Aktuálně: 4 352 inzerátů189 398 diskuzních příspěvků17 956 uživatelů

Stehlík obecný

Carduelis carduelis

Stehlík obecný

Carduelis carduelis

Stehlík obecný

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 12 cm
  • Hmotnost: 13-20 g
  • Počet vajec: 5 ks
  • Inkubační doba: 12-13 dnů
  • Průměr kroužku: 3 mm
  • Potrava: Semena, především bodláků
Stehlík obecný
Kam se řadí?

Stehlík obecný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Fringillidae - pěnkavovití
  • Podčeleď: Carduelinae
  • Rod: Carduelis - čečetka
Stehlík obecný
Kde žije?

Stehlík obecný

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 02.03.2014, 19:00
28 376 4 minuty čtení

Znaky

Staré ptáky poznáme podle černo-bílo-červeného opeření hlavy a podle žluté pásky na křídlech, dobře patrné i v letu. Samičky mají červenou obličejovou masku menší než samečkové, dosahuje jim jen k oku. Mladí ptáci až do podzimního pelichání nemají červenou obličejovou masku, mají však žlutý pruh na křídlech. Od jinak podobných zvonků se mladí stehlíci liší tím, že jsou štíhlejší a nemají žlutou stranu ocasu. Jsou 12 cm dlouzí.

Prostředí

Stehlík obecný obývá světlé lesy, ovocné zahrady, předměstí, parky, hřbitovy. V době mimo hnízdění i pole, zvláště pole zaplevelená bodláky a taková, v jejichž blízkosti jsou stromy.

Rozmnožování

Samečkové začínají zpívat už v únoru, kdy se ještě zdržují v zimních hejnech. Cvrlikavý zpěv přednášejí s krátkými přestávkami a často se v něm objevuje slabika, která zní jako „štiglit“. Začátkem dubna se hejna rozpadávají a tvoří se páry. Jen zřídka dochází na hranicích okrsků k urputnějším bojům mezi sousedy. Hnízdění začíná až asi po čtyřnedělních „zásnubách", když se zapojí listnatá střecha v lese. Samička hnízdečko dobře ukrývá, zřídka níže než 4 m nad zemí v listnáčích i v jehličnanech, většinou na vidlici větví na postranní větvi daleko od kmene. Zdá se, že ptáci vyhledávají blízkost lidí. V jižní Evropě hnízdí s oblibou v kempech, kde nemají opravdu starosti se zvířecími nepřáteli všeho druhu. Samička staví své malé mistrovské dílo 10 až 12 dní. K páření se samečkem se často setkává na zpola hotovém hnízdě a tuto událost oznamuje do okolí hlasitým cvrčením. Když pak samička sedí na vejcích, krmí ji sameček z volátka. Ve střední a jižní Evropě hnízdí stehlíci většinou dvakrát od května až do července, na severu hnízdí jen jednou v roce. Na obvykle 5 vejcích sedí samička 12 až 13 dní, mláďata v hnízdě zůstávají 13 až 15 dní.

V prvním týdnu dostávají ptáčata hlavně hmyz, později jako přídavek i polozralá semena, která rodiče předem natráví ve volátku. Když mladí hnízdo opustí, musejí je rodiče ještě zhruba 8 dní přikrmovat. Pak hnízdiště opouštějí, spojují se s mláďaty sousedů a přetahují po polích. První létající mladé stehlíky můžeme obyčejně pozorovat ve druhé polovině června. V průběhu následujících měsíců se skupinky spojují v hejna, která nakonec mohou zahrnovat několik set ptáků. Výhodou takového společenství je to, že v případě nebezpečí vzlétá nejdříve ten nejplašší pták a tím strhne k útěku i méně bojácné příslušníky hejna. Když vyhledávají potravu, objeví nejbystřejší stehlíci jako první to nejbohatší pole na bodláčí a ti méně nadaní je pak jednoduše v hejnu následují k bohatě prostřenému stolu. Všeobecně: Zimu přečkávají stehlíci všude, kde je dostatek semen na dosud stojících a ze sněhu trčících rostlinách. Jen ledový déšť a silná jinovatka jim mohou způsobit potíže. Zimní noc přespí skupiny v nejhustších větvích, ráno pak utišují hlad. Poledne stráví v korunách stromů, čistí se a trochu si zazpívají. Zpívají i samičky. Poledne je též doba úpravy zevnějšku a mytí. Další hodiny až do setmění tráví stehlíci zase hledáním potravy.

Do hejn stehlíků se často přimíchají i jiné pěnkavy, když však hejno vyplašíme, rozpadá se opět na skupinky jednotlivých druhů.

Potrava

Stehlík obecný je specialista na semena, která ještě vězí v semenících. Přednost dává přitom bodlákům. Vytahuje semena špičatým, pinzetě podobným zobákem a šplhá stejně dovedně jako sýkory.
 

Názvy ve světě

Stehlík obecný

Anglicky: European Goldfinch, Dánsky: Stillits, Finsky: Tikli, Francouzsky: Chardonneret, Holandsky: Putter, Chorvatsky: Češljugar, Islandsky: Þistilfinka, Italsky: Cardellino, Maďarsky: Tengelic, Německy: Stieglitz, Norsky: Stillits, Polsky: Szczygieł, Portugalsky: Pintassilgo, Rumunsky: Sticlete, Slovensky: Stehlík obyčajný, Španělsky: Jilguero, Švédsky: Steglits

Mohlo by vás také zajímat

Plochoještěr obecnýChameleon obecnýSatyr obecnýBažant obecnýRejsek obecnýRorýs obecnýDrvopleň obecnýTesařík obecnýSmrtník obecnýChroust obecný

Foto: http://www.wildaboutbritain.co.uk

Podělte se s námi o názor na tento text →