Aktuálně: 6 447 inzerátů160 634 diskuzních příspěvků17 556 uživatelů

Chaluha pomořanská

Stercorarius pomarinus

Chaluha pomořanská

Stercorarius pomarinus

Chaluha pomořanská

  • Výskyt: Severní pól
  • Délka těla: 50-55 cm
  • Hmotnost: 500-780 g
  • Počet vajec: 1-2 ks
  • Inkubační doba: 26-28 dnů
  • Průměr kroužku: 7 mm
  • Potrava: Lumíci
Chaluha pomořanská
Kam se řadí?

Chaluha pomořanská

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Stercorariidae - chaluhovití
  • Rod: Stercorarius - chaluha
Chaluha pomořanská
Kde žije?

Chaluha pomořanská

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.06.2014, 20:07
3 159 2 minuty čtení

Znaky

Chaluha pomořanská je pták dlouhý 50 až 55 cm, s rozpětím kolem 135 cm. Prostřední prodloužená ocasní pera přesahují ostatní asi o 8 cm. Známe dvě barevná varianty: světlá varianta má horní stranu těla tmavě hnědou a spodní šedobílou, vzácnější tmavá varianta je až na světlá políčka na ručních letkách, jež mají všechny chaluhy, jednobarevně hnědá. Mladí ptáci jsou temně skvrnití a příčně pruhovaní a dlouhá střední pera přesahují zaokrouhlený ocas jen málo. V letu jsou ptáci rychlí jako šípy a létají jako akrobaté - jsou například schopni létat břichem vzhůru.

Prostředí

Pták dalekého severu rozšířený kolem severního pólu, který se nevyskytuje jen v oblasti vlivu Golfského proudu. Ptáci hnízdí hlavně v příbřežní mechové a lišejníkové tundře, ale i na sladkých jezerech. Místní stavy a množství závisí na výskytu lumíků.

Rozmnožování

Chaluha pomořanská hnízdí v červnu a v červenci jednotlivě nebo v malých řídkých koloniích. Mají dvě, zřídka i jedno vejce dlouhé 62 mm, na nichž sedí oba rodiče hned po nakladení prvního vejce. Mláďata se klubou v červenci. Rodiče nebrání hnízdo jako ostatní chaluhy, spíš se pokoušejí nepřítele odlákat. V letech chudých na lumíky mnozí ptáci vůbec nehnízdí.

Potrava

V období hnízdění hlavně lumíci, které ptáci polykají vcelku. Jinak využívají chaluhy pomořanské všechny zdroje potravy chudého prostředí, jak jsme popsali u jiných druhů chaluh. Jako odstraňovači mrtvol a bedliví lovci plní v severském přírodním společenstvu důležitou roli.

Názvy ve světě

Chaluha pomořanská

Anglicky: Long-tailed Skua, Dánsky: Lille Kjove, Finsky: Tunturikihu, Francouzsky: Labbe à longue queue, Holandsky: Kleinste jager, Chorvatsky: Dugorepi pomornik, Islandsky: Fjallkjói, Italsky: Labbo codalunga, Maďarsky: Nyílfarkú halfarkas, Německy: Falkenraubmöwe

Mohlo by vás také zajímat

Kachna pomořanskáHusa pomořanskáChaluha velkáChaluha příživnáChaluha malá

Foto: http://www.vogelwarte.ch

Podělte se s námi o názor na tento text →