Aktuálně: 6 448 inzerátů160 724 diskuzních příspěvků17 556 uživatelů

Husa malá

Anser erythropus

Husa malá

Anser erythropus

Husa malá

  • Výskyt: Od severu Skandinávie po východ Asie
  • Délka: 56-66 cm
  • Hmotnost: 1,4-2,5 kg
  • Počet vajec: 4-8 ks
  • Inkubační doba: 25-28 dnů
  • Průměr kroužku: 20 mm
  • Potrava: Převážně rostlinná - trávy
Husa malá
Kam se řadí?

Husa malá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Anser - husa
Husa malá
Kde žije?

Husa malá

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 23.11.2013, 21:04
4 532 2 minuty čtení

Znaky

Zmenšenina husy běločelé. Velikost však není zcela jistým určovacím znakem, protože největší husy malé dosahují velikosti drobnějších hus běločelých. Dobrým poznávacím znakem je krátká a vysoká hlava s krátkým červenavým zobákem. Oči má husa malá už od mládí lemované žlutým prsténcem. Bílá čelní skvrna starých ptáků zasahuje až mezi oči.

Prostředí

Husa malá hnízdí v blízkosti severská lesní hranice, tedy o něco jižněji než husa běločelá, obě hnízdiště se zčásti překrývají. Tam, kde se vyskytují oba druhy, hnízdí husa běločelá v nížinách, husa malá v pahorkatině v blízkosti posledních sněhových polí, mezi severskými nízkými křovinami a zakrslými břízami. Hnízdí i ve Skandinávii. Ačkoli v severní Evropě hnízdí husy malé v desetitisících, objevují se při Severním moři jen vzácně, protože táhnou na jihovýchod a přezimují při Černém a Kaspickém moři. Jejich tahová cesta vede přes Polsko do Maďarska.

Rozmnožování

Hnízda, vystlaná mechem, později prachovým peřím, leží obvykle v blízkosti horských jezer. Na vejcích sedí jen samice, zatímco samec opodál hlídá. Hnízdění probíhá v květnu a v červnu, na 4 až 8 vejcích ptáci sedí 25 až 28 dnů. Vejce jsou v průměru dlouhá 75 mm. Housata hned čile běhají a v ohrožení prchají na vodu. Na souši běhají pozoruhodně rychle a skrývají se ve skalních štěrbinách či v křoví. Když ve stáří asi 25 dnů začínají létat, spojují se rodiny do skupin.

Všeobecně

Za tahu se husy seřazují do vlnité linie nebo do kýlovité formace. Předtím než z velké výšky přistanou, snášejí se závratným střemhlavým letem. Kontaktní volání v táhnoucím hejnu zní jako „hag".

Názvy ve světě

Husa malá

Anglicky: Lesser White-fronted Goose, Německy: Zwerggans, Dánsky: Dværggås, Španělsky: Ansar Chico, Finsky: Kiljuhanhi, Francouzsky: Oie naine, Islandsky: Fjallgæs, Italsky: Oca lombardella minore, Japonsky: Karigane, Japonsky 2: カリガネ, Holandsky: Dwerggans, Norsky: Dverggås, Polsky: Gęś mała, Portugalsky: Ganso-pequeno-de-testa-branca, Rusky: Пискулька, Slovensky: Hus malá, Švédsky: Fjällgås, Čínsky: 小白额雁

Mohlo by vás také zajímat

Aljašský malamutLeguánek malachitovýMalajkaHusa indickáHusa císařskáHusa čínskáHusa alsaskáHusa toulouskáHusa africkáHusa cellská

Foto: http://www.hows.org.uk

Podělte se s námi o názor na tento text →