 

Názvy ve světě

Moudivláček lužní

Anglicky: Penduline Tit, Finsky: Pussitiainen, Francouzsky: Mésange rémiz, Holandsky: Buidelmees, Chorvatsky: Sjenica mošnjarka, Islandsky: Pungmeisa, Italsky: Pendolino, Maďarsky: Függőcinege, Německy: Beutelmeise

Mohlo by vás také zajímat

Moták lužníSýkora lužníMravenec lužní

Foto: http://www.vogelwarte.ch

Podělte se s námi o názor na tento text →