Aktuálně: 6 311 inzerátů161 037 diskuzních příspěvků17 562 uživatelů

Kavče žlutozobé

Pyrrhocorax graculus

Kavče žlutozobé

Pyrrhocorax graculus

Kavče žlutozobé

  • Výskyt: Afrika, jižní Evropa, Přední Asie
  • Velikost: 38 cm
  • Hmotnost: 170-250 g
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubační doba: 18-19 dnů
  • Průměr kroužku: 7 mm
  • Potrava: Všežravec
Kavče žlutozobé
Kam se řadí?

Kavče žlutozobé

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Corvidae - krkavcovití
  • Rod: Pyrrhocorax - kavče
Kavče žlutozobé
Kde žije?

Kavče žlutozobé

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 12:00
7 555 2 minuty čtení

Znaky

Kavče žlutozobá je pták podstatně větší než kavka, dlouhý 38 cm, s rozpětím v průměru 77 cm. Vzhledem i způsobem života se podobá kavčeti červenozobému, má však kratší žlutý zobák a červené nohy. Jeho hlas je zvučný, z dálky zní volání hejna kavčat jako hlas zvonů.

Prostředí

Podobá se prostředí kavčete červenozobého, žije však výš v horách, hnízdní kolonie nejsou pod 2000 m n.m., nalezneme je však i nad 3000 m n.m. V Alpách je mnohem hojnější než kavče červenozobé, ale např. na Kavkaze je vzájemný poměr obrácený. V Alpách je kavče žlutozobé charakteristickým ptákem klečového stupně a vyskytuje se až do stupně niválního. Na vysokohorských skalnatých pustinách je jeho volání často jediným zvířecím hlasem.

Rozmnožování

Kavčata žijí v trvalém manželství. Sameček je velice něžný, hladí a laská zobákem samičku a přiměje ji i k tichému krákoravému zpěvu. Hnízda jsou schována v chráněných skalních trhlinách, často v prastarých koloniích.

V souvislosti s tvrdým vysokohorským klimatem jsou obzvlášť teple vystlána. Od dubna do června sedí ptáci 18 až 19 dní na svých 4 až 5 vajíčkách, mláďata setrvávají na hnízdě zhruba 31 dní.

Potrava

Kavče žlutozobé jsou všežravec. Když hledají potravu, poletují v hejnu těsně nad skálami a sedají si tu a tam podobně jako datli na kameny, nikdy si však nesednou na strom. Loví hmyz, sbírají bobule, požírají plže s ulitami a za příznivých dnů ukládají zásoby do štěrbin ve skálách. Shromažďují se i na ovcích, které se zřítily ze skal, na horských chatách jsou milými společníky.

Názvy ve světě

Kavče žlutozobé

Anglicky: Alpine Chough, Chorvatsky: Žutokljuna galica, Německy: Alpendohle, Slovensky: Čavka žltozobá

Mohlo by vás také zajímat

Kavče červenozobé

Foto: http://ibc.lynxeds.com

Podělte se s námi o názor na tento text →