Aktuálně: 4 342 inzerátů183 141 diskuzních příspěvků17 858 uživatelů

Husa pomořanská

Anser anser f. domesticus

Husa pomořanská

Anser anser f. domesticus

Husa pomořanská

  • Původ: Německo
  • Hmotnost: 7,5-8,5 kg
  • Roční snáška: 20-30 ks
  • Inkubační doba: 28-30 dnů
  • Průměr kroužku: 27 mm
  • Krmivo: Obiloviny, zelené krmení, živočišná složka
Husa pomořanská
Kam se řadí?

Husa pomořanská

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Anser - husa
Husa pomořanská
Kde žije?

Husa pomořanská

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 21.11.2013, 14:28
15 089 2 minuty čtení

Husa pomořanská je původní plemeno hus z německé oblasti Pomořany, postupně prošlechtěné do současného jednotného typu. Tyto husy jsou mohutné se silnou konstitucí, vhodné pro podmínky drobných chovů. Vyznačují se velmi rychlým růstem, výborným osvalením, dobrou jatečnou výtěžností a velmi dobrou schopností výkrmu. S tím souvisí i vyšší nároky na množství krmiva. Peří je velmi dobré kvality. Pud sezení na vejcích a vodění housat je zachován pouze u některých hus.

Jde o husy velkého tělesného rámce s mohutným, protáhlým, širokým a vodorovně neseným trupem s jednoduchým podbřiškem. Hlava je výrazná, silná, široká s výraznými lícemi a silným, červeným až oranžově červeným zobákem. Krk je středně dlouhý, silný, rovný s výrazně tvarovaným opeřením. Postoj širší a nižší. Běháky středně dlouhé až kratší, oranžově červené. Opeření je bohaté a poněkud hrubší.

Hmotnost se pohybuje u housera kolem 8,5 kg a u husy 7,5 kg. Jako jedny z mála plemen se chovají v několika zbarveních - divokém, žlutě divokém, divoce strakatém a bílém.

Husa pomořanská náleží do řádu vrubozobí. Zástupci tohoto řádu jsou velcí, zavalití ptáci s dlouhým krkem a krátkým zobákem.

Společným znakem všech vrubozobých jsou vroubkované okraje zobáku, lamely, které původně umožňovaly vrubozobým filtrovat drobné částečky z vody nebo bahna. Ne všechny druhy se živí filtrací, husy a bernešky se pasou na vegetaci, mořčáci, kteří jsou rybožraví, mají zobák hákovitý, podobný zobáku kormorána. Okraj zobáku morčáků je ale také vroubkovaný, v tomto případě jim dobře slouží k uchopení kluzké kořisti.

Dalším znakem vrubozobých jsou krátké, poměrně vzadu postavené končetiny a všechny prsty kromě zadního spojené plovací blánou. Většina vrubozobých jsou dobří plavci, někteří se za potravou potápí, silné nohy jim pak slouží jako výkonná vesla. Na zemi jsou naopak vrubozobí poněkud neobratní.

Názvy ve světě

Husa pomořanská

Anglicky: Pomeranian Goose, Německy: Pommerngans, Francouzsky: Oie de pomméranie

Mohlo by vás také zajímat

Kachna pomořanskáHusa indickáHusa císařskáHusa čínskáHusa alsaskáHusa toulouskáHusa africkáHusa cellskáHusa českáHusa česká chocholatá

Podělte se s námi o názor na tento text →