Aktuálně: 4 342 inzerátů190 384 diskuzních příspěvků17 960 uživatelů

Pěnkava jikavec

Fringilla montifringilla

Pěnkava jikavec

Fringilla montifringilla

Pěnkava jikavec

  • Výskyt: Asie
  • Velikost: 14-16 cm
  • Hmotnost: 23 g
  • Počet vajec: 5-7 ks
  • Inkubační doba: 14 dnů
  • Průměr kroužku: 3 mm
  • Potrava: Hmyz, semena
Pěnkava jikavec
Kam se řadí?

Pěnkava jikavec

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Fringillidae - pěnkavovití
  • Podčeleď: Fringillinae
  • Rod: Fringilla - pěnkava
Pěnkava jikavec
Kde žije?

Pěnkava jikavec

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
5 307 2 minuty čtení

Znaky

Celkovým vzhledem připomíná pěnkavu obecnou. Mimo hnízdní období žije často v hustých hejnech. V letu vydávají jikavci v přestávkách kontaktní volání „či i". Samečkové mají v létě černou hlavu, samičky žlutohnědou. Hruď samců je červenavá, samiček hlinitě žlutá. Na hlavě má nápadnou chocholku, kterou často napřimuje. Zpěv jikavce je skromné cvrlikání. V letu je nápadný jeho bílý kostřec.

Prostředí

Pěnkava jikavec obývá lesy všeho druhu.

Rozmnožování

Hnízdo staví pěnkava jikavec většinou těsně u kmene 4 až 5 m nad zemí a je důkladnější než hnízdo pěnkavy obecné. V jediné snůšce je obvykle 6 vajec. Hnízdí v červnu. První mláďata vyletují v polovině června, brzy se shlukují do hejn a mizí.

Potrava

V létě takřka výhradně hmyz. V zimě semena, např. vypadaná semena smrků.

Všeobecně

Jikavci přezimují ve střední Evropě. Společně se snášejí na sklizená pole, a když leží sníh, bývají věrnými hosty na krmítkách, kde se chovají opravdu svárlivě.

V březnu, ještě na zimovišti, se přebarvují do kontrastního letního šatu. Často se objevují v takových hejnech, že se pod jejich tíží lámou větve na stromech. Hejna jikavců se každého večera vracejí ke spánku na tytéž stromy, a když se stanou obětí hladu a mrazu, bývá ráno zem pod těmito stromy pokrytá těly mrtvých ptáků. V minulosti se jikavci stávali často kořistí lovců a byli považováni za lahůdku. V poslední době je velmi málo zpráv o hnízdění jikavců ve střední Evropě.

Názvy ve světě

Pěnkava jikavec

Anglicky: Brambling, Dánsky: Kvækerfinke, Francouzsky: Pinson du nord, Holandsky: Keep, Chorvatsky: Zeba nikavica, Islandsky: Fjallafinka, Italsky: Peppola, Maďarsky: Fenyőpinty, Německy: Bergfink, Norsky: Bjørkefink, Polsky: Jer

Mohlo by vás také zajímat

Pěnkava obecnáPěnkavák sněžní

Foto: http://www.bobperryonline.co.uk

Podělte se s námi o názor na tento text →