Aktuálně: 4 337 inzerátů184 008 diskuzních příspěvků17 869 uživatelů

Kavče červenozobé

Pyrrhocorax pyrrhocorax

Kavče červenozobé

Pyrrhocorax pyrrhocorax

Kavče červenozobé

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 40 cm
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubační doba: 17-18 dnů
  • Průměr kroužku: 7,5 mm
  • Potrava: Hmyz, červi, semena, bobule
Kavče červenozobé
Kam se řadí?

Kavče červenozobé

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Corvidae - krkavcovití
  • Rod: Pyrrhocorax - kavče
Kavče červenozobé
Kde žije?

Kavče červenozobé

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 12:00
3 929 2 minuty čtení

Znaky

Kavče červenozobé má delší, slabě dolů ohnutý červený zobák a červené nohy. Jeho peří má měňavé barvy. Je o něco větší než kavče žlutozobé, dlouhé 40 cm. Mladí ptáci mají žlutý zobák, nohy a matné opeření.

Prostředí

Rozeklané skály v suchých bezlesých krajích od mořských pobřeží až po velehory. V Alpách je kavče vzácné.

Rozmnožování

Kavčata žijí často v prastarých hnízdních koloniích ve skalních stěnách, kde se v prudkých klesavých a stoupavých vzdušných proudech a vírech hravě prohánějí. Jejich hnízda jsou většinou zcela nepřístupná ve skalních puklinách a dutinách, jsou postavena z větví a měkce vystlána. Na vejcích sedí po 17 až 18 dní jen samička.

V době, kdy mláďata nejvíce rostou, přinášejí ve volatech potravu oba rodiče. Krmí zhruba každých 60 minut. Mladí ptáci vyletují z hnízd velmi pozdě, často až po 38 dnech, jsou pak ale zcela schopní letu, a proto bezpeční před pádem do hlubiny. Ještě dlouho po vyhnízdění zůstává rodina kavčat pohromadě.

Potrava

Hmyz, červi, semena, bobule. V okolí horských chat a na často navštěvovaných vrcholech jsou krotká a nechají si, stejně jako kavčata žlutozobá, předhodit potravu. Kavčata červenozobá jsou většinou stálí ptáci, kolonie usídlené ve velehorách jsou však v zimě opuštěné. Tehdy kavčata slétají do horských údolí nebo ustoupí až do podhůří.

Ve Španělsku, kde hnízdí kavče červenzobé i ve zříceninách nad osadami, přestala být kavčata plachá a vyhledávají potravu v okolí člověka.

Názvy ve světě

Kavče červenozobé

Anglicky: Red-billed Chough, Chorvatsky: Crvenokljuna galica, Německy: Alpenkrähe, Polsky. Wrończyk : , Slovensky: Čavka červenozobá

Mohlo by vás také zajímat

Kavče žlutozobé

Foto: http://www.clanga.com

Podělte se s námi o názor na tento text →