Aktuálně: 4 335 inzerátů190 369 diskuzních příspěvků17 960 uživatelů

Sýkora lužní

Parus montanus

Sýkora lužní

Parus montanus

Sýkora lužní

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 11,5-13 cm
  • Hmotnost: 11 g
  • Počet vajec: 7-9 ks
  • Inkubační doba: 14-15 dnů
  • Průměr kroužku: 3 mm
  • Potrava: Hmyz, pavouci, semena
Sýkora lužní
Kam se řadí?

Sýkora lužní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Paridae - sýkorovití
  • Rod: Parus
Sýkora lužní
Kde žije?

Sýkora lužní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
6 062 2 minuty čtení

Znaky

Od velice podobné sýkory babky ji můžeme rozeznat podle stále matně zbarveného temene a světlého políčka na křídlech, které tvoří světle lemovaná péra. Obojí můžeme ale lépe popsat než pozorovat v přírodě. Rozdílné je i životní prostředí, protože babka žije v jehličnatých lesích vzácněji. Jediným spolehlivým rozlišovacím znakem je hlas: sýkora lužní volá často „ci ci dé" nebo jen protáhlé „dé dé", hlas sýkory babky zní jako „cjet djé djé".

Prostředí

Sýkora lužní obývá smíšené a jehličnaté lesy, zvláště na vlhkém podkladu v horách, listnaté lesy se starými stromy.

Rozmnožování

Stejně jako babka žije i sýkora lužní v párech i v zimních skupinkách. V březnu obsazuje párek sýkor svůj okrsek a vyhledává dutiny ve stromech. Samička většinou sama vytesává ve zteřelých ještě stojících kmenech hnízdní dutinu nebo čistí dutinu už hotovou. Přináší jen málo nebo nepřináší vůbec hnízdní materiál a sedí na směsi zvířecích chlupů a ztrouchnivělého dřeva. Stavba hnízda se může protáhnout na 1 až 4 týdny. Vletový otvor je široký až 35 mm, hnízdění probíhá v květnu a v červnu v jediné snůšce se 7 až 9 vajíčky, na nichž sedí rodiče 14 až 15 dní. Mláďata zůstávají na hnízdě 14 až 15 dní. Zatímco samička sedí na vejcích, přináší jí sameček potravu a voláním ji láká ven z dutiny. Nepřijde-li, vniká dovnitř a krmí samičku v dutině. Mláďata opouštějí hnízdo většinou koncem června a v červenci a přetahují s rodiči po okolí, až se na podzim smíchají s jinými skupinami sýkor. V dřívějších dobách byla často pozorována hejna s několika stovkami sýkor.

Potrava

Hmyz, pavouci, v zimě i semena zvláště jehličnanů.

Názvy ve světě

Sýkora lužní

Anglicky: Willow Tit, Dánsky: Fyrremejse, Estonsky: Põhjatihane, Finsky: Hömötiainen, Francouzsky: Mésange boréale, Holandsky: Matkopmees, Chorvatsky: Planinska sjenica, Islandsky: Votmeisa, Italsky: Cincia bigia alpestre, Maďarsky: Kormosfejű cinege, Německy: Weidenmeise, Norsky: Granmeis, Polsky: Czarnogłówka, Portugalsky: Chapim-sibilino, Rumunsky: Piţigoi de munte, Slovensky: Sýkorka čiernohlavá, Španělsky: Carbonero sibilino, Švédsky: Talltita

Mohlo by vás také zajímat

Sýkora nádhernáMoták lužníMoudivláček lužníSýkora koňadraSýkora laponskáSýkora uhelníčekSýkora modřinkaSýkora parukářkaSýkora babkaMravenec lužní

Foto: http://www.nahuby.sk

Podělte se s námi o názor na tento text →