Aktuálně: 5 297 inzerátů170 982 diskuzních příspěvků17 690 uživatelů

Sýkora uhelníček

Parus ater

Sýkora uhelníček

Parus ater

Sýkora uhelníček

  • Výskyt: Evropa, Asie, Afrika
  • Velikost: 11,5 cm
  • Hmotnost: 9-11,5 g
  • Počet vajec: 7-11 ks
  • Inkubační doba: 14-15 dnů
  • Průměr kroužku: 3 mm
  • Potrava: Hmyz a semena
Sýkora uhelníček
Kam se řadí?

Sýkora uhelníček

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Paridae - sýkorovití
  • Rod: Parus
Sýkora uhelníček
Kde žije?

Sýkora uhelníček

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 25.02.2014, 13:00
7 141 2 minuty čtení

Znaky

Sýkora uhelníček je velmi malá - 11,5 centimetrů - čilá a hlučná. Hmotnost se pohybuje mezi 9 až 11,5 gramy. Má velké černé ohraničené bílé skvrny na lících. Celkově je barevně nevýrazná. Rozlišuje se celkem 21 poddruhů uhelníčků, z toho jich v Evropě žije 6. Rozdíl mezi jednotlivými poddruhy je především ve zbarvení hřbetu.

Prostředí

Sýkora uhelníček se vyskytuje v jehličnatých lesích, rovněž ve smíšeném lese na jehličnanech, v jižní Evropě i v lesích listnatých a v západní Evropě v zahradách. V České republice hnízdí sýkora uhelníček téměř na celém území od nížin až po horní hranici lesa. Jeho početnost se v posledních letech mírně zvyšuje; v letech 1985-1989 byla odhadnuta na 450 000-900 000 párů, v letech 2001-03 již na 500 000-1 000 000 párů. Jeho početnost se na našem území v posledních letech mírně zvyšuje.

Rozmnožování

Hnízdo má sýkora uhelníček v dutině pokud možno s vchodovým otvorem o průměru 25 až 30 mm. Hnízdí v květnu až v červnu, na severu má jednu snůšku, ve střední Evropě dvě snůšky, první se 7 až 11, druhá se 6 až 9 drobně červenohnědě skvrnitými vajíčky. Sedí na nich pouze samička po dobu 14 až 15 dní. Mláďata zůstávají v hnízdě 15 až 17 dní. Tažný pták.

Potrava

Hmyz a semena jehličnanů. Na krmítku je sýkora uhelníček důvěřivá.

Názvy ve světě

Sýkora uhelníček

Anglicky: Coal Tit, Dánsky: Sortmejse, Finsky: Kuusitiainen, Holandsky: Zwarte mees, Chorvatsky: Jelova sjenica, Islandsky: Barrmeisa, Italsky: Cincia mora, Maďarsky: Fenyvescinege, Německy: Tannenmeise, Norsky: Svartmeis, Polsky: Sosnówka, Portugalsky: Chapim-preto, Rumunsky: Piţigoi de brădet, Slovensky: Sýkorka uhliarka, Španělsky: Carbonero garrapinos, Švédsky: Svartmes

Mohlo by vás také zajímat

Sýkora nádhernáSýkora koňadraSýkora laponskáSýkora modřinkaSýkora parukářkaSýkora babkaSýkora lužní

Foto: http://www.treknature.com

Podělte se s námi o názor na tento text →