Aktuálně: 4 424 inzerátů179 598 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Pěnkavák sněžní

Montifringilla nivalis

Pěnkavák sněžní

Montifringilla nivalis

Pěnkavák sněžní

  • Výskyt: Evropa, Asie
  • Velikost: 18 cm
  • Hmotnost: 30-50 g
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubační doba: 13-14 dnů
  • Potrava: Semena, hmyz
Pěnkavák sněžní
Kam se řadí?

Pěnkavák sněžní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Passeridae - vrabcovití
  • Rod: Montifringilla - pěnkavák
Pěnkavák sněžní
Kde žije?

Pěnkavák sněžní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
2 316 2 minuty čtení

Znaky

Pěnkavák sněžní je poměrně velký pták, dlouhý 18 centimetrů. Hmotnost se u dospělých jedinců pohybuje od 30 do 50 gramů. Má černou, v zimě šedou skvrnu na hrdle, černobílá křídla. Pěnkavák sněžní patří do čeledi snovačovitých stejně jako vrabci.

Prostředí

Vyskytuje se v alpínském pásmu jihoevropských až středoasijských pohoří, areál je velice roztříštěný. V Evropě žije v Pyrenejích, Apeninách, Abruzzách, Alpách a v západním Balkánu po severní Řecko. Stálý druh, v zimě zřídka sestupuje do nižších poloh.

Z Česka je několik pozorování datovaných mezi říjen a březen. Většinou jsou pozorováni jednotliví ptáci, méně často malé skupinky a vzácně i větší hejna.

Rozmnožování

Pěnkavák sněžní hnízdí jednotlivě, hnízdo si staví ve štěrbinách skal nebo zdí vysokohorských stavení, někdy i v zemních norách (po svištích) nebo i v budkách. Hnízdí 2x ročně, od konce dubna do června snáší 4-5 (7) vajec. Sedí oba rodiče, samice častěji, 13-14 dní. Hnízdo mláďata opouštějí po 18-21 dnech, po vyvedení se drží rodinky pohromadě a v srpnu se několik rodinek spojuje do větších hejn, která se během zimy ještě zvětší. Nejstarší kroužkovaný pták se dožil 5 let.

Potrava

Potrava je rostlinná, nejrůznější semena, v létě se živí i hmyzem a pavouky. V okolí lidských sídel sbírá odpadky a zbytky potravin, v zimě se ve velkých hejnech přiživuje na krmítkách u budov.

Názvy ve světě

Pěnkavák sněžní

Anglicky: White-winged Snowfinch, Chorvatsky: Snježna zeba, Německy: Schneefink, Slovensky: Snehárka vrchovská

Mohlo by vás také zajímat

Sněžnice matnáSněžnice lesklá

Foto: http://www.vogelwarte.ch

Podělte se s námi o názor na tento text →