Aktuálně: 6 452 inzerátů160 661 diskuzních příspěvků17 557 uživatelů

Chaluha malá

Stercorarius longicaudus

Chaluha malá

Stercorarius longicaudus

Chaluha malá

  • Výskyt: Sever Evropy, severovýchod Asie
  • Délka těla: 56 cm
  • Hmotnost: 220-445 g
  • Počet vajec: 2 ks
  • Inkubační doba: 23 dnů
  • Průměr kroužku: 5,8 mm
  • Potrava: Všežravec
Chaluha malá
Kam se řadí?

Chaluha malá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Stercorariidae - chaluhovití
  • Rod: Stercorarius - chaluha
Chaluha malá
Kde žije?

Chaluha malá

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
4 192 4 minuty čtení

Znaky

Nejmenší a nejdrobnější ze všech čtyř chaluh, dlouhá 56 cm, z čehož však 15 až 25 cm připadá na dlouhá pera uprostřed ocasu. Ta přesahují ocas téměř dvakrát a jsou nejjistějším rozpoznávacím znakem od o něco větší, velmi podobné chaluhy příživné. Rozpětí jejích křídel je 95 cm. Šat dospělých ptáků může být různě světlý, avšak zcela tmavá varieta je velice vzácná. Mladí ptáci mají střední ocasní pera jen krátká, a proto je nejlépe rozlišíme od mladých chaluh příživných podle velikosti. Chaluhy malé se třepetají na místě podobně jako poštolky častěji než jejich příbuzné. Když plavou, zvedají ocas s dlouhými středními pery do výše a jsou pak nezaměnitelné. Pronikavě křičí, hlavně když brání svou násadu: „kri..kri..krr..krr..kri..kri".

Prostředí

Chaluha malá zasahuje víc na sever než její příbuzné, hnízdí ještě v severním Grónsku, kde ani v červenci nestoupá teplota vzduchu téměř nad nulu. Je průtažným druhem, který se vynořuje nepravidelně a opět mizí, takže nelze přesně určit hranice její hnízdní oblasti. Objevuje se a hnízdí tam, kde je hojnost lumíků a odtahuje, když tito hlodavci zmizí. Po bohatých lumíčích letech ve Skandinávii zabloudí též více mladých ptáků až do střední Evropy. Chaluhy malé patří mezi tažné ptáky, kteří opouštějí hnízdiště v září. Přezimují pravděpodobně na širém oceánu a pronikají přitom daleko do jižních moří. Zde se asi živí převážně rybami, jež samy uloví a živočichy žijícími při hladině. V květnu se opět objevují na hnízdištích v okolí severního pólu.

Rozmnožování

Chaluhy malé hnízdí jednotlivě na vysoko položených místech v bažinaté a lišejníkové tundře, na skalnatých horských hřbetech, někdy i v křovinaté tundře, ale ne v pásmu severských bříz. Na hnízdiště přilétají ptáci už v páru. Sameček střídavě střemhlavě padá a pak znovu rychle stoupá do výše. Před pářením pobíhá s rozevřenými křídly kolem své družky a předává jí potravu zobákem do zobáku. Podle hojnosti potravní nabídky, hlavně lumíků, dokončují chaluhy malé hnízdění nebo hnízdo někam přemístí, a to hned po toku, po stavbě hnízda, či po snesení vajec, často odchovají jen jedno mládě. Jejich hnízdem je často jen jamka v nízkém tundrovém rostlinstvu bez jakékoli výstelky. Kdybychom vejce odebrali, nic by už hnízdo nepřipomínalo.

Vejce, většinou dvě, v letech s hojností lumíků i tři, klade samice během asi dvou dnů a sedí na nich od začátku, což je nutné v chladném podnebí s nebezpečím trvalých nočních mrazů. Na vejcích dlouhých asi 55 mm trvá sezení 23 dnů. Mláďata se z vajec líhnou v rozmezí asi dvou dnů. Je-li nedostatek potravy, mladší nakonec hyne. V Laponsku probíhá hnízdění v červnu, dále na severu v poslední třetině června a v červenci. Při sezení se oba rodiče střídají, přičemž nesedící pták obvykle hlídá v blízkosti hnízda a s křikem vylétá proti vetřelci. Chaluhy malé dělají nálety i na člověka, ale nedotknou se jej. Asi po třech týdnech, většinou v srpnu, začínají mláďata létat. Poprvé hnízdí pravděpodobně ve stáří 3 let.

Potrava

Chaluha malá je všežravec. Na podzim a na jaře sbírají především zmrzlé bobule, které přečkaly tuhou zimu. Na pobřeží vyhledávají korýše, vyplavené rybky, v osadách i odpadky z ryb. Kromě toho se uplatňují jako svérázní lovci: loví lumíky, myši, krysy, drobné ptáky a zdolají dokonce i lasičku. Plení ptačí hnízda a okrádají racky tříprsté nebo rybáky dlouhoocasé o jejich kořist. Lovící chaluhy malé poskytují přírodní podívanou, která bere člověku dech. Žádný pták takový zážitek díky rychlosti, eleganci a rasanci nemůže překonat. Lov chaluhy malé končí takřka vždy úspěšně.

Názvy ve světě

Chaluha malá

Anglicky: Long-tailed Skua, Dánsky: Lille Kjove, Finsky: Tunturikihu, Francouzsky: Labbe à longue queue, Holandsky: Kleinste jager, Chorvatsky: Dugorepi pomornik, Islandsky: Fjallkjói, Italsky: Labbo codalunga, Maďarsky: Nyílfarkú halfarkas, Německy: Falkenraubmöwe

Mohlo by vás také zajímat

Aljašský malamutLeguánek malachitovýMalajkaPotápka maláHusa maláLabuť maláDatel indomalajskýKoliha maláPotáplice maláSlučka malá

Foto: http://www.luontoportti.com

Podělte se s námi o názor na tento text →