Aktuálně: 4 334 inzerátů190 126 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Sýkora modřinka

Parus caeruleus

Sýkora modřinka

Parus caeruleus

Sýkora modřinka

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 11-13 cm
  • Hmotnost: 11 g
  • Počet vajec: 8-10 ks
  • Inkubační doba: 13-14 dnů
  • Průměr kroužku: 3 mm
  • Potrava: Hmyz, semena
Sýkora modřinka
Kam se řadí?

Sýkora modřinka

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Paridae - sýkorovití
  • Rod: Parus
Sýkora modřinka
Kde žije?

Sýkora modřinka

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 14.02.2014, 19:00
12 186 2 minuty čtení

Znaky

Bílá líce s černým proužkem přes oko, hruď a břicho žluté, černá skvrna na břiše. Modré, na jihu i černé temeno. Sýkora modřinka dorůstá 11-13 centimetrů s rozpětím křídel kolem 20 centimetrů. Hmotnost se u dospělých sýkor pohybuje kolem 11 gramů.

Prostředí

Modřinka je ekologicky značně přizpůsobivý pták, typický pro listnaté háje středních poloh a lesostepi, rozšířený u nás všude v kulturní krajině v parcích, zahradách a v blízkosti stavení. Obývá Evropu včetně Britských ostrovů, Středomoří a jih Skandinávie, Přední Asii a severní Afriku. U nás je sýkora modřinka stálá, žije zde i přes zimu, i když část mladých ptáků táhne jihozápadně až do Středomoří.

Rozmnožování

Tok začíná už v časném předjaří trylkovitým zpěvem samečků. Samička vyklízí z dutiny starý hnízdní materiál a staví uvnitř měkké vatovité hnízdo, v němž obětavě sedí na 8 až 10 vajíčkách 13 až 14 dní. Mláďata zůstávají na hnízdě po vyklubání 18 až 20 dní. Modřinka mívá jen jednu snůšku v roce.

Potrava

Sýkora modřinka patří mezi cenné požírače rostlinných škůdců, jako jsou například motýlí housenky, křísci nebo mšice, ačkoli na jaře ráda ožírá i mladé pupeny a listy stromů nebo různá semínka, zvláště pak slunečnicová. V zimním období si potravu ráda zpestří na krmítku burskými oříšky nebo živočišným tukem v síťkách či slunečnicovými semeny.

Názvy ve světě

Sýkora modřinka

Anglicky: Blue Tit, Dánsky: Blåmejse, Finsky: Sinitiainen, Francouzsky: Mésange bleue, Holandsky: Pimpelmees, Chorvatsky: Plavetna sjenica, Islandsky: Blámeisa, Italsky: Cinciarella, Maďarsky: Kék cinege, Německy: Blaumeise, Norsky: Blåmeis, Polsky: Modraszka, Portugalsky: Chapim-azul, Rumunsky: Piţigoi albastru, Slovensky: Sýkorka belasá, Španělsky: Herrerillo común, Švédsky: Blåmes

Mohlo by vás také zajímat

Sýkora nádhernáSýkora koňadraSýkora laponskáSýkora uhelníčekSýkora parukářkaSýkora babkaSýkora lužní

Foto: http://wallpaperpond.com

Podělte se s námi o názor na tento text →