Aktuálně: 4 458 inzerátů179 397 diskuzních příspěvků17 821 uživatelů

Husa česká chocholatá

Anser anser f. domesticus

Husa česká chocholatá

Anser anser f. domesticus

Husa česká chocholatá

  • Původ: Česká republika
  • Hmotnost: 4,8-5,7 kg
  • Roční snáška: 15-20 ks
  • Inkubační doba: 30 dnů
  • Průměr kroužku: 24 mm
  • Krmivo: Obiloviny, zelené krmení, živočišná složka
Husa česká chocholatá
Kam se řadí?

Husa česká chocholatá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Anser - husa
Husa česká chocholatá
Kde žije?

Husa česká chocholatá

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 21.11.2013, 10:55
6 937 2 minuty čtení

Husy české chocholaté byly vyšlechtěny ve východních Čechách z hus českých dlouhodobou selekcí na chocholatost. Jako samostatné plemeno byly uznány v roce 1988. Jsou nenáročné a vhodné zejména pro extenzivní podmínky chovu. Předností je velká jatečná výtěžnost a velmi dobrá kvalita masa. Také peří má vysokou kvalitu a velký podíl prachového peří. Pud sezení na vejcích a vodění housat je u naprosté většiny hus zachován.

Jde o husy menšího tělesného rámce s kratším, širokým, nepříliš hlubokým trupem s jednoduchým podbřiškem menší až střední velikosti. Hlava je spíš menší, v celé horní linii výrazně klenutá s výraznými lícemi. Na temeni je lebeční výduť sloužící jako podklad pro výraznou, vzadu částečně otevřenou chocholku. Krk je kratší, silnější, mírně esovitý s výrazně tvarovaným peřím. Běháky jsou kratší, růžové, u starších zvířat načervenalé.

Hmotnost se u housera pohybuje kolem 5,7 kg a u husy kolem 4,8 kg.

Chovají se pouze v čistě bílém zbarvení.

Husa česká chocholatá náleží do řádu vrubozobí. Zástupci tohoto řádu jsou velcí, zavalití ptáci s dlouhým krkem a krátkým zobákem.

Společným znakem všech vrubozobých jsou vroubkované okraje zobáku, lamely, které původně umožňovaly vrubozobým filtrovat drobné částečky z vody nebo bahna. Ne všechny druhy se živí filtrací, husy a bernešky se pasou na vegetaci, mořčáci, kteří jsou rybožraví, mají zobák hákovitý, podobný zobáku kormorána. Okraj zobáku morčáků je ale také vroubkovaný, v tomto případě jim dobře slouží k uchopení kluzké kořisti.

Názvy ve světě

Husa česká chocholatá

Anglicky: Czech crested Goos, Německy: Tschechische Haubengänse, Francouzsky: Oie Tcheque huppé

Mohlo by vás také zajímat

Korela chocholatáKrůta českáHusa indickáHusa císařskáHusa čínskáHusa alsaskáHusa toulouskáHusa africkáHusa cellskáHusa česká

Podělte se s námi o názor na tento text →